4 verrassende voordelen van Rocket Yoga

Rocket Yoga is een variatie op de traditionele Ashtanga Yoga. Hier zijn de redenen waarom u het in uw fitnessroutine zou moeten opnemen.

Rocket Yoga is een geweldige optie voor degenen die Ashtanga-yoga te veeleisend vinden. Deze yogastijl is ontwikkeld om Ashtanga yoga toegankelijker te maken, omdat het fysiek veeleisend kan zijn. Rocket Yoga omvat zithoudingen, draaiingen, buigingen en Surya Namaskar, net als Ashtanga Yoga. De posities kunnen echter worden aangepast aan de individuele behoeften. Dit betekent dat iedereen Rocket Yoga kan beoefenen, zelfs als hij of zij geen Ashtanga Yoga kan doen. Het beoefenen van deze vorm van yoga kan het zelfvertrouwen vergroten en helpen bij zelfbeheersing, zelfdiscipline, zelfverbetering, zelfrealisatie en zelftransformatie. Laten we meer te weten komen over de Rocket Yoga-pose en de potentiële voordelen ervan.

Wat is raketyoga?

Rocket Yoga is een unieke vorm van Power Yoga. Zie het als een zorgvuldig samengestelde afspeellijst met yogahoudingen die op een leuke en energieke manier naadloos van de ene naar de andere overvloeien. Het is een alternatief voor Ashtanga Vinyasa yoga, dat bekend staat om zijn snelle en speelse karakter. In de jaren tachtig beoefende iedereen in San Francisco hartstochtelijk raketyoga.

Nou, de naam was pakkend en dankzij de oprichter, Larry Schultz, die geloofde dat deze praktijk ‘je er sneller zou kunnen brengen’ in termen van fysiek en mentaal welzijn. Het beste aan raketyoga is dat het voor iedereen geschikt is – of je nu een beginner of een ervaren yogabeoefenaar bent. Het is ontworpen om beoefenaars te helpen snel door elke reeks te komen, waardoor het een uitdagende maar lonende yogastijl wordt.

Wat zijn de voordelen van raketyoga?

1. Helpt bij het afvallen

Rocket Yoga is een sterke cardiotraining omdat het een hele snelle oefening is. Dit helpt calorieën te verbranden, de spieren te versterken en het lichaam vorm te geven. Je moet het dus oefenen als je al je hardnekkige lichaamsvet kwijt wilt en weer in vorm wilt komen.

Lees ook: Vertrouw op deze 10 yogahoudingen voor sneller gewichtsverlies

lees ook

Vrouw met een weegschaal
Dagelijkse raketyoga kan je helpen af ​​te vallen. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

2. Bevordert de cardiovasculaire gezondheid

“Raketyoga traint het hart en de bloedsomloop vanwege het hoge tempo. Het versterkt het cardiovasculaire systeem, bevordert de bloedcirculatie en verhoogt de hartslag. Door de cardiovasculaire gezondheid te verbeteren, kunnen aanzienlijke risico’s voor het cardiovasculaire systeem, zoals verhoogde bloeddruk, hartaanval, enz. worden vermeden. Bovendien beschermt het tegen diabetes, verlaagt het het cholesterolgehalte en beschermt het de longen”, zegt yoga-expert Saurabh Bothra.

3. Verbetert de flexibiliteit en kracht

Gezien het feit dat de meeste van zijn houdingen rek, stabiliteit en evenwicht vereisen. Het versterkt ook het uithoudingsvermogen en betrekt het hele lichaam in een vloeiend ademhalingspatroon. Door uw spieren en gewrichten te strekken, vergroot u uw kracht en flexibiliteit.

4. Bevordert de geestelijke gezondheid

Een raketyogareeks met achteroverbuigingen, inversies en lichaamsbalancering vanaf de vloer bevordert de mindfulness. Bovendien bevorderen ze de bloed- en zuurstoftoevoer naar de hersenen, wat helpt de hersenen te ontspannen. Hierdoor ondersteunt de pose ook het mentale welzijn en voorkomt het problemen zoals stress, angst en verdriet.

Lees ook: Hier leest u hoe u uw depressie onder controle kunt krijgen met behulp van yoga-oefeningen

Hoe doe je raketyoga?

Rocket Yoga omvat in totaal 140 houdingen, als volgt verdeeld in drie verschillende routines:

Raket 1

De Rocket Yoga Primary Series en de Ashtanga Primary Yoga Series zijn op de volgende manieren vergelijkbaar:

 • Het bestaat voornamelijk uit voorwaartse buigings- en heupopeningshoudingen.
 • Je doel is om je kern en benen te versterken.
 • Inversies en speciale armbalansen vallen ook in deze categorie.
 • Tijdens het uitvoeren van Rocket I worden wijzigingen aan Navasana en Supta Konasana geïntroduceerd.

Bovendien is dit een soort startpunt, perfect voor beginners. Je leert de basis, bouwt kracht op en raakt vertrouwd met de houdingen.

Houdingen inbegrepen: Dandasana, Purvottanasana, Baddha Konasana, Setu Bandhasana en meer.

Raket 2

Zodra je je zelfverzekerd voelt, spring dan in Rocket 2. Het voegt meer uitdagende bewegingen toe en helpt je fysiek en mentaal te groeien. Het is gemaakt door wijzigingen op te nemen in de tweede serie Ashtanga-yoga, waaronder achteroverbuigingen en ruggengraatdraaitechnieken voor de zittende houdingen van de geavanceerde Ashtanga-yogaserie. In de tweede Rocket-serie worden belangrijke rollen gespeeld voor poses als Bakasana en Supta Vajrasana. Naast de eerste serie dient deze als energiebooster.

Houdingen inbegrepen: Dhanurasana, Balasana, Bharadvajasana, Ardha Matsyendrasana en meer.

Raket 3

Dit is de meest geavanceerde reeks die is ontworpen voor ervaren beoefenaars. Omdat dit professionele yoga is, zijn de asana’s in deze reeks een combinatie van Rocket 1 en 2. De combinatie van Rocket 1 en 2 creëert de laatste serie Rocket Yoga, waarbij rekening wordt gehouden met het volgende:

 • Dit zijn posities die tot doel hebben de kracht en flexibiliteit van de beoefenaar te vergroten.
  Wendingen, plooien en evenwichten zijn in de meeste houdingen aanwezig.
 • Deze levendige en snelle serie wordt vaak ‘The Happy Hour’ genoemd en biedt een vermakelijke overgang van Ashtanga’s I- naar III-serie.

Elk van de bovenstaande sequenties is buitengewoon boeiend. Je zult je nooit vervelen: de variatie daagt verschillende spiergroepen uit, houdt de interesse vast en draagt ​​bij aan zowel de fysieke als mentale ontwikkeling.

Rocket Yoga opsplitsen in drie reeksen is zo’n briljant idee! Het maakt het toegankelijk voor een breed scala aan mensen. Beginners kunnen beginnen met Rocket 1 en langzaam vooruitgang boeken, terwijl ervaren yogi’s zichzelf kunnen uitdagen met Rocket 2 en Rocket 3.

Wie moet deze raketyoga vermijden?

 • Als je ernstige verwondingen hebt of hart- of cardiovasculaire problemen hebt, moet je Rocket Yoga met voorzichtigheid benaderen. Het hoge tempo van deze oefening kan overweldigend zijn en bepaalde houdingen kunnen riskant zijn voor mensen met blessures of hartproblemen.
 • Zwangere vrouwen moeten ook voorzichtig zijn, omdat sommige houdingen mogelijk moeten worden aangepast of aangepast.
 • Als je chronische gezondheidsproblemen hebt of gewoon de voorkeur geeft aan een langzamer tempo van yoga, is Rocket Yoga misschien niet de beste oplossing.

“Zet altijd je welzijn op de eerste plaats en raadpleeg bij twijfel een arts of yogaleraar voordat je met Rocket Yoga begint. “Het is uiterst belangrijk om naar je lichaam te luisteren – als het zegt stop, moet je met meer aandacht stoppen, rusten en opnieuw beginnen”, zegt de expert.

Dhanurasana
Raketyoga is goed voor je gezondheid. Afbeelding met dank aan Adobe Stock

Zijn er bijwerkingen van raketyoga?

Zoals bij elke fysieke activiteit moet overbelasting worden vermeden. Overbelasting kan tot vermoeidheid leiden. Daarom is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren en te voorkomen dat je over je grenzen gaat. Er zijn op zich geen uitgesproken bijwerkingen, maar het is raadzaam om de behandeling zorgvuldig en met geleidelijk toenemende intensiteit te benaderen. Bovendien moeten mensen met bepaalde gezondheidsproblemen, zoals hoge bloeddruk of gewrichtsproblemen, mogelijk hun houding veranderen om overbelasting te voorkomen.

Onthoud altijd dat het belangrijk is om van de voordelen te genieten zonder dat u zich ongemakkelijk voelt of letsel riskeert.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *