11 gezondheidsvoordelen van regelmatige lichaamsbeweging

In een wereld vol fitnessrages is er één effectieve manier die niet alleen fysieke vitaliteit maar ook holistisch welzijn belooft: regelmatige lichaamsbeweging. De gemakkelijkste en beste manier om al uw gezondheidsproblemen op afstand te houden. Stel je voor: slechts één ding kan je spieren uit de slaap halen, je geest helpen kalmeren en je algehele welzijn verbeteren. Of je nu een fitnessgoeroe bent of gewoon op zoek bent naar manieren om fit te worden, regelmatige lichaamsbeweging is je beste vriend. Laten we echter begrijpen waarom regelmatige lichaamsbeweging belangrijk is en wat de voordelen ervan zijn.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van regelmatige lichaamsbeweging?

Health Shots vroeg fitnesstrainer Yash Agarwal om de voordelen van regelmatige lichaamsbeweging te begrijpen die u moet weten:

1. Bevordert de gezondheid van het hart

Lichamelijke activiteit is cruciaal voor de gezondheid van het hart. Uit een studie gepubliceerd in Frontiers in Cardiovascular Medicine blijkt dat lichaamsbeweging zowel het ontstaan ​​als de ontwikkeling van hartziekten voorkomt. Regelmatige lichaamsbeweging blijkt ook het vermogen van het hart om bloed rond te pompen te verbeteren en te versterken. Agarwal voegt eraan toe dat het de bloeddruk en het cholesterolgehalte helpt verlagen, beide risicofactoren voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.

Regelmatige lichaamsbeweging kan hartaanvallen voorkomen. Afbeelding met dank aan Adobe Stock

2. Helpt bij gewichtsbeheersing

Regelmatige lichaamsbeweging helpt u niet alleen overtollige kilo’s kwijt te raken, maar vult uw lichaam ook met energie en zelfvertrouwen en bevordert de algehele gezondheid. De fitnessexpert zegt dat het je helpt af te vallen door calorieën te verbranden, droge spieren op te bouwen en de stofwisseling te stimuleren. Uit een studie gepubliceerd in het tijdschrift Progress in Cardiovascular Diseases bleek dat mensen die meer dan 200 keer per week trainden, vergeleken met degenen die minder tijd trainden.

3. Bevordert de geestelijke gezondheid

Heeft u zich depressief gevoeld? Bent u de laatste tijd angstig? Uit een studie gepubliceerd in de Journal of Clinical Psychiatry is gebleken dat regelmatige lichaamsbeweging angst en depressie helpt verminderen en de stemming verbetert door het zelfrespect en de cognitieve functie te verbeteren. Dit gebeurt door het vrijkomen van endorfines, die gevoelens van geluk bevorderen en stress verminderen.

4. Versterkt botten en gewrichten

Lichaamsbeweging is belangrijk voor het opbouwen en behouden van sterke spieren en botten. Volgens het National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases helpt regelmatige lichaamsbeweging de botten bij kinderen en volwassenen te versterken en helpt het het risico op ziekten zoals osteoporose te verminderen. Er wordt ook aangenomen dat het je spieren versterkt en het risico op blessures vermindert.

5. Beter slapen

Agarwal zegt dat regelmatige lichaamsbeweging ook de slaapkwaliteit kan verbeteren en zelfs kan helpen bij slapeloosheidsproblemen. Volgens een studie gepubliceerd in het Journal of Advances in Preventive Medicine kan regelmatige lichaamsbeweging matige tot sterke positieve effecten hebben op de algehele slaapkwaliteit.

Oefeningsvoordelen voor de slaap
Regelmatige lichaamsbeweging stimuleert de slaap. Met dank aan afbeelding: Freepik

6. Helpt de bloedsuikerspiegel onder controle te houden

Hoge bloedsuikerspiegels kunnen schadelijk zijn voor uw gezondheid en leiden tot problemen zoals diabetes. Het kan zelfs uw bloedvaten verharden en uw risico op atherosclerose vergroten – een opeenhoping van cholesterol, vetten en andere stoffen in de slagaderwanden die de bloedstroom kunnen blokkeren. De fitnessexpert zegt dat een van de vele voordelen van regelmatige lichaamsbeweging het onder controle houden van de bloedsuikerspiegel is. Zelfs onderzoeken hebben de positieve effecten van lichaamsbeweging op de bloedsuikerspiegel aangetoond.

7. Verbetert de cognitieve functie

Sport helpt het geheugen en de cognitieve functies te versterken, zegt de deskundige. Studies zoals gepubliceerd in Frontiers in Psychology hebben zelfs aangetoond dat regelmatige lichaamsbeweging zowel de cognitieve functie als het welzijn bevordert.

8. Verhoogt de immuniteit

In zulke tijden is het van cruciaal belang om uw immuunsysteem te versterken, omdat dit het risico op ziekte vermindert. Volgens een studie gepubliceerd in het Journal of Sport and Health Science helpt regelmatige lichaamsbeweging de immuunregulatie te verbeteren, wat het begin van leeftijdsgebonden disfunctie kan helpen vertragen.

9. Goed voor de gezondheid van het spijsverteringsstelsel

Regelmatig sporten verhoogt de bloedtoevoer naar de spieren in het spijsverteringsstelsel, wat de spijsvertering bevordert en zelfs het risico op verstopping vermindert. Dus de volgende keer dat u met darmproblemen te maken krijgt, weet u wat u moet doen!

10. Verhoogt de levensduur

Het is ook bewezen dat lichaamsbeweging het leven verlengt. Agarwal wijst er ook op dat regelmatige lichaamsbeweging verband houdt met een langere, gezondere levensduur. Volgens de analyse gepubliceerd in de Journal of Aging Research suggereren acht verschillende cohorten dat regelmatige fysieke activiteit geassocieerd is met een hogere levensverwachting.

Oefening voordelen
Regelmatige lichaamsbeweging kan de levensverwachting verbeteren! Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

11. Vermindert het risico op kanker

Lichamelijke activiteit vermindert het risico op verschillende soorten kanker, blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in Medical Science Sports Exercise. Dit garandeert echter geen gratis pas, je moet een holistische levensstijl volgen om een ​​gezond en ziektevrij leven te leiden.

Onthoud!

Regelmatige lichaamsbeweging is een goede manier om gezond te blijven. Het is echter geen garantie voor een ziektevrij leven. De voordelen zijn afhankelijk van het type en de intensiteit van de training, maar ook van individuele factoren. Het is belangrijk om uw arts te raadplegen voordat u uw levensstijl verandert, vooral als u gezondheidsproblemen heeft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *