6 manieren om verkoudheid tijdens de zwangerschap te behandelen

De winter is hier en de kou heeft al zijn intrede gedaan. De meeste mensen wenden zich tot vrij verkrijgbare medicijnen om verkoudheid of griep te behandelen. Als u echter zwanger bent, kunt u zich zorgen maken over de effecten van de geneesmiddelen op uw ongeboren kind. Na overleg met uw arts kunt u kiezen voor eenvoudige huismiddeltjes tegen verkoudheid tijdens de zwangerschap.

Verkoudheid of griep tijdens de zwangerschap kunnen mogelijk gevolgen hebben voor de baby, zegt dr. Chanchal Sharma, een verloskundige en gynaecoloog. Hoge koorts in het eerste trimester kan het risico op bepaalde geboorteafwijkingen vergroten. Bovendien kunnen luchtweginfecties tot complicaties leiden. Het is daarom belangrijk om onmiddellijk een arts te raadplegen als de symptomen ernstig zijn.

Moet u tijdens de zwangerschap verkoudheidsmedicijnen gebruiken? Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

Geneesmiddelen tegen verkoudheid en zwangerschap

Het is belangrijk om tijdens de zwangerschap een arts te raadplegen voordat u medicijnen gebruikt, vooral in de eerste paar weken. Sommige medicijnen tegen verkoudheid kunnen ingrediënten bevatten die risico’s kunnen opleveren voor de zich ontwikkelende foetus, zegt een expert. Eenvoudige hoestsiroop en neusstrips worden als veilig beschouwd voor zwangere vrouwen, maar medicijnen zoals aspirine en ibuprofen mogen niet worden ingenomen om complicaties te voorkomen. Vrouwen moeten het advies van hun arts opvolgen over wanneer het veilig is om medicijnen te gebruiken tijdens de zwangerschap. Over het algemeen kunnen artsen aanbevelen om te wachten tot na het eerste trimester, een kritieke periode in de ontwikkeling van de foetus.

Lees ook: Ontdek hoe slechte voeding van de moeder verband houdt met geboorteafwijkingen

Tips voor de behandeling van verkoudheid tijdens de zwangerschap

De meeste artsen kunnen in eerste instantie niet-farmacologische remedies en veranderingen in levensstijl voorstellen. Dit is wat u kunt doen:

1. Hydratatie

Drink veel vloeistoffen, inclusief water en verse sappen, om gehydrateerd te blijven en keelpijn te verlichten.

2. Stoominhalatie

Inhaleer stoom om congestie te verlichten. Het enige wat u hoeft te doen is uw ogen sluiten terwijl u uw hoofd dichter bij een bak met heet water brengt. Houd afstand en kom niet in direct contact met het water. Adem diep en langzaam in gedurende minstens twee minuten.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

3. Rust wat uit

Misschien heb je veel te doen thuis of op kantoor, maar vergeet niet te rusten. Om het lichaam te laten herstellen heeft het voldoende rust nodig, zegt dr. Sharma.

4. Gorgelen met warm zout water

Als je verkouden bent, doet je keel pijn. Verlicht keelirritatie door minstens drie keer per dag met zout water te gorgelen.

5. Honing en citroen

Honing en citroen zijn rijk aan voedingsstoffen, dus het mengen ervan in warm water kan als een natuurlijk hoestmiddel werken.

Vrouw drinkt water
Blijf gehydrateerd om keelpijn te verlichten. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

6. Hef uw hoofd op tijdens het slapen

De manier waarop u slaapt, maakt een groot verschil als u verkouden bent. Leg uw hoofd hoger met kussens om het ademen gemakkelijker te maken.

Sommige mensen drinken graag kurkumamelk om verkoudheid te behandelen, maar het consumeren ervan tijdens de zwangerschap kan meer kwaad dan goed doen. Het kan het hormoon oestrogeen veranderen en bloedingen veroorzaken.

Hoe verklein je het risico op verkoudheid tijdens de zwangerschap?

U moet uw best doen om te voorkomen dat u tijdens de zwangerschap verkouden of griep krijgt. Dit is wat u kunt doen:

• Was regelmatig uw handen om de verspreiding van virussen te voorkomen.
• Minimaliseer het contact met mensen die verkoudheidssymptomen hebben.
• Eet een voedzaam dieet om uw immuunsysteem te ondersteunen.
• Zorg voor voldoende rust om de afweer van uw lichaam te versterken.
• Beweeg matig om de algehele gezondheid te bevorderen.
• Drink voldoende vocht om uw immuunsysteem te ondersteunen.

Adequate prenatale zorg, vaccinaties tegen vermijdbare ziekten en een gezonde levensstijl helpen ook het risico op verkoudheid tijdens de zwangerschap te minimaliseren. Vergeet echter niet een arts te raadplegen voor persoonlijk advies op basis van uw specifieke gezondheidstoestand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *