6 manieren om de moedermelk te verhogen

Nieuwe moeders maken zich vaak zorgen of ze wel voldoende moedermelk produceren. Omdat er geen manier is om de melkaanvoer te meten, kan het moeilijk zijn om erachter te komen of de melkaanvoer laag is. Als uw baby gezond is en goed groeit, gaat het over het algemeen goed met u. Maar als dat niet het geval is, moet u zich zorgen maken. Soms kunnen onvoldoende borststimulatie of hormonale onevenwichtigheden leiden tot een lage aanvoer van moedermelk. Maak je geen zorgen, want er zijn manieren om de hoeveelheid moedermelk te verhogen.

De productie van moedermelk, of borstvoeding, is een biologisch proces dat tijdens de zwangerschap begint met de ontwikkeling van de borstklieren en melkkanalen, legt dr. Varija Pai, consultant en specialist in borstvoeding, moederschapsziekenhuizen, Banshankari, Bengaluru. Na de geboorte van een kind zorgen hormonale veranderingen, vooral prolactine en oxytocine, ervoor dat de melkproductie op gang komt.

Ze kunnen de aanvoer van moedermelk vergroten. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

Manieren om de moedermelk te verhogen

Er zijn effectieve manieren om de productie van moedermelk op natuurlijke wijze te stimuleren.

1. Frequente en effectieve borstvoeding

De meest effectieve manier om de melkproductie te verhogen is door uw baby regelmatig en effectief borstvoeding te geven, adviseert Dr. Pai. Borstvoeding stimuleert de melkproductie. Probeer daarom uw baby op verzoek borstvoeding te geven. Dit gebeurt meestal elke 2 tot 3 uur, of vaker als uw baby tekenen van honger vertoont.

2. Goede vergrendeling en positionering

Zorg ervoor dat uw baby tijdens het geven van borstvoeding goed aanligt en goed ligt. Door de diepe aanlegging kan uw baby efficiënt melk zuigen, wat op zijn beurt uw lichaam ertoe aanzet meer melk te produceren. Klik hier om de tekenen van een goede bar te leren kennen.

3. Borstcompressie

Knijp zachtjes in uw borst om de melkstroom te stimuleren tijdens het geven van borstvoeding. Dit kan uw baby helpen meer melk binnen te krijgen tijdens de borstvoeding en uw borsten te stimuleren meer melk te produceren.

4. Pompen

Naast borstvoeding kun je een borstkolf ook gebruiken om melk af te kolven na of tussen de maaltijden. Door te kolven kan er meer melk uit uw borsten worden verwijderd en wordt de melkproductie verhoogd. Hiervoor zijn dubbele elektrische pompen vaak het meest efficiënt, zegt de deskundige.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

5. Blijf gehydrateerd en eet goed

Goede hydratatie en voeding zijn essentieel voor de productie van moedermelk. Drink veel water en eet een uitgebalanceerd dieet met eiwitrijk voedsel, volle granen, fruit en groenten. Sommige voedingsmiddelen, zoals haver en fenegriek, kunnen de borstvoeding ondersteunen en kunnen in uw dieet worden opgenomen.

6. Ontspanning en stressmanagement

Stress kan een negatieve invloed hebben op de melkproductie. Gebruik daarom ontspanningstechnieken zoals diepe ademhaling, meditatie en zachte oefeningen om het stressniveau te verminderen. Voldoende rust en slaap zijn ook belangrijk voor de melkproductie.

Houd er echter rekening mee dat het verhogen van de melkaanvoer geleidelijk gebeurt en dat de resultaten van persoon tot persoon kunnen verschillen. Het enige wat je nodig hebt is geduld met jezelf en je lichaam.

Baby drinkt melk
Stress kan leiden tot een lage aanvoer van moedermelk. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

Hoeveel moedermelk produceert een vrouw?

Er is geen vaste “normale” hoeveelheid moedermelk die elke moeder zou moeten produceren. In feite kan de productie van moedermelk variëren, afhankelijk van genetica, de leeftijd van de baby en de voedingsgewoonten, legt de expert uit aan Health Shots. Er zijn echter enkele signalen en richtlijnen die u kunnen helpen uw melkproductie te beoordelen:

1. De groei van de baby

De melkproductie is waarschijnlijk voldoende als uw baby gestaag in gewicht toeneemt, voldoende natte luiers produceert (minstens 6 tot 8 per dag) en tevreden lijkt na de voedingen.

2. Verzadiging na het voeden

Als uw baby na de borstvoeding blij en tevreden lijkt en voldoende melk lijkt te krijgen, is dit een positief teken. De kleine moet een ontspannen houding aannemen en de borst gewillig loslaten.

3. Frequentie van voedingen

In de eerste paar weken voeden baby’s zich regelmatig, vaak 8 tot 12 keer per 24 uur. Regelmatige voedingen helpen de melkproductie te stimuleren en te voldoen aan de groeibehoeften van de baby.

4. Borstvoedingscomfort

Hoewel borstvoeding in het begin ongemakkelijk kan zijn, kan aanhoudende pijn of ongemak duiden op problemen met het aanleggen of positioneren, wat de melkoverdracht kan beïnvloeden.

5. Gebrek aan gewichtstoename of -verlies

Als uw baby niet goed aankomt of tekenen van gewichtsverlies vertoont, moet u een arts raadplegen. Dergelijke omstandigheden kunnen duiden op zorgen over de melkaanvoer of andere factoren die borstvoeding geven.

Wat zijn de oorzaken van een lage aanvoer van moedermelk?

De meeste vrouwen kunnen voldoende moedermelk produceren, maar sommige kunnen hier moeite mee hebben. Hier zijn veelvoorkomende oorzaken van problemen bij het produceren van moedermelk:

1. Hormonale onevenwichtigheden

Aandoeningen zoals polycysteus ovariumsyndroom (PCOS), schildklieraandoeningen (hypothyreoïdie of hyperthyreoïdie) of onvoldoende uitscheiding van het hormoon prolactine kunnen het hormonale evenwicht verstoren dat nodig is voor de melkproductie.

2. Onvoldoende borststimulatie

Adequate borststimulatie is essentieel voor de melkproductie. Als een baby moeite heeft om goed aan te leggen tijdens het geven van borstvoeding of als de moeder niet vaak genoeg kolft of borstvoeding geeft, kan dit leiden tot een verminderde melkproductie.

3. Stress en angst

Hoge stress, angsten of emotionele factoren kunnen de borstvoeding beïnvloeden, zegt de deskundige. Stresshormonen zoals cortisol kunnen de afgifte van oxytocine remmen, een hormoon dat nodig is voor de melkproductie.

4. Medische aandoeningen

Ziekten of medicijnen kunnen ook de melkproductie beïnvloeden. Sommige medicijnen, zoals decongestiva of hormonale anticonceptiva, kunnen bijvoorbeeld de melkproductie verminderen. Ziekten zoals diabetes of eerder borstletsel kunnen ook van invloed zijn op de borstvoeding.

5. Borstanatomie

Verschillen in de anatomie van de borsten kunnen leiden tot problemen bij de melkproductie. Aandoeningen zoals onvoldoende klierweefsel (hypoplasie) of een borstoperatie om melkkanalen en klieren te verwijderen, kunnen het vermogen om melk te produceren beperken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *