6 vroege symptomen van cardiogene shock

Cardiogene shock hangt nauw samen met hartfalen en is een levensbedreigende aandoening die mensen van alle leeftijden treft en onmiddellijke aandacht en interventie vereist. Cardiogene shock is een kritieke aandoening die optreedt wanneer het hart niet in staat is voldoende bloed rond te pompen om aan de behoeften van het lichaam te voldoen. Deze aandoening is niet beperkt tot een bepaalde leeftijdsgroep. Het kan mensen van alle leeftijden treffen, maar komt vaker voor bij oudere volwassenen die mogelijk al een hartaandoening hebben. Hoewel de incidentie van cardiogene shock relatief laag is in vergelijking met andere hartziekten, is het een medisch noodgeval dat onmiddellijke behandeling vereist. Zonder onmiddellijke behandeling is de prognose vaak slecht, daarom is vroege detectie essentieel.

U moet de tekenen van cardiogene shock kennen. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

Tekenen en symptomen van cardiogene shock

De tekenen en symptomen van cardiogene shock zijn vaak variabel en daarom cruciaal voor vroege detectie. Patiënten kunnen last krijgen van:

1. Kortademigheid: Sommige mensen kunnen het gevoel hebben dat ze niet op adem kunnen komen, zelfs niet in rust.
2. Verwarring of veranderde mentale toestand: Een verminderde bloedtoevoer naar de hersenen kan leiden tot verwarring, angst of zelfs bewustzijnsverlies.
3. Koude en klamme huid: Een slechte bloedsomloop kan leiden tot een koude, klamme en bleke huid.
4. Snelle hartslag: het hart klopt sneller om het verminderde hartminuutvolume te compenseren.
5. Lage bloeddruk: Hypotensie of lage bloeddruk is een kenmerkend teken van cardiogene shock.
6. Verminderde urineproductie: Een verminderde urineproductie kan een teken zijn van onvoldoende bloedtoevoer naar de nieren.

Verwar de symptomen van cardiogene shock niet met een hartaanval!

Omdat cardiogene shock doorgaans voorkomt bij mensen die aan een ernstige hartaanval lijden, is het herkennen van de tekenen en symptomen van een hartaanval van cruciaal belang, aangezien veel ervan bij beide aandoeningen voorkomen. Deze omvatten drukkende pijn op de borst, pijn die uitstraalt naar de armen, rug of kaak, kortademigheid, zweten, duizeligheid en misselijkheid. Het vroegtijdig herkennen van deze symptomen helpt niet alleen bij het opsporen van een hartaanval, maar speelt ook een cruciale rol bij het tijdig ingrijpen bij cardiogene shock en kan mogelijk levens redden.

Wat verhoogt het risico op cardiogene shock?

Verschillende factoren kunnen het risico op cardiogene shock vergroten. Het risico op het ontwikkelen van een cardiogene shock na een hartaanval is groter als u op hoge leeftijd bent, in het verleden last heeft gehad van hartfalen of een hartaanval, verstoppingen heeft in verschillende grote kransslagaders, diabetes of hoge bloeddruk heeft, of een vrouw bent. . Deze factoren vergroten de gevoeligheid van een persoon voor cardiogene shock en benadrukken het belang van vroege detectie en interventie bij dergelijke personen met een hoog risico.

De behandeling van cardiogene shock is primair gericht op het verlichten van de schade aan de hartspier en vitale organen veroorzaakt door zuurstofgebrek. Individuen kunnen levensondersteunende zorg nodig hebben. Indien nodig kan een beademingsapparaat worden gebruikt om de ademhaling te ondersteunen. Andere behandelmethoden kunnen zijn:

Cardiogene shockmedicijnen

 • Vasopressoren zoals dopamine en adrenaline worden gebruikt om lage bloeddruk te behandelen.
 • Inotrope middelen zoals dobutamine en dopamine kunnen worden toegediend om de hartprestaties te verbeteren.
 • Aspirine wordt meestal gegeven om bloedstolling te voorkomen.
 • Om nieuwe bloedstolsels te voorkomen, worden bloedplaatjesaggregatieremmers zoals clopidogrel gegeven.
 • Andere bloedverdunnende medicijnen zoals heparine verminderen de vorming van stolsels.
palmolie
Begrijp deze feiten over hartziekten. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

Operaties en procedures om cardiogene shock te behandelen

 • Angioplastiek en stenting kunnen worden gebruikt om geblokkeerde slagaders te openen en vrij te houden.
 • Als angioplastiek de kransslagaders niet kan openen, houdt een bypassoperatie van de kransslagader in dat er nieuwe bloedbanen rond verstopte slagaders worden gecreëerd.
 • Een operatie kan hartletsel, zoals tranen of klepschade, herstellen
 • Een ballonpomp in de aorta helpt de bloedstroom te verbeteren.
 • Extracorporale membraanoxygenatie (ECMO) ondersteunt de bloedstroom en zuurstoftoevoer.
 • Bij geïsoleerde LV-disfunctie kan een ventriculair hulpapparaat (LVAD)/Impella de hartpomp ondersteunen.
 • Als laatste redmiddel kan een harttransplantatie worden overwogen als andere behandelingen falen.

Het herkennen van de tekenen en symptomen, het begrijpen van risicofactoren en het kennen van de beschikbare behandelingsopties zijn van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat patiënten tijdig de zorg krijgen die ze nodig hebben. Met de vooruitgang in de medische technologie en het toegenomen bewustzijn kunnen vroege detectie en tijdige interventie de prognose van personen die het risico lopen op een cardiogene shock of deze ervaren, aanzienlijk verbeteren en hen helpen een gezonder leven te leiden.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *