10 tips om honger te bestrijden na het afvallen

Afvallen omvat vele fasen, maar de echte uitdaging ligt in gewichtsbeheersing zodra u uw doel bereikt. Na het afvallen vinden veel mensen het moeilijk om ongewenste honger te weerstaan ​​en eraan toe te geven. Dit kan weer tot gewichtstoename leiden. Verrassend genoeg gebeurt dit omdat zowel de honger- als de verzadigingshormoonspiegels stijgen na gewichtsverlies, wat leidt tot een groter hongergevoel. Mocht jij ook dezelfde mening hebben en honger lijden na het afvallen, dan hebben wij een oplossing voor je.

Waarom heb je meer honger na het afvallen?

Volgens een studie gepubliceerd in Harvard Health Publishing geeft uw maag, wanneer u gewicht verliest, grotere hoeveelheden van het hormoon ghreline af, een hongeropwekkend hormoon dat in ieder mens aanwezig is. Dit hormoon is vooral hoog bij degenen die onlangs een paar kilo zijn afgevallen. Nadat u bent afgevallen, kunt u meer honger hebben, vooral tijdens het vasten (de tijd tussen de ene maaltijd en de andere). Om deze reden kan uw maag honger signaleren, zelfs als u vol zit. In plaats van honger kan dit teken ook duiden op een gebrek aan energie in je lichaam, omdat je lichaam meer energie nodig heeft na het afvallen.

10 tips om honger onder controle te houden na gewichtsverlies

Onlangs deelde voedingsdeskundige Divya Gandhi op Instagram enkele tips die kunnen helpen de honger onder controle te houden na gewichtsverlies. Hier ben je:

1. Eet op tijd

Het missen van maaltijden kan uw humeur, metabolisme en energieniveau beïnvloeden en tot hongergevoelens leiden. Om dit te voorkomen, moet u zich aan uw normale eetroutine houden. Het helpt u zich vol en tevreden te voelen, waardoor uw energieniveau op peil blijft en zo het risico op hongergevoel wordt verminderd.

2. Trakteer jezelf op gezonde snacks

Als je extreem hongerig bent, plan dan op dat moment geen tussendoortje. Plan dit van tevoren. Dus als je honger hebt, kies dan voor deze voedzame opties om te voorkomen dat je naar ongezonde, calorierijke snacks grijpt. Dit zal je helpen om van je ongewenste honger af te komen.

Noten zijn een heerlijk avondsnack. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

3. Portiecontrole

Let op de portiegroottes. Door op kleinere borden te eten, kun je overeten voorkomen. Meet indien mogelijk uw porties vooraf af om gedachteloos eten te voorkomen.

4. Consumeer vezels

Voedingsmiddelen met een hoog vezelgehalte kunnen helpen de honger onder controle te houden, omdat ze je helpen een verzadigd gevoel te krijgen en de spijsvertering bevorderen. Voeg vezelrijke opties zoals fruit, groenten, noten en zaden toe aan uw dieet.

5. Eet eiwitsnacks

Eiwitrijke snacks zijn ideaal om de onbedwingbare trek te bestrijden. Opties als Griekse yoghurt en noten kunnen ervoor zorgen dat je maag vol blijft en de drang om regelmatig te snacken verminderen.

6. Oefen met bewust eten

Concentreer u tijdens het eten op uw eten. Vermijd afleidingen zoals beeldschermen of werk. Geniet van elke hap en eet het in kleinere porties. Mindful eten helpt je gevoelens van volheid beter te herkennen.

bewust eten
Concentreer u meer op de voedingsmiddelen die u wel zou moeten eten, dan op de voedingsmiddelen die u niet zou moeten eten. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

7. Blijf gehydrateerd

Uitdroging kan vaak verkeerd worden geïnterpreteerd als honger. Zorg ervoor dat je de hele dag door voldoende water drinkt, ook als het kouder is. Voldoende vochtinname kan valse hongergevoelens helpen verminderen.

8. Beheers nachtelijke tussendoortjes

Tussendoortjes ‘s avonds laat kunnen opnieuw een belangrijke oorzaak van gewichtstoename zijn. Probeer dus niet te genieten van snacks op de late avond. Eet in plaats daarvan ‘s avonds snacks, eet op tijd het avondeten en ga op tijd naar bed. Dit voorkomt onnodige calorie-inname en bevordert een betere slaap.

9. Consumeer uitgebalanceerde koolhydraten

Houd uw dagelijkse koolhydraatinname bij, die nodig is om het lichaam van energie te voorzien. Kies complexe volkorenbronnen zoals haver, bruine rijst en zoete aardappelen. Deze opties geven energie langzaam vrij, waardoor plotselinge hongerpieken worden voorkomen.

Koolhydraten voor gewichtsverlies
Koolhydraten zijn essentiële voedingsstoffen voor gewichtsverlies. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

10. Luister naar je lichaam

Let op de hongersignalen van je lichaam. Soms eten we uit gewoonte of uit verveling, in plaats van uit echte honger. Voordat je een tussendoortje pakt, vraag jezelf af of je het echt nodig hebt.

Deze eenvoudige maar effectieve tips helpen je de honger na gewichtsverlies succesvol te beheersen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *