10 redenen waarom overgevoeligheid slecht is voor een relatie

We hebben allemaal onze eigen mening en reageren anders op dingen. Sommige mensen denken dieper na of voelen zich sterker over bepaalde dingen. Sterker nog, we komen vaak mensen tegen die intenser lijken te reageren op bepaalde emoties dan op andere. Het zijn zeer gevoelige mensen en misschien ga je zelfs met een van hen uit. Het blijkt dat overdreven gevoelig zijn een relatie kan verpesten!

In psychologische termen beschrijft gevoeligheid de verhoogde ontvankelijkheid van een persoon voor gebeurtenissen, gevoelens of ervaringen buiten hemzelf, zegt psychotherapeut, life- en businesscoach Dr. Chandni Tugnait. Het kan emotionele, zintuiglijke en zelfs fysieke gevoeligheid omvatten. De gevoeligheid van een persoon wordt aanzienlijk beïnvloed door zijn genetische samenstelling. Een persoon kan de neiging hebben om intensere emotionele reacties of verhoogde zintuiglijke ervaringen te hebben als hij bepaalde genetische markers heeft, legt de expert uit. De kindertijd van een persoon kan ook zijn gevoeligheid beïnvloeden. Gebeurtenissen uit de kindertijd, zoals een trauma of een verzorgende omgeving, kunnen de emotionele reacties van een persoon beïnvloeden. Zelfs de chemische samenstelling van de hersenen kan de gevoeligheid beïnvloeden. De manier waarop een persoon emoties en sensorische gegevens interpreteert, kan worden beïnvloed door variaties in neurotransmitters zoals serotonine en dopamine.

Heb je een relatie met een hoogsensitief persoon? Afbeelding met dank aan: Shutterstock

Hoe te gevoelig zijn een relatie kan verpesten

Te veel gevoeligheid kan het moeilijk maken om positieve relaties te onderhouden. Hoewel gevoeligheid een positieve eigenschap is, kan deze, als deze niet wordt gecontroleerd, tot misverstanden en ruzies leiden.

Hier zijn tien manieren waarop overmatige gevoeligheid een relatie kan schaden:

1. Miscommunicatie

Overgevoelige mensen kunnen de woorden of daden van hun partner verkeerd interpreteren vanwege hun overgevoeligheid. Ze kunnen gebeurtenissen overinterpreteren en ongegronde conclusies trekken, wat tot misverstanden leidt.

2. Gemakkelijk beledigd

Hoogsensitieve mensen zijn vaak beledigd, zelfs als dit niet de bedoeling is. Dit kan een open gesprek in de weg staan ​​en je partner het gevoel geven dat hij watertrappelt.

3. Vermijd moeilijke interacties

Gevoelige mensen vermijden vaak emotioneel stressvolle interacties. Dit kan leiden tot onopgeloste conflicten. Na verloop van tijd kunnen ze de relatie verslechteren en zelfs beschadigen, merkt de expert op.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

4. Behoefte aan constante geruststelling

Als u te gevoelig bent, kunt u voortdurend de goedkeuring en geruststelling van uw partner zoeken. Het kan zijn dat u zich daarna allebei emotioneel uitgeput voelt.

5. Emotionele overdreven reactie

Gevoelige mensen hebben de neiging om emotioneel overdreven te reageren op bepaalde gebeurtenissen, wat kan leiden tot instabiliteit van de relatie. Het kan zijn dat uw partner heel voorzichtig moet zijn.

6. Jaloezie

Overmatige gevoeligheid kan uitmonden in jaloezie en onzekerheid, waardoor het moeilijk wordt om de relatie te vertrouwen. Dit kan de basis van een sterke verbinding ondermijnen.

7. Onderdrukking van emoties

Sommige gevoelige mensen verbergen hun ware gevoelens uit angst voor afwijzing of kritiek. Deze emotionele terughoudendheid kan het moeilijk maken om duidelijk te communiceren en verbindingen op te bouwen.

8. Alle situaties te veel analyseren

Gevoeligheid leidt er vaak toe dat mensen gebeurtenissen of gesprekken overanalyseren. Uiteindelijk kan dit leiden tot ongegronde twijfels en zorgen in de relatie.

9. Ik vind het moeilijk om compromissen te sluiten

Gevoelige mensen vinden het misschien moeilijk om compromissen te sluiten in relaties en vast te houden aan hun emotionele behoeften zonder een gedeeld perspectief, zegt dr. Tugnait.

Kus je partner
Een hoogsensitief persoon analyseert situaties te veel. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

10. Laag zelfvertrouwen

Als u te gevoelig bent, kan dit uw gevoel van eigenwaarde aantasten, wat kan leiden tot gedachten over ontoereikendheid en onwaardigheid. Deze gevoelens kunnen relatiestress veroorzaken.

Hoe ga ik om met overgevoeligheid?

Gevoeligheid is geen slechte of negatieve zaak, maar overmatige gevoeligheid heeft zijn nadelen, omdat het zowel relaties als geestelijke gezondheid beïnvloedt. Beheers dus uw gevoeligheid, beheers uw emoties goed en weet wanneer u logisch en analytisch moet zijn in levenssituaties.

Als je het gevoel hebt dat je te gevoelig bent, kun je zelfcompassie oefenen en zelfoordeel vermijden. U kunt ook de specifieke triggers van uw gevoeligheid identificeren. Wanneer u met een trigger wordt geconfronteerd, scheid dan bewust de feiten van de situatie van uw subjectieve interpretaties, zegt de expert.

Doe je best om nutteloze gedachten in een positiever daglicht te plaatsen. Stel gezonde grenzen voor jezelf en leer moeilijke reacties te beheersen door te ademen, te mediteren of tot tien te tellen. Om emotionele veerkracht op te bouwen, moet u uzelf beetje bij beetje blootstellen aan onaangename situaties en deze in de loop van de tijd normaliseren. Het vergroten van het zelfvertrouwen door middel van waarderende acties kan het overdenken en de angst voor oordeel verminderen. Het kan enige tijd duren, maar geef niet op.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *