Hoe

7 manieren om het kaliumgehalte te verhogen

Kaliumgebrek kan tot verschillende gezondheidsproblemen leiden. Leer dus hoe u de kaliumspiegels in uw lichaam kunt verhogen.

Kalium is een essentieel mineraal voor ons lichaam. Een dieet dat rijk is aan kalium biedt tal van gezondheidsvoordelen: van het reguleren van de bloeddruk en het verminderen van het vasthouden van water tot het voorkomen van beroertes, botproblemen en nierstenen. Als u problemen zoals spierzwakte of hartritmestoornissen wilt voorkomen, zorg er dan voor dat u de juiste hoeveelheid kalium binnenkrijgt. Voedsel is een manier om aan de kaliumbehoefte van uw lichaam te voldoen, maar u kunt meer doen. Lees verder om te leren hoe u de kaliumspiegel kunt verhogen.

Waarom heb je kalium nodig?

Kalium is een elektrolyt. Door zijn reactieve aard in water kan het elektriciteit opwekken, wat cruciaal is voor het goed functioneren van verschillende processen in het lichaam. Een kaliumtekort, ook wel hypokaliëmie genoemd, kan mogelijk leiden tot spierkrampen, vermoeidheid, een onregelmatige hartslag en meer.

Volgens de National Institutes of Health hebben vrouwen van 19 jaar en ouder dagelijks 2.600 mg kalium nodig.

Bananen zijn rijk aan kalium. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

Hier zijn enkele redenen waarom je kalium nodig hebt, legt klinisch voedingsdeskundige Samreen Saniya uit.

lees ook

Gevoelige tanden voorkomen en behandelen: 8 tips voor een goede mondgezondheid

1. Zenuwtransmissie

Kalium speelt een sleutelrol bij de overdracht van zenuwimpulsen en helpt bij het genereren en verspreiden van zenuwimpulsen. Dit draagt ​​bij aan een goede communicatie tussen zenuwcellen.

2. Spiercontractie

Kalium is essentieel voor de normale spierfunctie. Het helpt bij het reguleren van spiercontracties en zorgt voor een goede coördinatie en kracht van spierbewegingen.

Healthshots wellnessgemeenschap voor vrouwen

Healthshots Inner Circle
Een exclusieve wellnessgemeenschap voor vrouwen

WORD NU LID

3. Vloeistofbalans

Kalium is betrokken bij het handhaven van de vochtbalans in en uit de cellen. Deze elektrolyt helpt bij het reguleren van de osmotische druk en voorkomt onevenwichtigheden die kunnen leiden tot uitdroging of overmatige vochtretentie.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

4. Hartfunctie

Kalium is cruciaal voor het behoud van een normale hartslag en helpt bij de elektrische geleiding van het hart. Dit zorgt voor het juiste ritme en functioneren van het vitale orgaan.

Hoe het kaliumgehalte verhogen?

U kunt beginnen met het eten van het juiste voedsel om de kaliumspiegels in uw lichaam te verhogen. Hier zijn enkele manieren om kaliumrijk voedsel in uw dieet op te nemen.

1. Banaan

Banaan is een handige en populaire bron van kalium. Voeg gesneden bananen toe aan je kom ontbijtgranen of geniet ervan als tussendoortje, raadt de expert aan. Je kunt ook twee bananen mengen met yoghurt of melk om een ​​kaliumrijke bananensmoothie te maken.

2. Zoete aardappel

Rooster of bak zoete aardappelen als bijgerecht. Je kunt ze zelfs pureren als voedzaam alternatief voor gewone aardappelpuree.

zoete aardappel
Bak zoete aardappelen om de kaliuminname te verhogen. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

3. Spinazie

Er zijn veel hoofdgerechten waarin spinazie centraal staat. Je kunt spinazie ook verwerken in salades of omeletten. Een andere optie is om spinazie te combineren met wortels en rode biet en dit als sap te drinken.

4. Oranje

Naast vitamine C zijn sinaasappels een goede bron van kalium. Eet ze heel of drink vers sinaasappelsap.

5. Avocado

Smeer avocado op volkoren toast. Je kunt het ook aan salades toevoegen om je kaliuminname te verhogen.

6. Kaliumsupplementen

Kaliumsupplementen worden aanbevolen voor mensen bij wie een kaliumtekort is vastgesteld. Een kaliumgehalte lager dan 3,5 milli-equivalent per liter wordt over het algemeen als laag beschouwd en kan een indicatie zijn voor hypokaliëmie, zegt Saniya. Het is een ziekte die wordt gekenmerkt door een tekort aan kalium in de bloedbaan.

Opties voor kaliumsupplementen omvatten kaliumchloridetabletten of -capsules, kaliumgluconaattabletten of -vloeistof. Er zijn ook formuleringen die kalium in de loop van de tijd langzaam afgeven, waardoor het risico op maagklachten wordt verminderd.

7. Intraveneus kalium

Als u wilt weten hoe u de kaliumspiegel snel kunt verhogen, moet u weten dat kalium ook intraveneus wordt toegediend als de kaliumspiegel erg laag is. Kaliumchloride-injectie is een vorm die vaak in ziekenhuizen wordt gebruikt om de kaliumspiegels snel aan te vullen. Kaliumacetaat-injectie is een andere intraveneuze optie die soms wordt gebruikt als alternatief voor kaliumchloride.

De keuze en dosering van intraveneuze of orale kaliumsupplementen hangt af van de gezondheidstoestand, het kaliumgehalte en de algemene gezondheid van het individu. Alleen uw arts mag beslissen over de juiste vorm en dosering.

Overmatige kaliuminname, vooral uit supplementen, kan leiden tot een aandoening die hyperkaliëmie wordt genoemd. Het kan symptomen veroorzaken zoals een onregelmatige hartslag, spierzwakte of gevoelloosheid. In ernstige gevallen kunnen verhoogde kaliumspiegels de ademhalingsspieren aantasten en ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken. Zorg er dus voor dat je het niet overdrijft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *