5 redenen waarom roken oogproblemen kan veroorzaken

Wanneer roken een gewoonte wordt, is het tijd om te stoppen met roken. Dit is niet alleen slecht nieuws voor uw longen, maar ook voor uw ogen. Roken kan op veel manieren de gezondheid van uw ogen beïnvloeden.

Ongeacht of u sigaretten, sigaren of andere vormen van roken consumeert, u moet weten dat deze niet schadelijk zijn voor uw gezondheid. Daarom zijn overal waarschuwingen en disclaimers tegen tabak te vinden – van sigarettenpakjes tot filmvertoningen. Er wordt ons keer op keer verteld dat roken slecht is voor je longen, tanden en hart. Maar wist u dat roken ook uw ogen kan aantasten? Het kan leiden tot oogziekten, die naast droge ogen uiteindelijk ook tot verlies van het gezichtsvermogen kunnen leiden. Lees verder om het verband tussen roken en ooggezondheid te ontdekken.

Welke invloed heeft roken op de gezondheid van de ogen?

Roken kan schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid van de ogen. Hier zijn enkele manieren waarop roken de ogen kan beïnvloeden:

1. Verhoogd risico op cataract

Roken kan het risico op het ontwikkelen van cataract vergroten, een vertroebeling van de ooglens die wazig zicht kan veroorzaken. De schadelijke chemicaliën in tabak kunnen bijdragen aan de oxidatieve stress en ontstekingen die gepaard gaan met de vorming van cataract, zegt senior cataract- en refractiechirurg Dr. Maramganty Vamshidhar.

Roken kan het risico op cataract vergroten. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

2. Risico op leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD)

Roken is een belangrijke risicofactor voor AMD, een ziekte die een geleidelijke achteruitgang van de macula, het centrale deel van het netvlies, veroorzaakt. Dit kan verlies van het centrale gezichtsvermogen veroorzaken en activiteiten zoals lezen en autorijden beïnvloeden. Volgens een onderzoek uit 2022, gepubliceerd door de Wereldgezondheidsorganisatie, lopen rokers het risico om AMD tot 5,5 jaar eerder te ontwikkelen dan niet-rokers.

lees ook

Te veel hoesten en piepen?  Bekijk de tekenen en behandeling van chronische bronchitis

3. Droge ogen-syndroom

Roken kan uw kans vergroten op het ontwikkelen van het droge-ogensyndroom, dat optreedt wanneer de ogen niet voldoende tranen kunnen produceren of wanneer de tranen snel drogen. De irriterende stoffen in tabaksrook kunnen bijdragen aan uitdroging en ongemak in de ogen, zegt de expert.

4. Schade aan de oogzenuw

De taak van de oogzenuw is het overbrengen van visuele signalen van de ogen naar de hersenen. Roken is in verband gebracht met schade aan de oogzenuw, wat kan leiden tot glaucoom. Verhoogde intraoculaire druk, oxidatieve stress en verminderde bloedstroom zijn potentiële mechanismen waardoor roken kan bijdragen aan schade aan de oogzenuw.

Healthshots wellnessgemeenschap voor vrouwen

Healthshots Inner Circle Een exclusieve wellnessgemeenschap voor vrouwen

WORD NU LID

5. Verminderd kleurzicht

Roken kan ook het kleurenzien beïnvloeden. Rokers kunnen een verminderd vermogen ervaren om kleuren waar te nemen en te onderscheiden, vooral in het blauw-gele spectrum. Mensen die meer dan twintig sigaretten per dag consumeren, kunnen last hebben van kleurafwijkingen, blijkt uit een onderzoek uit 1999, gepubliceerd in Graefe’s Archive for Clinical and Experimental Ophthalmology.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

Wat zijn de symptomen van oogproblemen die verband houden met roken?

Enkele symptomen van aan roken gerelateerde oogproblemen zijn:

  • Wazig of vervormd zicht.
  • Droogheid, branderig gevoel of jeuk.
  • Verhoogde gevoeligheid voor licht.
  • Moeilijkheden met zien bij weinig licht.
  • Verlies van gezichtsvermogen of donkere vlekken in het gezichtsveld.

Is passief roken schadelijk voor de ogen?

Passief roken, ook bekend als passief roken of omgevingstabaksrook (ETS), is schadelijk voor de ogen en kan tot verschillende oogproblemen leiden, zegt dr. Vamshidhar. Een studie uit 2022, gepubliceerd door de Wereldgezondheidsorganisatie, gaf aan dat mensen die samenleven met tabaksgebruikers twee keer zoveel kans hadden om leeftijdsgebonden maculaire degeneratie te ontwikkelen door passief roken.

Vrouw zit naast een roker
Passief roken kan ook uw ogen aantasten. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

Passief roken kan ook op de volgende manieren een negatieve invloed hebben op de gezondheid van de ogen:

  • irritatie en ongemak
  • Verergering van allergische conjunctivitis
  • Verergering van reeds bestaande oogziekten.

Onmiddellijk stoppen met roken kan leiden tot aanzienlijke gezondheidsverbeteringen voor mensen. De positieve effecten beginnen kort na het stoppen en blijven in de loop van de tijd toenemen, zegt de deskundige. Stoppen met roken verbetert de bloedcirculatie, is goed voor de ogen en vermindert het risico op vaatschade.

Stoppen met roken draagt ​​bij aan de algehele gezondheid van de ogen, verbetert het gezichtsvermogen en verkleint de kans op verschillende oogproblemen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *