7 manieren om met zelfhaat en zelfhaat om te gaan

Merk je dat je jezelf de schuld geeft en bekritiseert als er iets misgaat? Dit kan een daad van zelfhaat of zelfhaat zijn. Zelfhaat is een pijnlijk en complex gevoel dat veel mensen op een bepaald moment in hun leven ervaren. Het is een gevoel dat voortkomt uit ervaringen uit het verleden, maatschappelijke druk of onrealistische zelfverwachtingen. Hoewel het volkomen normaal is om momenten van twijfel aan jezelf te hebben, kan aanhoudende zelfhaat een negatieve invloed hebben op je mentale en emotionele welzijn.

Health Shots sprak met Dr. Jyoti Kapoor, oprichter-directeur en senior psychiater, Manasthali, Delhi-NCR om te weten hoe je zelfhaat of zelfhaat het beste kunt stoppen.

6 tips om met zelfhaat om te gaan

1. Zelfherkenning

Zelfbewustzijn is een must om met zelfhaat om te kunnen gaan. Veel mensen proberen hun zelfhaat te onderdrukken of te ontkennen, wat het probleem alleen maar erger maakt. In plaats daarvan moet je proberen je gevoelens van zelfhaat zonder oordeel te herkennen en te begrijpen dat het oké is om je soms zo te voelen, maar op een dag zal dat veranderen. Op deze manier kun je het proces van genezing en transformatie beginnen.

2. Daag negatieve gedachten uit

Zelfhaat wordt vaak gevoed door negatieve gesprekken en zelfkritiek. Om met zelfhaat om te gaan, moet je deze negatieve gedachten uitdagen. Als je merkt dat je hard over jezelf nadenkt, stop dan en vraag jezelf af of deze gedachten op de werkelijkheid gebaseerd zijn of eenvoudigweg vervormde percepties zijn. dr. Kapoor zegt: ‘Probeer ze uit te dagen met meer rationele en meelevende gedachten.

Bescherm jezelf tegen negatieve gedachten. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

3. Zoek professionele hulp

Soms kan zelfhaat diepgeworteld zijn en kan de hulp van een professional in de geestelijke gezondheidszorg nodig zijn, wat prima is. Therapie of counseling kunnen waardevolle hulpmiddelen en inzichten bieden om u te helpen omgaan met en genezen van zelfhaat. dr. Kapoor zegt: ‘Het biedt een veilige en niet-oordelende omgeving waarin je de oorzaken van je zelfhaat kunt onderzoeken en gezondere coping-strategieën kunt ontwikkelen.’ Dus voordat het je raakt, moet je het onder controle krijgen met professionele hulp.

Lees ook: 6 effectieve manieren om zelfkritiek te overwinnen, omdat je het absoluut waard bent!

4. Oefen zelfcompassie

Zelfcompassie betekent jezelf met vriendelijkheid behandelen. In plaats van al te kritisch te zijn, oefen je zelfcompassie door op een vriendelijke en ondersteunende manier tegen jezelf te praten. Herinner jezelf eraan dat het oké is om fouten te maken en dat je liefde en acceptatie verdient. dr. Kapoor zegt: “Zelfcompassie helpt de cyclus van zelfhaat te doorbreken en bevordert een positiever zelfbeeld.”

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

5. Stel realistische verwachtingen

Een veel voorkomende oorzaak van zelfhaat is het stellen van onrealistische verwachtingen voor jezelf. Als je voortdurend perfectie eist of jezelf aan onvoorstelbaar hoge eisen stelt, kun je je gemakkelijk een mislukkeling voelen als je niet aan die verwachtingen voldoet. Daarom is het belangrijk om realistische en haalbare doelen te stellen. Door haalbare doelen te stellen en kleine successen te vieren, kun je geleidelijk aan je gevoel van eigenwaarde opbouwen en zelfhaat verminderen.

Zelfhaat
Het stellen van realistische doelen en de juiste prioriteiten kan helpen bij het omgaan met zelfhaat. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

6. Houd van jezelf

Uiteindelijk is het doel van het overwinnen van zelfhaat het bereiken van eigenliefde. Probeer zelfzorgpraktijken toe te passen die uw fysieke en emotionele welzijn ondersteunen. Dit kan bestaan ​​uit lichaamsbeweging, meditatie, gepassioneerde hobby’s of gewoon de tijd nemen om te ontspannen. Probeer haalbare doelen te stellen, en kleine, positieve veranderingen in je leven kunnen ook je zelfrespect en eigenwaarde vergroten.

Lees ook: Vind je het leuk om je baas te haten? 6 manieren om met een moeilijke baas op het werk om te gaan

De overgang van zelfhaat naar zelfacceptatie en eigenliefde kan enige tijd duren. Verlies dus de hoop niet en blijf jezelf pushen om een ​​betere versie van jezelf te worden!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *