6 voordelen van luteïne voor de ogen

In een land waar ruim 62 miljoen mensen met een visuele beperking kampen, is het geven van prioriteit aan ooggezondheid niet alleen een optie, maar ook een noodzaak. Van de verschillende voedingsstoffen die essentieel zijn voor een optimale ooggezondheid, onderscheidt luteïne, een krachtige carotenoïde met ontstekingsremmende eigenschappen, zich als een baken van hoop. Lees verder om de oorsprong en voordelen van luteïne voor de gezondheid van de ogen te leren kennen.

Luteïne behoort tot de carotenoïdenfamilie, een groep antioxidanten die in de cellen van planten voorkomen en deze hun heldere kleuren geven, zegt dr. Sri Ganesh, een oogheelkundige expert, vertelde Health Shots.

Onthul de kracht van luteïne, een voedingsstof voor perfect zicht

In tegenstelling tot andere carotenoïden hebben luteïne en zijn naaste metgezel zeaxanthine een uniek verschil. Het zijn de enige carotenoïden die in het menselijk netvlies worden aangetroffen, vooral in het maculaire gebied, het centrale visuele centrum. Deze strategische positionering benadrukt het belang van luteïne voor het behouden van ons vermogen om de wereld helder en consistent te zien, zegt de expert.

Leer de vele voordelen van luteïne bij het beschermen van uw gezichtsvermogen. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

Welke voordelen heeft luteïne voor de ogen?

De bijdrage van luteïne aan de gezondheid van het oog reikt veel verder dan zijn aanwezigheid in de macula. Het fungeert als een beschermengel voor uw ogen en biedt een schat aan gezondheidsvoordelen:

1. Ontstekingsonderdrukking

De antioxiderende werking van luteïne helpt ontstekingen te onderdrukken, wat een stille saboteur is van de gezondheid van het oog.

2. Verdediging tegen vrije radicalen

Het dient als een formidabel schild tegen de meedogenloze aanvallen van vrije radicalen en beschermt het delicate weefsel van het oog tegen oxidatieve schade, zegt de expert.

3. Verbeter de gezichtsscherpte

Luteïne kan de gezichtsscherpte verbeteren, waardoor het gemakkelijker wordt om details te zien en van de wereld in hoge resolutie te genieten.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

4. Beschermt tegen zonlicht

Volgens de experts werkt luteïne als een natuurlijke zonnebrandcrème voor de ogen en beschermt ze tegen de schadelijke effecten van de ultraviolette straling van zonlicht.

5. Conversie van lichtsignalen

Deze opmerkelijke voedingsstof speelt een cruciale rol bij het omzetten van lichtsignalen in elektrische signalen in het netvlies, waardoor visuele informatie naar de hersenen kan worden verzonden.

6. Beschermt tegen oogproblemen

Luteïne en zeaxanthine zijn veelbelovend gebleken bij het beschermen tegen leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD), diabetische retinopathie, cataract en droge ogen, en beschermen het gezichtsvermogen tegen de gevaren van deze leeftijdsgebonden aandoeningen, zegt Dr. Ganesh.

Luteïne voor de gezondheid van de ogen
Bepaalde bladgroenten zoals boerenkool en spinazie zijn rijk aan luteïne, wat ons gezichtsvermogen kan beschermen!

Het gerichte effect van luteïne op oogziekten

Luteïne biedt ook bescherming tegen bepaalde oogziekten:

1. Bescherming tegen leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD).

De combinatie van luteïne en zeaxanthine kan de progressie van AMD, een belangrijke oorzaak van blindheid, vertragen.

2. Diabetische retinopathie

Luteïne en zeaxanthine kunnen de niveaus van oxidatieve stressmarkers verminderen die geassocieerd zijn met diabetische retinopathie, een complicatie van diabetes die tot verlies van het gezichtsvermogen kan leiden.

3. Staar

Mensen met een lage inname van luteïne lopen mogelijk een groter risico op het ontwikkelen van cataract, een vertroebeling van de ooglens.

4. Droge ogenziekte

Luteïne kan de symptomen van droge ogen verlichten en verlichting bieden bij ongemak en tijdelijke wazigheid.

Voedselbronnen van luteïne

Hier zijn enkele gemakkelijk verkrijgbare Indiase voedingsmiddelen die uw inname van luteïne zullen stimuleren en uw ogen zullen beschermen:

1. Bladgroenten

Boerenkool, spinazie, broccoli, sla, peterselie en prei zijn uitstekende bronnen van luteïne.

2. Andere bronnen

Eidooiers, rode paprika, maïs, durumtarwe, eenkoorntarwe, pompoen, sinaasappels, tomaten en pistachenoten dragen ook aanzienlijk bij aan de inname van luteïne.

Het belang van de ogen kan niet worden genegeerd, en luteïne kan helpen hun functie te behouden. Het enige dat u hoeft te doen, is op zoek gaan naar groenten en fruit die rijk zijn aan luteïne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *