10 veelvoorkomende fobieën waar mensen last van kunnen hebben

We zijn bang voor verschillende dingen. Het is een natuurlijke reactie op bedreigingen, maar kan soms buitensporig, irrationeel en invaliderend zijn. Dit heet een fobie. Een fobie betekent meer dan alleen angst voor iets of iemand.

Volgens dr. Volgens dr. Sanjay Kumavat, een gerenommeerd psychiater, “worden fobieën gekenmerkt door intense en aanhoudende angsten voor bepaalde objecten, situaties of activiteiten.” Ze kunnen een aanzienlijke impact hebben op iemands dagelijks leven en algemeen welzijn. Lees verder om meer te weten te komen over de meest voorkomende soorten fobieën die mensen kunnen ervaren.

Veel voorkomende soorten fobieën

dr. Sanjay Kumavat, adviseur psychiater en seksuoloog bij het Fortis Ziekenhuis, Mulund, vertelt ons over verschillende soorten fobieën. Hier zijn de 10 meest voorkomende fobieën waar mensen last van hebben:

1. Farmacofobie

Dit type fobie treedt op wanneer iemand bang is voor medicijnen en een negatieve houding heeft ten opzichte van drugs in het algemeen. Factoren die deze fobie kunnen veroorzaken zijn onder meer vooroordelen, vooroordelen ten aanzien van medicijnen, geloofssystemen ten aanzien van behandelingen en emotioneel trauma gerelateerd aan drugs.

De angst voor medicijnen is reëel. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

2. Heliofobie

Heliofobie treedt op wanneer iemand bang is voor de zon, zonlicht of fel licht. Wanneer zo iemand in de zon ligt, voelt hij ernstig ongemak, angst en misselijkheid, wat tot paniekaanvallen kan leiden. Ook kunt u in de zon een branderig gevoel ervaren, zowel op het lichaam als in de ogen.

3. Ailurofobie

Ailurofobie is een aanhoudende en buitensporige angst of haat tegen huisdieren zoals katten en honden. Mensen met deze fobie kunnen extreme nervositeit en angst ervaren als ze miauwen, sissen of andere geluiden horen die vaak met katten worden geassocieerd.

4. Arachnofobie

Arachnofobie is een specifieke fobie die wordt veroorzaakt door de irrationele angst voor spinnen en andere spinachtigen zoals schorpioenen en teken. Het kan extreme angst veroorzaken als mensen die het hebben in contact komen met deze soorten. Hoewel iedereen op elke leeftijd een specifieke fobie kan ontwikkelen, inclusief arachnofobie, ontwikkelen de meeste mensen deze tijdens de kindertijd en adolescentie.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

Soorten fobieën
Je kunt dit overwinnen. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

5. Androfobie

Deze fobie gaat over de angst voor volwassen mannen. Dit kan voorafgegaan zijn door een onaangenaam incident of de persoon kan op jonge leeftijd getuige zijn geweest van iets ongepasts. Bovendien weten volwassenen met androfobie vaak dat hun angst voor mannen irrationeel is, ook al kunnen ze hun fysieke reacties zelden onder controle houden.

Lees ook: Hoe u uw angsten kunt overwinnen: 6 tips van een deskundige op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg

6. Algofobie

Een andere zeldzame fobie is de angst voor pijn of de dreiging van pijn. Het kan komen doordat iemand pijn heeft, zoals massahysterie op de kinderafdeling. In de meeste gevallen kan deze aandoening worden behandeld met gedragstherapie en angststillende medicijnen.

7. Ornithofobie

Gedefinieerd als een angst voor of afkeer van vogels, zijn mensen met ornithofobie bang dat vogels hen zullen aanvallen en zich in gevaar voelen als ze vogels zien. Omdat er overal vogels zijn, is het niet mogelijk om ze volledig te vermijden. Iemand met een extreme angst voor vogels kan ervoor kiezen om thuis te blijven waar hij zich veilig voelt. Dit kan leiden tot een andere fobie, agorafobie genaamd, een angst om in situaties terecht te komen waarin ontsnappen moeilijk kan zijn.

8. Alliumfobie

Dit is een voedselfobie die doorgaans het gevolg is van de sterke geur, het zicht en het contact met voedsel uit de alliumfamilie, zoals knoflook, uien, bieslook en sjalotten. Iemand die aan alliumfobie lijdt, kan plaatsen vermijden waar hij deze voedingsmiddelen tegenkomt.

Soorten fobieën
Er zijn veel manieren om met verschillende soorten fobieën om te gaan. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

9. Hoogtevrees

Hoogtevrees is hoogtevrees en gaat verder dan de normale voorzichtigheid die men zou kunnen voelen als men op hoogte staat. Mensen met hoogtevrees ervaren ernstige angst- en paniekaanvallen bij blootstelling aan hoogten, zelfs als ze zich in een veilige omgeving bevinden. Activiteiten zoals traplopen of hoge gebouwen bezoeken kunnen door deze fobie extreem stressvol zijn.

10. Claustrofobie

Claustrofobie is de angst voor afgesloten ruimtes zoals liften, tunnels of kleine kamers. Mensen met claustrofobie ervaren in dergelijke omgevingen vaak extreem ongemak en paniek. Deze fobie kan hun vermogen om te reizen of deel te nemen aan verschillende activiteiten aanzienlijk beperken, wat resulteert in een verminderde kwaliteit van leven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *