7 gezonde maïszetmeelvervangers voor uw dieet

Of het nu gaat om Chinese curries of soepen, maïszetmeel is een nuttig ingrediënt dat we vaak toevoegen om de juiste consistentie te garanderen. Zelfs als je jus hierdoor de juiste dikte krijgt, is het misschien niet goed voor je lichaam. Maïszetmeel bevat veel koolhydraten en zorgt ervoor dat je gerecht zeer veel calorieën bevat. Maar maak je geen zorgen! Er zijn veel gezondere maïszetmeelvervangers die dezelfde resultaten in uw voedsel zullen opleveren. Lees verder voor meer informatie!

Wat is maïszetmeel?

Al onze granen zoals rijst, tarwe en maïs bevatten een zetmeelrijk endospermgehalte. “Maïszetmeel wordt gewonnen uit het endosperm van maïskorrels en is een fijne, poederachtige substantie. De verdikkende eigenschappen maken het tot een populair ingrediënt in zowel zoete als hartige recepten, waardoor het een betrouwbare manier biedt om de gewenste dikte te bereiken zonder de smaak van het eindproduct te veranderen”, zegt voedingsdeskundige Garima Goyal. Er zijn echter ook veel maïzenavervangers die je aan je lekkernijen kunt toevoegen.

Hoe is maïszetmeel ongezond?

Maïzena is een geraffineerd product dat rijk is aan koolhydraten. Hoewel koolhydraten essentieel zijn voor een gezond dieet, zijn deze vormen van koolhydraten eenvoudige koolhydraten. Het is echter belangrijk om te begrijpen hoeveel koolhydraten u moet consumeren. Ze zijn gemakkelijk verteerbaar en veroorzaken pieken in de bloedsuikerspiegel. “Het graan wordt geraffineerd en dit leidt tot verlies van voedingsstoffen. Dit maakt het meel uiteindelijk calorierijker. Het bevat geen significante hoeveelheden vitamines, mineralen of vezels die belangrijk zijn voor de algehele gezondheid”, zegt Goyal.

Maïzena kan door veel dingen worden vervangen om uw gerechten gezond te maken. Met dank aan afbeelding: Freepik

Deze studie, gepubliceerd in Clinical Nutrition, suggereert dat het consumeren van maïszetmeel kan leiden tot een hogere glycemische index. En deze studie gepubliceerd in Nutrition zegt dat maïsmeel heel weinig vezels bevat en daarom niet erg gezond is. Het kan ook leiden tot complicaties voor de hartgezondheid. Daarom is het belangrijk om te zoeken naar goede, gezonde maïszetmeelvervangers.

Lees ook: Kan het eten van te veel maïsmeel schadelijk zijn voor uw gezondheid? Verrassend genoeg, ja

Hoeveel maizena kun je per dag consumeren?

Maïzena is niet geheel ongezond en kan onderdeel zijn van een uitgebalanceerd dieet. Gebruik in kleine hoeveelheden is over het algemeen niet schadelijk voor de gezondheid. Maar vergeet niet om er minder van te gebruiken! “Maizena met mate gebruiken is een veiligere optie. Er is geen specifiek bedrag, maar een manier om dit te kwantificeren is gebaseerd op uw caloriebehoeften. Gemiddeld moeten de calorieën uit maïzena op dezelfde manier worden berekend als de calorieën uit ander voedsel, en deze moeten aan je behoeften voldoen”, zegt Goyal.

7 maïszetmeelvervangers die u kunt proberen!

Hoewel maïszetmeel vaak wordt gebruikt als verdikkingsmiddel en als coating, zijn hier enkele alternatieven die u kunt proberen. Voedingsdeskundige Garima Goyal geeft je nog 7 ingrediënten die hetzelfde resultaat opleveren, maar gezonder en zelfs lekkerder zijn!

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

1. Kokosnoot

Om jus of curries dikker te maken, kun je kokosnoot toevoegen in plaats van maizena. De smaak van je saus verbetert met kokos en hij wordt op natuurlijke wijze dikker.

2. Chiazaad en lijnzaad

Voor jam en pudding kun je chiazaad of lijnzaad toevoegen, omdat deze goed geleren en het mengsel dikker worden.

3. Kikkererwtenmeel

Kikkererwtenmeel wordt gemaakt van gemalen kikkererwten. Het wordt ook wel kikkererwtenmeel genoemd. Het is rijk aan eiwitten en vezels en doet het goed in hartige gerechten.

4. Amandelmeel

Amandelmeel wordt gemaakt van gemalen amandelen en is rijk aan gezonde vetten, eiwitten en vezels. Het is een goede bron van vitamines en mineralen, waardoor het een voedzaam alternatief is voor maïsmeel. Dit kan gebruikt worden in zowel desserts als hartige gerechten.

Lijnzaad is uitstekend om af te vallen
Lijnzaad kan worden toegevoegd om jam en pudding dikker te maken. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

5. Aardappelzetmeelpoeder

Aardappelzetmeelpoeder kan ook als vervanger worden gebruikt. In vergelijking met maïszetmeel bevat het weinig extra voedingsstoffen en minder calorieën. Dit maakt ze een betere optie tijdens het koken.

6. Kokosmeel

Voor instantbereidingen kan in plaats van verse kokosnoot kokosmeel van gedroogde kokosnoot worden gebruikt.

7. Gierstmeel

Meel op gierstbasis kan worden toegevoegd om het mengsel dikker te maken. Het voedingsprofiel is beter dan dat van maïszetmeel en kan nog steeds aan de smaak voldoen.

“Andere alternatieven zijn onder meer het langer koken van voedsel, wat helpt bij het indikken, het toevoegen van minder water en het toevoegen van gemalen groenten”, voegt Goyal toe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *