45 minuten kunstzinnige therapie kan stress verminderen

Tegenwoordig en op deze leeftijd is stress een onvermijdelijk onderdeel van ieders leven geworden. Omdat zoveel mensen zoveel dingen tegelijk doen, lijkt bijna iedereen overweldigd. Een manier om uw geestelijke gezondheid te verbeteren is door middel van kunsttherapie. Hebt u ooit een gevoel van kalmte gevoeld toen u een penseel koos, in uw dagboek schreef of gewoon begon met schilderen? Door de jaren heen hebben verschillende onderzoeken de positieve effecten van kunstzinnige therapie op de geestelijke gezondheid aangetoond. Laten we op deze Werelddag voor de Geestelijke Gezondheid ontdekken hoe slechts 45 minuten kunstzinnige therapie u kan helpen uw stressniveau onder controle te houden.

Kunsttherapie voor geestelijke gezondheid

Kunsttherapie is de praktijk waarbij creatieve technieken worden gebruikt om psychische problemen te behandelen en het mentale welzijn te verbeteren. De praktijk van kunsttherapie is gebaseerd op het idee dat artistieke expressie herstel en geestelijke gezondheid kan bevorderen, blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in The Arts in Psychotherapy. Het doel van kunsttherapie is mensen te helpen zelfexpressie te gebruiken als een manier om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en hun emoties te uiten in plaats van ze te onderdrukken. Studies hebben aangetoond dat mensen hun emoties konden verkennen, meer zelfvertrouwen konden krijgen, leren omgaan met stress en hun sociale vaardigheden konden verbeteren door kunst te maken of te waarderen.

Probeer kunstzinnige therapie om stress te verminderen. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

45 minuten kunstzinnige therapie is voldoende om stress onder controle te houden

Uit een onderzoek gepubliceerd in ‘An International Journal for Research, Policy, and Practice’ blijkt dat slechts 45 minuten artistieke activiteit de hoeveelheid cortisol, het stresshormoon, kan verlagen. Voor de studie namen de onderzoekers 39 gezonde volwassenen in de leeftijd van 18 tot 59 jaar op, waaronder 33 vrouwen en 6 mannen. Voor het onderzoek leidde een kunsttherapeut 45 minuten individueel kunst maken in een open studio. Voor en na de kunstsessie vulden de deelnemers enquêtes in met de positieve en volgende punten

Negatief affectschema en algemene zelfeffectiviteitsschaal. Aan het einde van de sessie gaven de deelnemers korte samenvattingen van hun kunstwerken en commentaar op hun artistieke creatieproces. Het maken van vrije kunst in deze context bleek de stress aanzienlijk te verminderen door positiviteit teweeg te brengen en de zelfeffectiviteit te verbeteren.

Wanneer het leven te moeilijk voor je wordt, kun je je gedurende 45 minuten tot kunst wenden om stress te verlichten. Het omgaan met stress is een net zo belangrijke taak als al het andere in uw leven. Kunst kan iets zijn dat je kan helpen de emotionele en mentale toestand waarin je vastzit te veranderen. Regelmatig kunst beoefenen kan uw algehele gezondheid helpen verbeteren, inclusief uw geestelijke gezondheid.

Lees ook: Hoe kunst je kan helpen je gemoedstoestand te verbeteren

Soorten kunsttherapie om stress te verminderen en de geestelijke gezondheid te verbeteren

Als u zich de laatste tijd te gestresst voelt en op zoek bent naar eenvoudige maar effectieve manieren om uw geestelijke gezondheid te verbeteren en stressniveaus te verminderen, probeer dan deze therapieën. Hier zijn enkele van de beste kunsttherapieën voor stressvermindering:

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

1. Dansen

Houd jij van dansen? Nou, je staat iets lekkers te wachten, want het kan de stressniveaus aanzienlijk helpen verminderen. Het staat bekend als dans- of bewegingstherapie en is een van de meest effectieve methoden om de emotionele, sociale, fysieke en cognitieve gezondheid te bevorderen. Uit een onderzoek gepubliceerd in The Arts in Psychotherapy blijkt dat dansbewegingstherapie stress helpt verminderen. Het bleek dat de stress significant was verminderd na 6 maanden danstherapie.

2. Kleuring

Heb je ooit mandala’s kleuren geprobeerd? Studies hebben aangetoond dat kleuren een gezonde manier is om de hersenen te kalmeren, het lichaam te helpen ontspannen en stress te verlichten. Omdat het stress helpt verminderen en ontspanning bevordert, kan het ook de slaap helpen stimuleren. Als je op zoek bent naar manieren om stress te verlichten, probeer dan eens te kleuren, want dat kan helpen!

Lees ook: Kleur je een weg naar een stressvrij leven met deze kleurboeken voor volwassenen

3. Keramiek

Mensen die aardewerk beoefenen noemen het vaak therapeutisch en ontspannend. Dit komt omdat het hun geest kalmeert en stress verlicht. Studies hebben ook aangetoond dat het maken van aardewerk stress kan verminderen en de geestelijke gezondheid kan bevorderen.

Probeer aardewerk als je stressniveau hoog is. Afbeelding met dank aan Adobe Stock

4. Schrijf

Heb je ooit een gedicht of paragraaf geschreven over hoe je je nu voelt? Soms helpt het je om met stress in het leven om te gaan als je je gevoelens op papier zet. Volgens Harvard Health Publishing kan het schrijven over je gedachten en gevoelens in een stressvolle periode in je leven je helpen het probleem te overwinnen.

5. Tekenen en schilderen

Stress kan u in een constante staat van ongemak houden en alles beïnvloeden, van uw slaappatroon tot uw eetlust. Iets eenvoudigs als potlood op papier zetten kan u helpen uw gedachten onder controle te krijgen en uw stressniveau onder controle te houden. Uit een onderzoek gepubliceerd in het Journal of the American Art Therapy Association blijkt dat slechts 20 minuten tekenen kan helpen stress te verminderen en de stemming te verbeteren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *