Hoe

7 manieren om melatonine op natuurlijke wijze te verhogen voor een betere slaap

Niet veel slapen kan een negatief effect hebben op uw gezondheid. Als u zeven tot acht uur per nacht niet slaapt, voelt u zich moe en humeurig. Ook kunt u zich de volgende dag chagrijnig voelen. Lange tijd in bed woelen en draaien kan ook uw vermogen om na te denken en te onthouden beïnvloeden. Melatonine, vaak het slaaphormoon genoemd, speelt een belangrijke rol bij een goede nachtrust. Het speelt een cruciale rol bij het reguleren van de slaap-waakcyclus of het circadiane ritme. Daarom moet je weten hoe je het melatonineniveau kunt verhogen.

Melatonine is een hormoon dat wordt geproduceerd door de pijnappelklier in de hersenen, legt dr. Gaurav Jain, Senior Consultant – Interne Geneeskunde, Dharamshila Narayana Superspeciality Hospital, Delhi.

Melatonine speelt een rol bij een goede slaap. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

Manieren om het melatonineniveau te verhogen

Terwijl de zon ondergaat, stijgen de melatonineniveaus op natuurlijke wijze, wat uw lichaam aangeeft dat het tijd is om uw ogen te sluiten. Ze verliezen ‘s ochtends gewicht en bevorderen de alertheid. Dit is wat u kunt doen om de melatonine in uw lichaam op natuurlijke wijze te verhogen.

  1. Beheers de blootstelling aan licht

Blootstelling aan helder kunstlicht, vooral blauw licht van schermen, kan de melatonineproductie remmen. Om de melatonine op natuurlijke wijze te verhogen, moet je de schermtijd voor het slapengaan beperken en blauwlichtfilters op apparaten gebruiken, suggereert de expert.

2. Zorg voor een consistent slaapschema

Elke dag op dezelfde tijd naar bed gaan en opstaan ​​helpt bij het reguleren van het circadiane ritme, wat de melatonineproductie kan verbeteren.

3. Creëer een slaapvriendelijke omgeving

Maak uw slaapkamer donker, stil en koel om de melatonineproductie te verhogen. U kunt verduisteringsgordijnen gebruiken en het geluid verminderen om een ​​ideale slaapomgeving te creëren.

4. Voedingsgewoonten

Bepaalde voedingsmiddelen bevatten voorlopers van melatonine, zoals tryptofaan. Voeg voedingsmiddelen zoals kalkoen, noten, zaden en zure kersen toe aan uw dieet om de melatonineproductie te ondersteunen. Voor niet-vegetariërs is ei een goede optie, omdat het een van de beste bronnen van melatonine is. Het is zeer voedzaam en bevat voedingsstoffen zoals eiwitten en ijzer.
Sommige mensen drinken ‘s avonds warme melk, een gewoonte die je moet volhouden omdat er veel melatonine in zit. Probeer ‘s nachts geen cafeïne te consumeren, anders kun je niet beter slapen. Vermijd daarom cafeïnehoudende dranken en voedingsmiddelen na de lunch.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

5. Regelmatige lichaamsbeweging

Regelmatige fysieke activiteit gedurende de dag kan de slaapkwaliteit helpen verbeteren en mogelijk het melatoninegehalte verhogen. Vermijd echter zware lichamelijke inspanning vlak voor het slapengaan, zegt Dr. Jaïn.

6. Stressmanagement

Hoge niveaus van stress kunnen de productie van melatonine belemmeren. Daarom kunnen ontspanningstechnieken zoals diepe ademhaling, meditatie of yoga stress verminderen en een gezonde slaap ondersteunen.

7. Neem een ​​warm bad

‘s Avonds kan gewoon ontspannen in een warm bad het melatoninegehalte helpen verhogen. Want als het lichaam ontspant, kunnen de cortisolspiegels dalen. Dit kan er op zijn beurt voor zorgen dat de melatonine toeneemt.

Moet u synthetische melatoninesupplementen nemen?

Het nemen van synthetische melatoninesupplementen wordt over het algemeen als veilig beschouwd voor kortdurend gebruik om slaapproblemen of jetlag te behandelen, zegt Dr. Gaurav Jain. Er zijn echter enkele risico’s en overwegingen.

1. Dosering

Het innemen van te veel melatonine kan uw slaap-waakcyclus verstoren of bijwerkingen veroorzaken zoals duizeligheid en misselijkheid. Het is belangrijk om met een lage dosis te beginnen en een arts te raadplegen voor advies.

2. Interacties

Melatonine kan een wisselwerking hebben met bepaalde medicijnen of medische aandoeningen zoals hoge bloeddruk. Als u dus gezondheidsproblemen heeft of medicijnen gebruikt, raadpleeg dan uw arts voordat u melatoninesupplementen inneemt.

Slaapcyclus
Raadpleeg een arts voordat u melatoninesupplementen inneemt. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

3. Gebruik op lange termijn

De veiligheid van langdurige suppletie met melatonine is niet goed vastgesteld. Het wordt over het algemeen aanbevolen voor kortdurend gebruik en mag niet worden gebruikt als een permanente oplossing voor slaapproblemen.

Als je ze nog steeds wilt, zorg er dan voor dat je melatoninesupplementen koopt van gerenommeerde bronnen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *