11 oorzaken van wit haar op jonge leeftijd

Als leeftijd niet het probleem is, zijn hier nog 11 andere oorzaken van wit haar op jonge leeftijd. Of het nu gaat om een ​​hormonale onbalans of een genetische aanleg, wit haar kan ook het gevolg zijn van een onderliggende ziekte.

Het is normaal om wit haar te hebben of voortijdig grijs te worden na de leeftijd van 40 jaar. Maar wat als het op jonge leeftijd gebeurt? Tegenwoordig klagen veel tieners over het omgaan met wit haar. Hoewel het in de meeste gevallen verband houdt met genetische problemen, kan het ook verband houden met onderliggende gezondheidsproblemen. Wanneer de haarzakjes via de pigmentcellen niet voldoende melanine produceren, ontstaat er verkleuring. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals stress, hormonale veranderingen of zelfs een huidaandoening die vitiligo wordt genoemd. Lees verder om de oorzaken van wit haar op jonge leeftijd te begrijpen.

11 oorzaken van wit haar vóór 40 jaar

Net zoals haaruitval op jonge leeftijd kan optreden, kan uw haar sneller wit worden dan u dacht. Health Shots nam contact op met dermatoloog Dr. Rinky Kapoor om alle mogelijke oorzaken van wit haar te begrijpen.

1. Genetica

Een van de belangrijkste factoren die op jonge leeftijd tot wit haar leiden, is genetisch bepaald. Als je ouders of grootouders voortijdig wit haar hadden, is de kans groter dat jij het ook krijgt. Bepaalde genen controleren de productie van melanine, het pigment dat verantwoordelijk is voor de haarkleur, wat tot voortijdige vergrijzing kan leiden.

2. Oxidatieve stress

Oxidatieve stress treedt op wanneer er een onbalans is tussen vrije radicalen en antioxidanten in het lichaam. Externe factoren zoals vervuiling, UV-straling en ongezonde voeding dragen bij aan oxidatieve stress. dr. Kapoor legt uit dat deze stress de melanocyten die verantwoordelijk zijn voor de haarkleur kan beschadigen, wat kan resulteren in wit haar of voortijdige vergrijzing.

Vervuiling kan ook je haar beschadigen! Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

3. Vitaminetekort

Onvoldoende inname van essentiële vitamines en mineralen, vooral vitamine B12, ijzer, koper en zink, kan leiden tot wit haar. Deze voedingsstoffen spelen een cruciale rol bij de melanineproductie en het behoud van de gezondheid van de haarzakjes.

lees ook

Beste kokosmelkshampoo: top 5 tips voor glanzend haar

4. Hormonen

Hormonale veranderingen in het lichaam, vooral tijdens de puberteit, zwangerschap of menopauze, kunnen de haarpigmentatie beïnvloeden, legt Dr. Kapoor. Schommelingen in hormonen zoals melanocytstimulerend hormoon (MSH) en cortisol kunnen bijdragen aan wit haar.

5. Chronische stress

Langdurige blootstelling aan stress veroorzaakt het vrijkomen van stresshormonen, die verschillende lichaamsfuncties beïnvloeden, waaronder de haarkleur. Chronische of hoge stress versnelt de uitputting van de melanocyten en leidt tot wit haar.

6. Roken

Roken wordt in verband gebracht met verschillende gezondheidsproblemen, en voortijdig wit haar is daar één van. Het introduceert schadelijke gifstoffen in het lichaam en verstoort natuurlijke processen, waaronder de productie van melanine.

Vrouw rookt
Roken kan schadelijk zijn voor uw algehele gezondheid. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

7. Vitiligo

Vitiligo is een huidziekte waarbij het immuunsysteem pigmentcellen aanvalt en vernietigt. Hoewel het vooral de huid aantast, kan het ook de haarkleur beïnvloeden. In sommige gevallen kunnen degenen die getroffen zijn door vitiligo voortijdig grijs worden van het aangetaste haar als gevolg van het verlies van pigmentcellen.

8. Schildklierziekte

“Bepaalde medische aandoeningen zoals schildklieraandoeningen (hypothyreoïdie of hyperthyreoïdie) en bloedarmoede, evenals behandelingen zoals chemotherapie, kunnen de haarkleur beïnvloeden”, zegt Dr. Kapoor. De bijwerkingen van medicijnen of onderliggende gezondheidsproblemen kunnen ertoe bijdragen dat haar op jonge leeftijd wit wordt.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

9. Chemische haarproducten

Overmatig gebruik van agressieve chemische haarbehandelingen zoals bleekmiddel of kleurstoffen kan de haarschacht beschadigen en de melanocyten aantasten. Voortdurende blootstelling aan deze chemicaliën kan wit haar veroorzaken doordat het de natuurlijke pigmentatie van het haar aantast.

10. Auto-immuunziekte

Bepaalde auto-immuunziekten, waarbij het immuunsysteem per ongeluk de lichaamseigen cellen aanvalt, kunnen de haarkleur beïnvloeden. Aandoeningen zoals alopecia areata kunnen haaruitval en pigmentveranderingen veroorzaken, waaronder wit haar.

Vrouw met grijs haar
Een auto-immuunziekte kan wit haar veroorzaken. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

11. Verontreinigende stoffen

Milieuverontreinigende stoffen zoals luchtvervuiling kunnen een negatieve invloed hebben op de gezondheid van het haar. Deze verontreinigende stoffen creëren vrije radicalen die bijdragen aan oxidatieve stress en mogelijk de vergrijzing versnellen.

7 tips om wit haar tegen te gaan

  • Consumeer een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan vitamines, mineralen en antioxidanten om de gezondheid van het haar te ondersteunen en wit haar te minimaliseren. Voeg voedingsmiddelen toe zoals vers fruit, groenten, magere eiwitten en volle granen.
  • Oefen stressverminderende technieken zoals meditatie, yoga of ademhalingsoefeningen om chronische stress te verlichten die kan bijdragen aan voortijdige vergrijzing.
  • Vermijd agressieve chemische haarbehandelingen zoals bleken en overmatig kleuren.
  • Een regelmatige hoofdhuidmassage is essentieel om de bloedcirculatie in de hoofdhuid te stimuleren. Het bevordert de gezondheid van de haarzakjes en behoudt de natuurlijke pigmentatie.
  • Bescherm uw haar tegen milieuverontreinigende stoffen en UV-stralen door buitenshuis hoeden te dragen of beschermende haarproducten te gebruiken.
  • Drink dagelijks voldoende water om je haar gehydrateerd te houden en uitdroging te voorkomen.
  • Raadpleeg een dermatoloog om onderliggende gezondheidsproblemen te identificeren.

Let naast deze tips ook op een gezonde haarverzorging om de kans op witte haren te verkleinen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *