5 veelvoorkomende ondervoeding bij jonge kinderen

Het voeden van peuters tussen de 1 en 3 jaar kan een grote uitdaging zijn. Deze eerste jaren blijven een tijd van snelle groei en ontwikkelingsmijlpalen, en de ontwikkeling van de hersenen vindt plaats tot het tweede levensjaar. De voedingsbehoeften zijn hoger en moeten worden vervuld op basis van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Kinderen hebben in deze tijd de neiging kieskeurig te worden en hun eigen voedselkeuzes te maken, en ouders zullen moeite hebben ze te voeden. Ze moeten worden aangemoedigd om een ​​routine op te bouwen die bestaat uit het eten van drie maaltijden en twee tussendoortjes per dag, wat belangrijk is om aan de voedingsbehoeften te voldoen. Er zijn echter veel factoren die kunnen leiden tot voedingstekorten bij jonge kinderen.

Afgezien van alle gebruikelijke ontwikkelingsproblemen hebben voedingsgegevens en onderzoek aangetoond dat slechte levensstijlkeuzes van ouders, schermtijd, voedselreclame en belonende voedingsmiddelen zoals snoep, en de voedselomgeving van invloed zijn op de gezondheid, groei en ontwikkeling van het kind op de lange termijn. , wat leidt tot voedingstekorten bij jonge kinderen.

Tekenen van ondervoeding bij jonge kinderen

Bij jonge kinderen zijn er tekenen van voedingstekorten die de ontwikkeling van een kind kunnen beïnvloeden. Hier zijn de meest voorkomende tekenen van ondervoeding bij jonge kinderen:

  • Een vitamine B12-tekort kan leiden tot vertraagde spraak.
  • Een gebrek aan probiotica in de voeding en een slechte darmgezondheid kunnen tot hyperactiviteit leiden.
  • Een tekort aan essentiële vetzuren zoals vitamine A, D, E en K kan leiden tot een droge huid en haar.
  • Een slechte darmgezondheid en een zwak immuunsysteem kunnen verkoudheid en hoesten veroorzaken.
  • Een gebrek aan eiwitten en een hoog gehalte aan verzadigd vet, zout en suiker kunnen ook tot overgewicht leiden.
  • Verlies van eetlust of gebrek aan interesse in eten kunnen tekenen zijn van ijzertekort.

Lees ook: 7 tips om om te gaan met een kieskeurige eter en je kind een gezond voedingspatroon te geven

Peuters zijn kieskeurige eters, wat kan leiden tot voedingstekorten. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

Soorten ondervoeding bij jonge kinderen en hun symptomen

Veel jonge kinderen zijn vatbaar voor verkoudheid, hoest en andere luchtweginfecties als gevolg van voedingstekorten in hun kindertijd. Het is belangrijk om een ​​volledig assortiment voedingsstoffen te bieden die helpen het immuunsysteem in stand te houden. Voedingsstoffen zoals eiwitten, koolhydraten, omega-3- en 6-vetzuren, vitamine A, D, E, K, C en B-vezels, probiotica en fytonutriënten als antioxidanten zijn belangrijk. Een dieet dat voedingsmiddelen uit 5 voedselgroepen in de juiste combinatie bevat, levert automatisch voldoende hoeveelheden van elke voedingsstof op.

Hier zijn de meest voorkomende tekorten aan voedingsstoffen en hun tekenen en oorzaken waarvan u op de hoogte moet zijn:

1. Vitamine D

Een ernstig vitamine D-tekort veroorzaakt rachitis en belemmert de groei van jonge kinderen. Het wordt veroorzaakt door vitamine D-tekort bij moeders tijdens de zwangerschap en borstvoeding, gebrek aan blootstelling aan de zon bij jonge kinderen, meer tijd achter schermen, veganistische diëten en bepaalde voedselintoleranties.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

U kunt een vitamine D-tekort voorkomen door voedingsmiddelen te consumeren zoals vis, eierdooiers, verrijkte koemelk, ontbijtgranen, oliën, melk en andere producten. Een goede blootstelling aan zonlicht (minimaal 15 minuten) door buitenspelen zou voldoende zijn.

2. Vitamine K

Vitamine K is een in vet oplosbare vitamine die nodig is voor de bloedstolling en om bloedaandoeningen te voorkomen. Veel voorkomende tekenen van een tekort zijn onder meer overmatig bloeden en een vertraagde stollingstijd, darmproblemen en prikkelbaarheid. Moedermelk is een slechte bron van vitamine K. Het is belangrijk om voedingsmiddelen zoals broccoli, groene bladgroenten, kool, bloemkool en vleesproducten op te nemen.

3. Vitamine A

Een belangrijke vitamine voor uw ogen die de synthese van witte bloedcellen helpt verbeteren en daardoor de immuniteit versterkt. Het helpt ook nachtblindheid, huidproblemen en groeivertraging te voorkomen. De beste bronnen van vitamine A zijn wortels, sinaasappels, pompoen, broccoli, melk en producten, kaas, eieren en paprika.

4. Ijzer

IJzer is nodig voor de synthese van rode bloedcellen en helpt voedingsbloedarmoede bij jonge kinderen te voorkomen. Tekenen van ijzertekort zijn verlies van eetlust, prikkelbaarheid, vermoeidheid en duizeligheid, evenals frequente infecties. Enkele van de ijzerrijke voedselbronnen zijn groene bladgroenten, ragi, komijn, rode biet, pruimen, noten en rozijnen, gedroogde dadels, eieren, vis en kip.

5. Calcium

Calcium is een belangrijk mineraal en is nodig voor het behoud van gezonde tanden en botontwikkeling. Tekenen van calciumgebrek zijn onder meer boogbenen, groeiachterstand en spierpijn of -zwakte. De beste bronnen van calcium zijn onder meer melk en zuivelproducten, sojaproducten, donkere bladgroenten, gierst, eieren, noten en zaden, maanzaad, enz.

melk
Melk en andere zuivelproducten zijn een goede bron van calcium. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

Hoe bestrijd je tekorten aan voedingsstoffen bij jonge kinderen?

Hier zijn enkele manieren om voedingstekorten bij jonge kinderen te bestrijden:

1. Plan van tevoren voedzame maaltijden en voeg de favoriete gerechten van uw kind toe.
2. Zorg ervoor dat alle 5 de voedselgroepen in uw dagelijkse voeding zijn opgenomen.
3. Vermijd het kopen van verpakt en ingeblikt voedsel tijdens het winkelen en vermijd ongezonde lekkernijen.
4. Wees voorzichtig met allergische voedingsmiddelen zoals melk, eieren, pinda’s, kunstmatige kleurstoffen, zeevruchten, enz.
5. Maak eten interessanter voor je kinderen. Verander de vorm, kleur en textuur van keukengerei, probeer nieuwe recepten en meng 2-3 ingrediënten door elkaar.
6. Vermijd dwangvoeding en verhoog de hoeveelheid voedsel langzaam. Verplicht 2 kleine snacks zoals yoghurt, crackers met hummus, haverpannenkoekjes, sandwiches, paneer bhurji, makhana kheer, melkrecepten, groentepasteitjes etc.
7. Moedig uw kind aan om te eten als hij honger heeft en tijd te eten.
Lichamelijke activiteit is een must om de stofwisseling te stimuleren en de eetlust te verbeteren.
8. 8-9 uur goed slapen voor een betere voedingsstatus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *