4 veel voorkomende fitnessfouten die leiden tot spierverlies

Als je hebt gezweet in de sportschool en op je gewicht hebt gelet, maar nog steeds niet in staat bent om de spieren van je dromen op te bouwen, lees dan verder. Soms beseffen we het misschien niet, maar veelvoorkomende fitnessfouten kunnen leiden tot spierverlies.

Spieren spelen een fundamentele rol in het menselijk lichaam en dienen als krachtcentrale voor alle bewegingen. In wezen is de belangrijkste functie van de hersenen het communiceren met de spieren en het instrueren van verschillende taken, zegt fitnessexpert Aminder Singh. Zonder deze coördinatie zou ons lichaam onbeweeglijk blijven. Of het nu gaat om de subtiele handeling van knipperen met de ogen of het uitvoeren van alledaagse activiteiten, het hangt allemaal af van de spiersamentrekkingen. In wezen wordt beweging onmogelijk zonder spiercontracties.

Maakt u fitnessfouten die leiden tot spierverlies? Afbeelding met dank aan: Shutterstock

Veel voorkomende fitnessfouten die tot spierverlies leiden

Spierverlies is een natuurlijk proces dat optreedt met de leeftijd. Vanaf de leeftijd van 40 jaar is er sprake van een geleidelijke afname van de spiermassa, een fenomeen dat aan de leeftijd kan worden toegeschreven, zegt de deskundige. Bovendien versnelt het spierverlies met de leeftijd; het daalt met ongeveer zeven procent per decennium vanaf de leeftijd van 40 jaar en zelfs sneller tot ongeveer 15 procent vanaf de leeftijd van 60 jaar. Hier zijn enkele fitnessfouten die ervoor kunnen zorgen dat mensen spiermassa verliezen!

1. Overtraining

Lichaamsbeweging is een manier om gezond te blijven, maar overmatige lichaamsbeweging kan tot spierverlies leiden. Ook intensieve activiteiten of overbelasting kunnen de spieren belasten.

2. Calorietekort

Spierverlies kan optreden door bewuste pogingen om af te vallen door middel van extreme caloriebeperking. Wanneer het lichaam de noodzakelijke voedingsstoffen mist, breekt het spierweefsel af om het energietekort te compenseren.

3. Inactiviteit

Langdurige inactiviteit of te lang zitten kan leiden tot spierverlies. Dit kan gebeuren bij het herstellen van blessures of bij het leiden van een zittende levensstijl.

4. Te veel cardio

Ongeveer 150 minuten matig intensieve aerobe oefeningen per week zijn goed om fit te blijven. Als u echter voortdurend tot het uiterste gaat en niet veel calorieën binnenkrijgt, kan het lastig zijn om uw spiermassa te behouden. Zoek dus een balans tussen cardio- en krachttraining als je denkt aan het opbouwen van spieren.

Amrinder Singh zegt dat wanneer iemand aan een ernstige ziekte lijdt, het lichaam aanzienlijke eiwitten nodig heeft om te genezen. Als de benodigde voedingsstoffen niet via de voeding binnenkomen, kan dit gecompenseerd worden door de afbraak van spierweefsel in het lichaam. Zelfs als een lichaamsdeel geïmmobiliseerd is als gevolg van botbreuken of het gebruik van gips, kunnen de spieren aanzienlijk verslechteren.

Squat-oefening
Squats zijn goed voor het opbouwen van spieren. Met dank aan afbeelding: Freepik.

Wat zijn de beste oefeningen om spieren op te bouwen?

Elke krachttraining is cruciaal voor het opbouwen van spiermassa. Sommige hiervan omvatten:

• Chest press, waarmee de borstspieren worden getraind en helpt bij duwbewegingen
• Oefeningen zoals overhead dumbbell presses verbeteren de kracht van het bovenlichaam
• Activiteiten zoals roeien kunnen de achterste spieren helpen ontwikkelen.
• Squats, stoelstandaarden en soortgelijke bewegingen van het onderlichaam zijn cruciaal.
• Het opnemen van rotatieoefeningen zoals draaien verbetert de spierdiversiteit.

Omdat eiwitten de bouwstenen zijn voor spieren, moet je dienovereenkomstig eten. Kies voor voedingsmiddelen zoals eieren, kip, melk, schapenvlees, spruiten, peulvruchten, bonen en paneer die de noodzakelijke aminozuren leveren die bijdragen aan spiergroei en -herstel. Naast eiwitten is de algehele voeding van koolhydraten en vet essentieel voor de algehele spiergroei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *