7 geestelijke gezondheidsvoordelen van geven

Iets voor jezelf doen kan je gelukkig maken. Maar heb je ooit de naadloze vreugde ervaren die je kunt ervaren nadat je iets aan anderen hebt gegeven of iets voor iemand hebt gedaan? Doneren of vrijwilligerswerk kan het leven van anderen verbeteren, maar wist je dat het ook goed kan zijn voor je eigen gezondheid? De voordelen van het geven van geschenken zijn dat je meteen een stemmingsboost voelt. Je kunt ook een gevoel van doel en richting ontwikkelen als je beseft dat de levens van anderen een positieve invloed kunnen hebben op wat je doet.

Een onderzoek uit 2008, gepubliceerd in Science Journal, vond een verband tussen geluk en het uitgeven van geld aan goede doelen en liefdadigheidsinstellingen. Aan de andere kant toonde het onderzoek aan dat het geld dat deelnemers uitgeven aan nieuwe dingen of persoonlijke uitgaven geen invloed had op het geluk. Een ander onderzoek dat in 2016 in Emotion Journal werd gepubliceerd, suggereert dat ‘willekeurige vriendelijke daden’ jegens anderen de stemming kunnen helpen verbeteren.

Geven heeft veel voordelen. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

Wat zijn de voordelen voor de geestelijke gezondheid van geven?

Donaties hebben op verschillende manieren een positieve impact op de geestelijke gezondheid van de donor. Wanneer u aandachtig geeft en gebruik maakt van uw unieke sterke punten en capaciteiten, brengt u niet alleen iets van betekenisvolle waarde over, maar bent u ook bezig met een activiteit die voor u voldoening geeft. Dit helpt niet alleen om een ​​gevoel van verbondenheid te voelen, maar ook om vreugde en dankbaarheid. Dit verbetert je emotionele en psychologische welzijn, zegt psychotherapeut, life- en businesscoach Dr. Chandni Tugnait.

Hier zijn enkele manieren waarop geven goed kan zijn voor uw gezondheid:

1. De vreugde van geven

De vreugde die voortkomt uit geven is een van de meest directe voordelen voor de geestelijke gezondheid. Geven, of het nu een bescheiden geschenk is of een betekenisvol gebaar, maakt ons gelukkig en tevreden, wat ons humeur en ons algehele welzijn kan verbeteren.

2. Stressverlichting

Geven heeft het potentieel om stress te verminderen. Wanneer een persoon medeleven toont of geeft aan mensen in nood, komt oxytocine vrij, een hormoon dat verband houdt met stressvermindering. Daarom hebben gevers vaak minder stress en angst.

3. Verminderde depressie

Doneren kan de symptomen van depressie verlichten, die onder controle kunnen worden gehouden door gebruik te maken van iemands gevoel van doelgerichtheid en de vervullende emoties die voortkomen uit het helpen van anderen.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

4. Verhoogde levenstevredenheid

Geven wordt beschouwd als een gelukkige manier van leven. Het verbetert ons gevoel van betekenis en vervulling in het leven, waardoor onze algehele levenstevredenheid toeneemt.

5. Mededogen

Geven bevordert empathie en compassie, zegt de deskundige. Nadenken over de behoeften en gevoelens van anderen bevordert empathie.

6. Positieve invloed op de cognitieve functie

De daad van geven kan helpen bij het verbeteren van hersengebieden die verband houden met beloning en plezier, en heeft een positieve invloed op de cognitieve functie, zegt dr. Tugnait.

7. Ontwikkel waardering

Geven maakt ons dankbaar en vergroot ons bewustzijn van de zegeningen in ons eigen leven. Het kan leiden tot grotere dankbaarheid en een gevoel van waardering.

Vrouw helpt een senior met training
Geven gaat niet alleen over het doneren van geld. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

Geven is een nobel gebaar en elke vriendelijke daad kan anderen inspireren. Wanneer mensen getuige zijn van fondsenwervende evenementen, worden ze vaak geïnspireerd om zelf een bijdrage te leveren, waardoor een cyclus van vrijgevigheid ontstaat die gemeenschappen kan transformeren. Maar het kan te ver gaan als het ervoor zorgt dat je jezelf overweldigt en je behoeften negeert. Overmatige inzet voor vrijwilligerswerk of humanitaire doelen kan tot burn-out leiden.

Breng dus echte vrijgevigheid in evenwicht met verstandige zelfzorg. Door uw eigen reserves regelmatig op te laden en aan te vullen, creëert u het uithoudingsvermogen om in een duurzaam tempo te blijven geven voor het grotere goed.

De volgende keer dat je besluit een buurman te helpen met boodschappen of de klusjes van een huisgenoot te doen, vergeet dan niet eerst even op te laden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *