5 Bijwerkingen van dagelijks eten van havermout

Vanwege onze drukke schema’s zijn we vaak op zoek naar snelle ontbijtrecepten. Haver is een graansoort waarvan is bewezen dat het een snelle maar gezonde ontbijtoptie is. Maar heb jij er een gewoonte van gemaakt om elke dag haver te eten? Volgens een voedingsdeskundige is het misschien geen goed idee om elke dag havermout te eten.

Haver, een volkoren graan, staat bekend om hun diverse gezondheidsvoordelen, maar net als elk ander voedsel hebben ze ook mogelijke bijwerkingen. Health Shots nam contact op met Deepika Jayaswal, voedingsdeskundige en voedingsdeskundige bij Motherhood Hospitals, Sarjapur, Bengaluru, om te weten te komen waarom elke dag haver eten geen goed idee is.

Bijwerkingen van het dagelijks eten van haver

Hier zijn 5 redenen waarom je niet elke dag haver zou moeten eten:

1. Glutengevoeligheid: Hoewel haver van nature glutenvrij is, wordt het vaak verwerkt in faciliteiten waar tarwe, gerst of rogge wordt verwerkt, wat tot kruisbesmetting kan leiden, zegt Jayaswal. Als u coeliakie of glutenintolerantie heeft en regelmatig haver eet, is het belangrijk om gecertificeerde glutenvrije haver te kiezen om bijwerkingen te voorkomen.

2. Winderigheid: Het vezelgehalte in haver helpt de spijsvertering te verbeteren. Overmatige consumptie van haver kan bij sommige mensen echter gasvorming en een opgeblazen gevoel veroorzaken, vooral als ze niet gewend zijn aan een vezelrijk dieet. Het geleidelijk verhogen van uw vezelinname kan dit probleem helpen verlichten.

Voor een betere spijsvertering moet je de taarten met mate eten! Afbeelding met dank aan: Shutterstock

3. Fytinezuur: Haver bevat fytinezuur, dat de opname van bepaalde mineralen zoals calcium, ijzer en zink kan remmen. Het weken of fermenteren van haver kan het fytinezuurgehalte helpen verminderen.

4. Calorie-inhoud: Hoewel haver voedzaam is, bevat het ook veel calorieën. Als u uw calorie-inname onder controle probeert te houden, let dan op de portiegroottes en vermijd deze regelmatig te consumeren.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

Lees ook: Welk type haver is het beste: gesneden, gerold of instant?

5. Voedingsstoffenbalans: “Hoewel haver veel voedingsstoffen bevat, is het belangrijk om een ​​uitgebalanceerd dieet te volgen met een verscheidenheid aan voedingsmiddelen om ervoor te zorgen dat het lichaam elke dag alle voedingsstoffen binnenkrijgt die het nodig heeft”, zegt Jayaswal. Daarom is het geen goed idee om elke dag te vertrouwen op havermout als ontbijt.

Afgezien van deze bijwerkingen van regelmatige consumptie van haver, kan haver bij sommige mensen allergische reacties veroorzaken. Als u last krijgt van jeuk, netelroos of een slechte spijsvertering na het nuttigen van havermout, raadpleeg dan een arts en vermijd het nuttigen van havermout.

Voordelen van het dagelijks consumeren van haver

Hoewel het misschien geen goed idee is om elke dag havermout als ontbijt te eten, kan het met mate eten van havermout erg nuttig zijn. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van het eten van haver:

1. Boordevol essentiële voedingsstoffen: Haver is een goede bron van essentiële voedingsstoffen zoals vezels, ijzer, vitamines, vooral B-vitamines, mineralen zoals mangaan, fosfor en magnesium, en antioxidanten. Al deze voedingsstoffen zijn essentieel voor uw algehele gezondheid.

2. Bevorder de gezondheid van het hart: Haver wordt als gezond beschouwd voor de gezondheid van het hart, omdat ze het slechte cholesterolgehalte helpen verlagen. Jayaswal zegt: “Het bevat bètaglucanen, een soort oplosbare vezels die kunnen helpen het cholesterolgehalte te verlagen, waardoor het risico op hartziekten wordt verminderd.”

hart gezondheid
Haver kan een hoog cholesterolgehalte helpen verlagen. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

3. Gewichtsbeheersing: Haver kan je helpen af ​​te vallen omdat ze verzadigend zijn en je een langer vol en tevreden gevoel geven, waardoor ze een nuttige aanvulling zijn op een dieet voor gewichtsbeheersing. Bovendien regelt het hoge vezelgehalte in haver de eetlust, waardoor overeten en ongezonde tussendoortjes gedurende de dag worden voorkomen.

4. Controle van de bloedsuikerspiegel: De lage glycemische index en oplosbare vezels in haver kunnen helpen de bloedsuikerspiegel te stabiliseren, waardoor ze een goede keuze zijn voor mensen met diabetes of mensen die het risico lopen de ziekte te ontwikkelen.

5. Spijsvertering: Volgens Jayaswal is “Haver een goede bron van vezels, een bijzonder oplosbare vezel genaamd bèta-glucanen, die de spijsvertering bevordert en constipatie kan voorkomen.”

Lees ook: 3 heerlijke manieren om haver aan uw dieet toe te voegen

6. Antioxidanten: Haver bevat verschillende antioxidanten die ontstekingsremmende en kankerbestrijdende eigenschappen kunnen hebben. Deze eigenschappen kunnen cellen helpen beschermen tegen schade en de algehele gezondheid verbeteren.

Hoe eet je haver?

Haver kan een voedzaam onderdeel zijn van een gezond dieet en veel mensen kunnen er baat bij hebben om ze in hun maaltijden op te nemen. Maar gematigdheid is de sleutel, zegt de expert. Ze voegt eraan toe: “Een gematigde hoeveelheid en consumptie van havermout 2-3 keer per week in één maaltijd per dag wordt aanbevolen.” Zorg ervoor dat je dieet ook voldoende andere voedingsstoffen bevat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *