7 chakra’s van het lichaam: wat zijn ze en waarom zijn ze belangrijk?

Er zijn 7 chakra’s of energiewielen in het lichaam die ons helpen dagelijks effectief te functioneren. Lees verder om te leren hoe u ze kunt deblokkeren.

Innerlijk evenwicht is cruciaal voor het welzijn van een persoon. Gevoelens van veiligheid, tevredenheid, geluk, angst, stabiliteit en nog veel meer worden opgeroepen door een evenwichtswinnaar. Er zijn verschillende chakra’s of energievortexen die, wanneer geactiveerd, ervoor zorgen dat we verschillende dingen voelen. Elk van deze chakra’s is als een schakelaar. Dus als je de schakelaar aanzet. Het opent een enorme verzameling gedragspatronen, gedachten, emoties en kenmerken. Leer meer over de chakra’s van het lichaam en hoe u deze kunt deblokkeren.

Wat bedoel je met chakra’s?

De letterlijke vertaling van de chakra’s is een wiel of een cirkel. Maar in de yogacontext worden ze beter begrepen als draaikolken.

Holistische gezondheids- en levensstijlcoach Aarti Babhoota, een gecertificeerde leraar van geavanceerde klassieke Hatha yoga, legt chakra’s uit als onderdeel van het subtiele lichaam, niet van het fysieke lichaam. Zij zijn de ontmoetingspunten van de ‘Nadi’, subtiele kanalen waar de ‘pranische’ kracht doorheen stroomt. “Deze chakra’s zijn in rust. De meeste chakra’s blijven inactief totdat de bewuste focus wordt gericht op het activeren ervan”, legt Babhoota uit.

Het beoefenen van Hatha yoga en meditatie kan helpen de chakra’s in het lichaam te openen. Met dank aan afbeelding: Freepik

Wat zijn de 7 chakra’s in ons lichaam?

Er zijn in totaal zeven chakra’s in het lichaam. De chakra’s worden symbolisch weergegeven als een lotusbloem, die een ander aantal bloemblaadjes heeft. Bovendien heeft elk chakra een bija-mantra, of geluid in de yogacontext.

1. Wortelchakra of Mooladhara Chakra

Deze kenmerkt zich door de kleur rood en heeft vier lotusbloemblaadjes. Het element waarmee het correspondeert is aarde. Hier is het geluid LAM. Dit is het laagste chakra van het lichaam en staat bekend om stabiliteit, solidariteit en evenwicht. Het houdt ook verband met instinct, veiligheid en overleving. Het is verantwoordelijk voor de vecht-of-vluchtreactie wanneer het voortbestaan ​​van de mens wordt bedreigd. Het reguleert seksualiteit, stabiliteit en veiligheid en heeft ook een verbinding met het reukvermogen. Dit betekent dat het bij het mannelijk lichaam op het perineum ligt en bij het vrouwelijk lichaam op de baarmoederhals.

lees ook

Alles over de ischemische herseninfarct die Mithun Chakraborty trof

2. Sacraalchakra of Svadhisthana

Deze bevindt zich twee vingers boven de Mooldhara Chakra. Dit wordt aangegeven door de kleur oranje, zes lotusbloemblaadjes en het bijbehorende element water. Het geluid hier is VAM. Het houdt verband met smaakgevoel, creativiteit, vreugde en enthousiasme op fysiek, emotioneel en spiritueel gebied. Wanneer dit chakra uit balans is, kan dit leiden tot relatieproblemen, geweld, verslaving, reproductieve of emotionele behoeften. Het is fundamenteel verbonden met de zoektocht naar plezier en veiligheid. ‘Swa’ betekent ‘zelf’ en ‘Sthana’ betekent verblijfplaats.

3. Zonnevlecht of Manipura

Deze bevindt zich achter de navel, in de wervelkolom. De kleur is geel, het aantal lotusbloemen is tien en het bijbehorende element is vuur. Het geluid voor dit chakra is RAM. De Manipura Chakra komt rechtstreeks overeen met het spijsverteringsstelsel en het stofwisselingssysteem, de maagklieren, de alvleesklier, de galblaas, enz., en natuurlijk speelt de nier ook een zeer belangrijke rol. Het is het centrum van zelfbevestiging, dynamiek of dominantie, het wordt geassocieerd met visies en als dit chakra niet in balans is, kan het leiden tot problemen zoals persoonlijke kracht, angst, rusteloosheid of introversie.

Lees ook: Gomukhasana of koeiengezichtshouding: een perfecte yoga-asana om energie uit te rekken en te herstellen

4. Hartchakra of Anahata

Het ligt achter het borstbeen. Hier is de kleur groen. Het heeft twaalf lotusbloemblaadjes en het element is lucht. Het geluid hier is YAM. Het is gerelateerd aan de tastzin en vertaalt zich als het ongeslagen geluid, het geluid van buiten de materiële wereld, en wordt ook wel een vereniging van mannelijk en vrouwelijk genoemd. Het houdt verband met het thymuselement in het immuunsysteem, dat verantwoordelijk is voor het voorkomen van ziekten, en houdt ook verband met de bloedsomloop en de ademhalingswegen. De problemen die kunnen ontstaan ​​wanneer dit chakra uit balans is, kunnen complexe emoties, stress, tederheid, onvoorwaardelijke liefde of afwijzing of jaloezie zijn, en worden in wezen veroorzaakt door circulatie en onvoorwaardelijke emoties, evenals passie en toewijding op fysiek, emotioneel, mentaal en emotioneel gebied. Component gecontroleerd spiritueel aspect of

een bezorgde vrouw
Een geblokkeerd hartchakra kan tot stress en angst leiden. Met dank aan afbeelding: Freepik

5. Keelchakra of Visuddha of Vishuddhi

Het bevindt zich in de nek. Hier is de kleur blauw. Het heeft zestien lotusbloemblaadjes en komt overeen met ether of ruimte. HAM is hier het geluid. Het houdt verband met het gehoor en regelt de oren en stembanden, evenals het strottenhoofd, de schildklier en de bijschildklier. Het ligt parallel aan de schildklier, die verantwoordelijk is voor de groei en rijping via het schildklierhormoon. En het reguleert grotendeels de communicatie, onafhankelijkheid, vloeiend denken en een gevoel van veiligheid op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

6. Derde oog of ajna

Deze bevindt zich in de middenhersenen, achter het midden van de wenkbrauwen, bovenaan de wervelkolom. Dit is het midden van de wenkbrauw, de kleur is paars. Het heeft twee lotusbloemblaadjes. Het geluid is AUM. De Ajna Chakra is verbonden met de pijnappelklier, die verantwoordelijk is voor de productie van het hormoon melatonine en het reguleren van de slaap. Met de Ajna Chakra krijgt men toegang tot wijsheid, intuïtie, een stabiele en sterke geest, verhoogd visueel bewustzijn, helderheid op intuïtief niveau, verbeterde concentratie en geheugen.

7. Kruinchakra of Sahasrara

Het bevindt zich op de kruin van het hoofd. Dit is meer dan een chakra, het is een staat van zijn. De kleur is wit en wordt gekenmerkt door duizend lotusbloemblaadjes. Het geluid hier is OM. Het staat bekend als een mystieke vereniging van Shiva en Shakti, een staat van puur bewustzijn.

Hoe kun je de chakra’s deblokkeren?

Er zijn enkele eenvoudige en praktische manieren om de chakra’s te deblokkeren. Je fysieke lichaam moet op de juiste manier uitgelijnd zijn. Dit kan worden bereikt door yogahoudingen correct uit te voeren, gezonde ademhalingsoefeningen te gebruiken om de energie goed te laten stromen, en meditatie om je gedachten te zuiveren.

Er zijn enkele yogahoudingen die kunnen helpen je chakra’s te deblokkeren. Evenwichtshoudingen zoals Boomhouding of Berg- of Krijgerhouding kunnen helpen je wortelchakra te deblokkeren, terwijl het sacrale chakra kan worden gedeblokkeerd met Brughouding of Duifhouding. Het zonnevlechtchakra vereist kernversterkende houdingen en kan de zwijnhouding of de driehoekshouding zijn, de hele kameelhouding en de wielhouding zijn het beste voor het hartchakra. De ploeg- en vishouding helpt bij de keelchakra, terwijl de voorwaartse buiging en de gevouwen adelaar de derde oogchakra kunnen ontgrendelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *