Hoe

4 manieren om het privégebied te hydrateren en vaginale droogheid te voorkomen

Soms kan er jeuk of pijn optreden in het intieme gebied. Zelfs uw seksleven kan worden beïnvloed door de pijn of het ongemak daar beneden. U kunt zelfs een branderig gevoel ervaren tijdens het urineren. Dit zijn allemaal tekenen van vaginale droogheid waar elke vrouw, ongeacht haar leeftijd, last van kan hebben. Jong of niet, je kunt een grote bijdrage leveren aan het voorkomen van vaginale droogheid door je privégedeelte te hydrateren.

Vaginale droogheid is een aandoening waarbij het vaginale weefsel niet genoeg vocht produceert, waardoor uitdroging ontstaat, wat kan leiden tot pijn, jeuk en ongemak tijdens seks, zegt dr. Shobha Gupta, medisch directeur, gynaecoloog en IVF-specialist, Mother’s Lap IVF Center, New Delhi Vrindavan.

Oorzaken van vaginale droogheid

Er zijn verschillende redenen voor vaginale droogheid, en elk heeft een unieke impact op de natuurlijke smering van het lichaam. Hier zijn enkele oorzaken van vaginale droogheid:

1. Menopauze

De daling van het oestrogeengehalte tijdens de menopauze is een van de belangrijkste oorzaken, vertelt de deskundige aan Health Shots. Oestrogeen behoudt de flexibiliteit en dikte van vaginaal weefsel. Naarmate de niveaus dalen, kan de vaginale voering dunner worden en minder vocht produceren.

Vaginale droogheid kan uw seksleven beïnvloeden. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

2. Borstvoeding

Borstvoeding zelf brengt veel uitdagingen met zich mee. U moet zich bewust zijn van de juiste borstvoedingshouding en of u voldoende melk produceert. Ze worstelen ook met vaginale droogheid omdat lage oestrogeenspiegels vaak voorkomen bij moeders die borstvoeding geven. En dat kan leiden tot een droge vagina.

3. Medicatie

Als bijwerking kunnen verschillende medicijnen, waaronder antidepressiva, antihistaminica en sommige allergieschoten, de vaginale smering verminderen.

4. Stress en angst

Stress is vooral schadelijk voor de gezondheid. Als u gestrest bent of emotionele angst ervaart, kan dit de vaginale smering beïnvloeden door de normale hormonale balans van het lichaam te verstoren.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

5. Kankertherapie

Kankertherapieën zoals chemotherapie of bestraling kunnen het vaginale weefsel beschadigen en ongemak en uitdroging veroorzaken.

6. Agressieve zepen en conditioners

Agressieve zepen en vaginale spoelingen kunnen, samen met andere hygiëneproducten, de natuurlijke pH-balans van de vagina verstoren en tot uitdroging leiden, zegt Dr. Gupta.

Manieren om het privégebied te hydrateren om vaginale droogheid te voorkomen

Om een ​​droge huid te voorkomen, brengen wij crèmes of lotions aan. Maar als je dat daar beneden doet, kun je een infectie krijgen. Dit is wat u moet doen:

1. Gebruik glijmiddelen op waterbasis

Tijdens seks kunnen glijmiddelen op waterbasis hydrateren en wrijving verminderen. Condooms en seksspeeltjes kunnen veilig worden gebruikt. Omdat ze latexcondooms niet beschadigen zoals glijmiddelen op oliebasis, zijn ze een uitstekende optie om irritatie en uitdroging tijdens seks te voorkomen.

2. Blijf gehydrateerd

Als u voldoende water drinkt, blijft uw lichaam over het algemeen gehydrateerd, inclusief de weefsels in uw vagina. Het handhaven van voldoende hydratatie stimuleert vocht in het vaginale gebied en bevordert het natuurlijke smeermechanisme van het lichaam. Probeer dagelijks minstens acht glazen water te drinken om gehydrateerd te blijven.

3. Gebruik zachte, geurvrije zeep

Sterke zepen en parfums kunnen de natuurlijke pH-balans van de vagina verstoren, waardoor uitdroging en ongemak ontstaan. Kies zachte, geurvrije zepen die speciaal zijn ontworpen voor de gevoelige huid of persoonlijke hygiëne. Deze zepen zijn minder irriterend voor de huid en zijn zachter.

4. Beheer stress

Langdurige stress kan de hormoonspiegels beïnvloeden en de natuurlijke vochtbalans van het lichaam verstoren, wat kan leiden tot een droge vagina. Neem deel aan stressverlichtende activiteiten om de ontspanning en het algehele welzijn te vergroten, zoals: Bijvoorbeeld yoga, meditatie, ademhalingsoefeningen of vrijetijdsactiviteiten.

Vaginale gezondheid
Houd je vagina vochtig. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

Vaginale vochtinbrengende crèmes voor vaginale droogheid

Bij gebruik zoals voorgeschreven kunnen vaginale vochtinbrengende crèmes en gels een veilige en nuttige manier zijn om vaginale droogheid te behandelen, zegt Dr. Gupta. Hier leest u waar u op moet letten bij het kopen van gels en vochtinbrengende crèmes voor de vagina:

1. Formules op waterbasis

Producten op waterbasis zijn veiliger in gebruik met latexcondooms en seksspeeltjes en veroorzaken minder huidirritatie. Op water gebaseerde vochtinbrengende crèmes worden vaak goed verdragen en bootsen de natuurlijke hydratatie van het lichaam na.

2. Niet-allergeen en geurvrij

Kies items die vrij zijn van kleurstoffen, parfums en andere mogelijk irriterende ingrediënten. Geuren en kleurstoffen kunnen de natuurlijke pH-waarde van de vagina irriteren, wat ongemak en irritatie veroorzaakt.

3. pH-gebalanceerd

Zoek naar producten die speciaal zijn ontworpen om de zure pH (ongeveer 3,5 tot 4,5) in de vagina in evenwicht te brengen. Voor het welzijn van de vagina moet de natuurlijke pH-balans behouden blijven. pH-gebalanceerde vochtinbrengende crèmes helpen de natuurlijke omgeving van de vagina te behouden.

Bij vaginale droogheid is het vaak nodig om de onderliggende oorzaak te behandelen. Overleg daarom eerst met een arts om de exacte oorzaak te achterhalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *