10 dingen die je niet moet zeggen tegen iemand die angstig is

Ken jij iemand die voortdurend angstig is? Vindt u het moeilijk om te begrijpen wat u tegen iemand met angst moet zeggen? Voor niet-ingewijden is angst een natuurlijke en adaptieve reactie op stress of een waargenomen dreiging. Het waarschuwt ons voor de potentiële gevaren om ons heen en helpt ons op de juiste manier te reageren. Maar in sommige gevallen wordt de angst buitensporig, aanhoudend of buiten proportie met de situatie. Dan kan het het dagelijks leven en welzijn verstoren, en als je de verkeerde dingen zegt tegen iemand met angstgevoelens, kan het de situatie verergeren. Lees verder om erachter te komen wat u niet tegen iemand met angst moet zeggen.

Wat is angst?

Angst dient als een beschermend mechanisme en wordt gekenmerkt door gevoelens van rusteloosheid, zorgen of angst, zegt dr. Parth Nagda, een psychiater. Het is een aanhoudend, overweldigend gevoel van zorgen, angst of onbehagen dat zich zowel mentaal als fysiek kan manifesteren. Veel dingen kunnen angst veroorzaken, zoals zorgen over toekomstige gebeurtenissen die gepaard gaan met rusteloosheid, spanning en een verhoogde hartslag. Het kan een negatieve invloed hebben op uw leven en vereist aandacht en, in sommige gevallen, professionele tussenkomst.

Je moet weten wat je moet zeggen tegen iemand die bang is. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

Wat zijn de symptomen van angst?

Symptomen van angst kunnen van persoon tot persoon verschillen, maar de meest voorkomende tekenen van angst zijn:

• Verhoogde hartslag
• Spierspanning
• Rusteloosheid
• Zweet
• Beven
• Slaapproblemen
• Prikkelbaarheid
• Heroverweeg
• Rusteloosheid
• Spanning
• Moeite met scherpstellen of concentreren.

Er zijn verschillende soorten angststoornissen, waaronder gegeneraliseerde angststoornis, paniekstoornis, sociale angststoornis en diverse andere fobieën.

Hoe verschilt angst van normale nervositeit?

Jitter is een tijdelijke en milde toestand van nervositeit of ongemak. Het is gebruikelijk om dit vóór bepaalde situaties te ervaren, zoals spreken in het openbaar, het starten van een nieuwe baan of een eerste date vóór een examen. Nervositeit is meestal van korte duur en kan zelfs als normaal worden beschouwd.

Angst daarentegen is een bredere en hardnekkiger psychische aandoening, vertelt de deskundige aan Health Shots. Angststoornissen brengen intensere en langdurige gevoelens van zorgen, angst of angst met zich mee, die een aanzienlijke impact kunnen hebben op iemands dagelijks leven. Angststoornissen gaan vaak verder dan tijdelijke nervositeit.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

Wat moet je niet zeggen tegen iemand die angstig is?

Iemand met angstgevoelens kan voor veel dingen gevoelig zijn, vooral voor wat de mensen om hem heen zeggen. Het kan moeilijk zijn om te beslissen wat u moet zeggen en het niet te zeggen in het bijzijn van angstige mensen. Als je niet weet wat je moet zeggen in het bijzijn van iemand die bang is, kun je beginnen met het vermijden van het volgende:

1. Ontspan gewoon

Iemand eraan herinneren die wanhopig is om te kalmeren bagatelliseert de moeilijkheden waarmee hij wordt geconfronteerd en kan hem zelfs het gevoel geven dat hij het niet waard is.

2. Het zit allemaal in je hoofd

Voor degenen die er last van hebben, is angst een reële en vaak slopende aandoening, zegt dr. Nagda. Je moet dus voorkomen dat je hun gedachten en gevoelens ontkracht door iets te zeggen als: ‘Het zit allemaal in je hoofd!’

3. Pak er wat van

Angst is geen keuze en mensen kunnen er niet gemakkelijk voor weglopen. Deze verklaring impliceert een gebrek aan begrip over de aard van angst.

4. Waar moet u zich zorgen over maken?

Angst heeft niet altijd een duidelijke oorzaak, en zelfs als dat wel het geval is, kan het bagatelliseren van de zorgen van de persoon het lijden vergroten.

5. Je bent te gevoelig

De persoon kan zich genegeerd en beoordeeld voelen als zijn of haar gevoelens als overdreven gevoelig worden beschouwd.

6. Ik weet hoe je je voelt

Ook al is het misschien de bedoeling dat je compassie toont, de ervaring van elke persoon met angst is uniek. Het is beter om medeleven te uiten zonder ervan uit te gaan dat je de situatie volledig begrijpt.

7. Waarom zie je je angsten niet gewoon onder ogen?

Omgaan met angsten is een veelvoorkomend aspect van angstbehandeling, maar het is belangrijk om dit probleem met empathie en begrip te benaderen in plaats van te suggereren dat het een gemakkelijke oplossing is.

Vrouw die worstelt met angst
Vertel nooit iemand die bang is om te kalmeren. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

8. Kalmeer

Deze zin kan contraproductief zijn, omdat het de worsteling van de persoon te simpel maakt, waardoor hij of zij zich meer onder druk gezet kan voelen.

9. Je reageert overdreven

Angst kan intense emotionele reacties veroorzaken, en het een overdreven reactie noemen kan gevoelens van schuld of ontoereikendheid vergroten.

10. Het ligt allemaal in Gods handen

Geloofsverklaringen kunnen voor sommigen geruststellend zijn, maar de suggestie dat angst alleen maar een kwestie van geloof is, vereenvoudigt een complex psychologisch probleem te simpel en helpt misschien niet.

Wat moeten we zeggen tegen iemand die bang is?

Wanneer u communiceert met een persoon die aan angst lijdt, bied dan empathie, steun en begrip aan, adviseert de deskundige.

1. Ik ben er voor je

Als u hen laat weten dat u beschikbaar bent en bereid bent om te luisteren, ontstaat er een ondersteunende sfeer.

2. Is er iets specifieks waar je over zou willen praten of delen?

Geef ze de kans om zich in hun eigen tempo uit te drukken over onderwerpen die ze graag bespreken.

3. Het spijt me dat je dit meemaakt. Hoe kan ik helpen?

Als je hulp biedt aan iemand met angstgevoelens, laat je zien dat je om hem geeft en bereid bent hem te steunen.

4. Wat heb je nu nodig?

Angstige mensen hebben soms een idee van wat op een bepaald moment nuttig zou kunnen zijn, dus het is goed om het hen te vragen.

5. Ik begrijp het misschien niet helemaal, maar ik wil meer weten over hoe je je voelt.

Empathie kan worden uitgedrukt door de wens uit te drukken om iemands situatie te begrijpen en er meer over te weten te komen.

6. Neem de tijd; geen haast.

Erken dat iedereen er anders en in zijn eigen tempo mee omgaat. Moedig ze aan om te bewegen in een tempo dat voor hen comfortabel is.

Elke persoon heeft een unieke ervaring met angst, dus open en ondersteunend zijn kan een groot verschil maken. Als het gaat om het ondersteunen van iemand met angstgevoelens, zijn onbevooroordeeld luisteren en geduld cruciaal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *