5 veel voorkomende soorten aangeboren hartafwijkingen

Aangeboren hartafwijkingen zijn een van de meest gediagnosticeerde aangeboren ziekten. Leer meer over de meest voorkomende soorten aangeboren hartafwijkingen op de Dag van de Aangeboren Hartafwijkingen.

Er zijn momenten waarop het hart of de omliggende bloedvaten zich vóór de geboorte niet goed ontwikkelen. Aangeboren hartafwijkingen, aandoeningen die bij de geboorte aanwezig zijn, kunnen de structuur en functie van het hart van een baby beïnvloeden. De ernst van deze afwijkingen kan variëren, maar een vroege diagnose en interventie kunnen nuttig zijn bij de behandeling van aangeboren hartafwijkingen. Lees meer over de meest voorkomende soorten aangeboren hartafwijkingen.

Wat is een aangeboren hartafwijking?

Een aangeboren hartafwijking is een structurele afwijking van het hart die bij de geboorte aanwezig is. Het kan de wanden, kleppen of bloedvaten van het hart aantasten, waardoor de normale bloedstroom wordt verstoord, zegt interventioneel cardioloog dr. Abhijit Borse.

Aangeboren hartafwijkingen zijn een van de meest gediagnosticeerde aangeboren ziekten. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

Volgens een onderzoek uit 2020, gepubliceerd in de Medicine Journal, is het een van de meest gediagnosticeerde aangeboren aandoeningen. Het treft ongeveer 0,8 tot 1,2 procent van de levendgeborenen wereldwijd.

Wat zijn veel voorkomende soorten aangeboren hartafwijkingen?

De meest voorkomende soorten aangeboren hartafwijkingen zijn atriale septumdefecten (ASS), ventriculaire septumdefecten (VSD), atrioventriculaire septumdefecten (AVSD), tetralogie van Fallot en aorta-coarctatie.

lees ook

Wereldkankerdag: 9 tips voor de zorg voor overlevenden van kinderkanker na de behandeling

Elk type aangeboren hartafwijking wordt geassocieerd met specifieke afwijkingen in de structuur van het hart die de functie en de bloedcirculatie beïnvloeden. Hier zijn enkele van de meest voorkomende soorten aangeboren hartafwijkingen:

1. Atriumseptumdefect (ASS)

De deskundige legt uit dat het een gat in de wand (septum) tussen de bovenste kamers van het hart (boezems) is. De ernst is mild tot matig. Veel ASS veroorzaken geen significante symptomen, maar grotere kunnen leiden tot een verhoogde bloedtoevoer naar de longen.

Healthshots wellnessgemeenschap voor vrouwen

Healthshots Inner Circle Een exclusieve wellnessgemeenschap voor vrouwen

WORD NU LID

2. Ventriculair septumdefect (VSD)

Het is een gat in het septum tussen de onderste kamers (ventrikels) van het hart. Kleine VSD’s kunnen vanzelf sluiten, terwijl grotere VSD’s kunnen leiden tot verhoogde druk in de longen.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

3. Atrioventriculair septumdefect (AVSD)

Het is een combinatie van ASS en VSD die vaak gepaard gaat met afwijkingen in de kleppen tussen de atria en de ventrikels. Soms kan het ernstig zijn en een chirurgische correctie vereisen.

4. Tetralogie van Fallot

Het is een combinatie van vier hartafwijkingen, waaronder een VSD, longstenose, overliggende aorta en rechterventrikelhypertrofie, zegt Dr. Bors. In dergelijke gevallen is chirurgische ingreep meestal op jonge leeftijd noodzakelijk om het defect te herstellen.

5. Aorta-coarctatie

Dit defect veroorzaakt een vernauwing van de aorta, het belangrijkste bloedvat dat bloed van het hart naar het lichaam transporteert. Hoge bloeddruk en verhoogde druk op het hart kunnen voorkomen. Vaak is chirurgische correctie nodig.

Regelmatige medische monitoring en interventie zijn essentieel voor een effectieve behandeling van deze aandoeningen.

Babyvoetjes op een hartvormig kussen
Als een ouder een aangeboren hartafwijking heeft, loopt zijn kind mogelijk een verhoogd risico. Afbeelding met dank aan Adobe Stock

Wat zijn de oorzaken van aangeboren hartafwijkingen?

De exacte oorzaken van aangeboren hartafwijkingen worden vaak niet volledig begrepen, maar verschillende factoren kunnen hieraan bijdragen:

  • Erfelijke genetische afwijkingen kunnen een rol spelen. Als een ouder een aangeboren hartafwijking heeft, loopt zijn kind mogelijk een verhoogd risico.
  • Aandoeningen zoals het syndroom van Down gaan gepaard met een hogere incidentie van aangeboren hartafwijkingen.
  • Blootstelling aan bepaalde stoffen tijdens de zwangerschap, zoals medicijnen, drugs, alcohol of infecties zoals rubella, kan het risico vergroten.
  • Ziekten van de moeder, zoals diabetes of obesitas, kunnen bijdragen aan een verhoogd risico.
  • Vrouwen die op oudere leeftijd zwanger worden, hebben mogelijk een iets grotere kans op het krijgen van een kind met een aangeboren hartafwijking.

Vaak gaat het om een ​​combinatie van deze factoren en niet om één enkele oorzaak, zegt de deskundige. Vroege prenatale zorg en genetische counseling kunnen helpen bij het identificeren van potentiële risicofactoren en kunnen richtlijnen bieden voor het behandelen en begrijpen van aangeboren hartafwijkingen.

Hoe worden aangeboren hartafwijkingen behandeld?

De behandeling van aangeboren hartafwijkingen hangt af van het type en de ernst van de afwijking. Sommige defecten kunnen worden behandeld met medicijnen om de symptomen onder controle te houden, de hartfunctie te verbeteren of complicaties te voorkomen. Veel aangeboren hartafwijkingen vereisen een operatie om structurele afwijkingen te corrigeren. Procedures kunnen het sluiten van gaten in het hart omvatten, het repareren of vervangen van hartkleppen, of het verwijden van vernauwde bloedvaten. Minimaal invasieve katheterisatietechnieken kunnen bepaalde defecten herstellen, zoals het sluiten van gaten of het verwijden van vernauwde bloedvaten, zonder openhartchirurgie. In ernstige gevallen waarin andere behandelingen niet voldoende zijn, kan een harttransplantatie worden overwogen, zegt dr. Bors.

Regelmatige nazorg is essentieel om de voortgang te monitoren, de behandeling indien nodig aan te passen en eventuele problemen aan te pakken. Het doel is om de levenskwaliteit en de hartfunctie van het kind te optimaliseren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *