10 tekenen van een passief-agressieve relatie

Er zijn mensen die snel boos worden, maar dit goed weten te verbergen. Sommigen worden misschien sarcastisch of zwijgen in plaats van openlijk te zeggen hoe ze zich voelen. Als u deze waarschuwingssignalen opmerkt, gaat u mogelijk uit met een passief-agressieve persoon. Dit gedrag lijkt in eerste instantie onschuldig, maar veroorzaakt vaak spanning in relaties. Lees verder om de tekenen te ontdekken dat u een relatie heeft met een passief-agressieve persoon.

Wie is een passief-agressief persoon?

Een passief-agressief persoon is iemand die indirect woede, frustratie of wrok uit, in plaats van zijn zorgen openlijk te uiten, zegt dr. Pankaj B. Borade, adviseur psychiater bij Ruby Hall Clinic, Pune. Ze kunnen subtiele opmerkingen, achterbakse complimenten, stille behandeling of verwarrende taal gebruiken om hun ongenoegen of ontevredenheid te uiten zonder dat rechtstreeks te zeggen.

Mensen vertonen om verschillende redenen passief-agressief gedrag:

• Angst voor confrontatie
• Slechte communicatieve vaardigheden
• Het verlangen om schuld te vermijden
• Interne woede of frustratie die ze niet willen toegeven
• Een verlangen om op subtiele wijze situaties onder controle te houden of een laag zelfbeeld.

De deskundige zegt dat sommige mensen dit gedrag misschien van hun familieleden hebben geleerd of het hebben ervaren als een cultuur of manier om met conflicten om te gaan of ontevredenheid te uiten.

Lees ook: Omgaan met een agressieve partner: tips voor een gezonde relatie

Ken de kenmerken van een passief-agressief persoon. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

Tekenen dat u met een passief-agressief persoon uitgaat

Er zijn enkele tekenen dat u mogelijk te maken heeft met een passief-agressieve persoon in een relatie. Hier zijn er een aantal:

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

1. Achterbakse opmerkingen en complimenten

Complimenten van je partner kunnen je dag opvrolijken. Maar een passief-agressieve persoon zal subtiele, sarcastische of ondermijnende opmerkingen maken, vermomd als complimenten of terloopse opmerkingen, en daarmee indirect zijn ware gevoelens uiten.

2. Vermijd open communicatie

Een passief-agressieve persoon vermijdt consequent open gesprekken over zijn gevoelens of zorgen. Ze geven de voorkeur aan indirecte manieren om hun grieven te uiten.

3. Opzettelijke vertragingen en uitstelgedrag

Ze stellen opzettelijk taken uit of nemen de tijd om antwoorden te geven om hun frustratie of ergernis te uiten zonder openlijk het probleem dat ze hebben aan te pakken.

4. Stille behandeling

Als ze van streek zijn, trekken ze zich terug en stoppen ze met communiceren of interactie met u. Het is hun manier om hun ontevredenheid of woede te tonen. Zelfs als u een vraag stelt, wordt deze niet beantwoord.

5. Speel het slachtoffer

Ze kunnen zich gedragen alsof hen onrecht is aangedaan of mishandeld, zelfs als zij de reden zijn dat het probleem zich überhaupt heeft voorgedaan. Dit doen ze om iedere verantwoordelijkheid te ontlopen.

6. Verwarrende communicatie

Om te communiceren gebruiken ze dubbelzinnige taal of gedrag. Dit kan het moeilijk voor je maken om hun ware gedachten of bedoelingen te begrijpen, zegt Dr. Borade.

7. Anderen de schuld geven

Ze hebben de neiging de schuld af te schuiven op anderen of op externe omstandigheden of situaties, in plaats van de verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen daden of gevoelens.

8. Non-verbale agressiviteit

Ze uiten indirect hun ongenoegen via non-verbale signalen zoals rollen met de ogen, zuchten of andere uitingen van woede.

9. Passieve weerstand

Ze kunnen op subtiele wijze weigeren aan verzoeken of instructies te voldoen, zonder deze openlijk af te wijzen. Dit kan behoorlijk frustrerend zijn.

10. Indirecte controle

Ze proberen indirect situaties of mensen te beïnvloeden of te controleren door directe confrontaties te vermijden of zelfs bazig over te komen, zegt de deskundige.

Hoe ga ik om met een passief-agressieve partner?

Mensen gedragen zich om verschillende redenen passief-agressief, vooral omdat ze niet direct willen zeggen wat hen dwars zit. Omgaan met een passief-agressieve persoon kan moeilijk zijn, maar er zijn manieren om ermee om te gaan.

Conflicten in relaties
Een passief-agressief persoon zal geen open communicatie met u hebben. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

Hier zijn enkele opties:

• Probeer eerst directe en eerlijke communicatie in een relatie aan te moedigen. Vraag hen vriendelijk om hun gevoelens direct te uiten in plaats van indirect gedrag te gebruiken.
• Blijf kalm en geduldig terwijl u met hen praat, zelfs als ze u frustreren.
• Het is belangrijk om duidelijke grenzen te stellen en hen te laten weten welk gedrag u niet tolereert.
• Als er conflicten ontstaan, bespreek deze dan direct maar respectvol en geef geen schuld.
• Overweeg om relatietherapie of counseling voor te stellen om samen aan communicatieproblemen te werken.

Vergeet bij dit alles niet voor jezelf te zorgen, want het omgaan met passieve agressie kan emotioneel uitputtend zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *