5 manieren waarop een slechte mondhygiëne uw gezondheid kan beïnvloeden

Tandenpoetsen is niet voldoende om uw mondgezondheid onder controle te houden! Hier leest u hoe een slechte mondhygiëne uw gezondheid beïnvloedt en wat u kunt doen om deze te behouden.

Poetst u uw tanden niet regelmatig of tweemaal per dag? Twee keer per dag je tanden poetsen kan de vorming van tandplak en tandsteen helpen voorkomen. Als u de basisprincipes niet volgt, brengt u uw mondgezondheid in gevaar. Wist u dat mondhygiëne niet alleen helpt bij het reinigen van uw mond en tanden, maar ook uw algehele gezondheid onder controle houdt? Van de ziekte van Alzheimer tot diabetes tot leverziekten en hartziekten: de gevolgen van het verwaarlozen van de mondzorg kunnen verstrekkend zijn. Deze risico’s kunnen echter worden beperkt door eenvoudige dagelijkse stappen te ondernemen om prioriteit te geven aan mondhygiëne. Lees meer over de bijwerkingen van een slechte mondhygiëne en wat u kunt doen om deze te voorkomen.

Welke invloed heeft een slechte mondhygiëne op uw gezondheid?

Als u uw mondgezondheid heeft verwaarloosd, moet u weten welke impact dit heeft op uw gezondheid, zoals tandarts Dr. Rajiv Verma legt het uit.

1. De ziekte van Alzheimer

De ziekte van Alzheimer is een progressieve hersenziekte die uw geheugen, gedrag en denken aantast. Het is de meest voorkomende vorm van dementie en kan verergeren met de leeftijd. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Microorganismen vond een verband tussen mondziekten en de ziekte van Alzheimer, vooral via een eiwit dat ‘amyloïde-bèta’ wordt genoemd. “Dit eiwit wordt door het lichaam aangemaakt tijdens een infectie. Bij mensen die lijden aan de ziekte van Alzheimer is dit eiwit in grote hoeveelheden aanwezig in de hersenen. Omdat mondziekten ook door infecties worden veroorzaakt, wordt het eiwit ‘amyloïde bèta’ vaak aangetroffen aan de buitenkant van geïnfecteerde tanden en tandvlees. “Het eiwit kan vervolgens in de bloedbaan terechtkomen waar het mogelijk naar de hersenen kan worden getransporteerd, waardoor een mogelijk verband ontstaat tussen een slechte mondgezondheid en de ziekte van Alzheimer”, legt Dr. Verma.

Slechte mondhygiëne kan leiden tot de ziekte van Alzheimer. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

2. Diabetes

Hebben mensen met diabetes een groter risico op het ontwikkelen van tandvleesaandoeningen? De link werkt echter in beide richtingen. Tandvleesaandoeningen en infecties kunnen uw bloedsuikerspiegel verhogen, wat erop wijst dat als de ene zich heeft ontwikkeld, er een verhoogd risico bestaat dat de andere zich ook ontwikkelt. Zorg er daarom voor dat u een goede mondgezondheidsroutine volgt om complicaties te voorkomen.

3. Leverkanker en leverziekte

Uit een studie gepubliceerd in het tijdschrift SAGE blijkt dat een slechte mondgezondheid verband houdt met een toename van 75 procent van het risico op leverkanker, die langer aanhoudt en mogelijk meer schade veroorzaakt. Gebleken is dat sommige bacteriën hun oorsprong vinden in de mondholte, legt de deskundige uit.

lees ook

Alles over ontstekingen, leeftijdsgebonden chronische ontstekingen - en manieren om deze te voorkomen

4. Longziekten

Je mond bevat veel bacteriële plaques, en als je geen goede mondhygiëne handhaaft, worden deze ingeademd en verspreiden de bacteriën naar de longen. Dit kan leiden tot een infectie, die een bestaande longziekte kan verergeren. Mensen met aspiratiepneumonie, een aandoening die optreedt wanneer voedsel of vloeistof in de longen wordt ingeademd, lopen een groter risico. Het is voor een tandarts lastig om vast te stellen of een patiënt een longprobleem heeft. Daarom kun je het beste letten op de symptomen van een longziekte, adviseert de tandarts.

5. Hartziekten en beroertes

Volgens een studie gepubliceerd in de Journal of Indian Society of Periodontology hebben mensen die lijden aan parodontitis een grotere kans op de diagnose van een hartaandoening. Verschillende andere onderzoeken hebben ook een verband gevonden tussen ontstekingsmarkers (tekenen van ontstekingen over het hele lichaam) in de bloedbaan van mensen met chronische tandvleesaandoeningen en mensen die aan beroertes en hartaandoeningen hebben geleden.

Risico op een hartaanval
Een slechte mondhygiëne kan hartproblemen veroorzaken. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

Hoe zorg je voor een betere mondhygiëne?

Het behouden van een gezond en evenwichtig mondmicrobioom is essentieel voor een goede mondgezondheid. Hier zijn enkele eenvoudige tips van de expert die u kunt volgen:

1. Eet een gevarieerd aanbod aan voedingsmiddelen, vooral peulvruchten, bonen en fruit.
2. Eet een vezelrijk dieet en voedsel dat de groei van goede bacteriën bevordert.
3. Neem gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt en kefir op in uw dieet, die gezonde bacteriën bevatten en de verspreiding van pathogene bacteriën kunnen verminderen.
4. Consumeer meer prebiotisch voedsel, zoals vezelrijk voedsel dat de groei van gezonde bacteriën stimuleert. Deze omvatten artisjokken, bananen, asperges, haver en appels.
5. Een dieet met veel suiker kan de groei van zuurminnende bacteriën zoals Streptococcus mutans bevorderen, wat bijdraagt ​​aan tandbederf en parodontitis (tandvleesaandoeningen) en goede bacteriën remt. Vermijd daarom het consumeren van voedingsmiddelen die suiker bevatten.
4. Vermijd koolzuurhoudende dranken en light-dranken, omdat deze kunnen bijdragen aan tanderosie en tandbederf door de balans van micro-organismen te beïnvloeden en goede bacteriën te verstoren.
5. Kies een tandpasta die het microbioom stimuleert voor een goede mondhygiëne.
6. Poets uw tanden tweemaal daags met een sonische tandenborstel en flos dagelijks.
7. Zout water is een goed natuurlijk middel omdat het slechte bacteriën doodt en goede bacteriën bevordert.

Door de verborgen risico’s die gepaard gaan met slechte mondhygiëne te begrijpen en de hierboven beschreven stappen te implementeren, kunnen individuen hun mondgezondheid aanzienlijk verbeteren en het risico op ernstige gezondheidsproblemen verminderen.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *