7 manieren om progesteron te verhogen

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie treft onvruchtbaarheid ongeveer één op de zes volwassenen wereldwijd. Een groot deel hiervan zijn vrouwen die mogelijk last hebben van hormonale onevenwichtigheden. Een gezonde en succesvolle zwangerschap vereist een evenwicht tussen reproductieve hormonen, en progesteron is een van de belangrijkste hormonen. Dus als u van plan bent een gezin te stichten en een gezonde baby te krijgen, kunt u als volgt het progesterongehalte in uw lichaam verhogen.

Wat is progesteron?

Progesteron is een vrouwelijk steroïdhormoon dat voornamelijk in de eierstokken wordt geproduceerd na de eisprong tijdens de menstruatiecyclus en in kleinere hoeveelheden door de bijnieren, legt Dr. Priyanka Chauhan Garg, consultant – Afdeling Verloskunde en Gynaecologie, Max Super Specialty Hospital, Dehradun. De naam ‘pro-gestational’ betekent letterlijk ‘voor zwangerschap’ of ‘zwangerschap’, wat het belang ervan benadrukt bij het ondersteunen van zwangerschap en het behouden van een gezond voortplantingssysteem.

Progesteron is essentieel voor een gezonde zwangerschap. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

Lage progesteronniveaus beïnvloeden de gezondheid van een vrouw

Progesteron is cruciaal voor verschillende voortplantingsprocessen bij vrouwen. Een laag progesterongehalte kan dus tot veel reproductieve problemen leiden:

1. Onregelmatige menstruatiecycli

Zonder voldoende progesteron kunnen vrouwen een gemiste of uitgestelde menstruatie krijgen, zegt de expert.

2. Zware of langdurige menstruatiebloedingen

Progesteron helpt bij het reguleren van de menstruatie. Als dit ontbreekt, kan het baarmoederslijmvlies dikker worden, wat kan leiden tot hevige of langdurige menstruatiebloedingen.

3. Moeilijk zwanger worden

Te weinig progesteron kan leiden tot een dunne of onstabiele baarmoederslijmvlies, waardoor het moeilijk wordt voor een bevruchte eicel om succesvol te implanteren. Dit kan leiden tot onvruchtbaarheidsproblemen en herhaalde mislukte pogingen om zwanger te worden.

4. Herhaalde miskramen

Als de progesteronspiegels in het begin van de zwangerschap ontoereikend zijn, is het baarmoederslijmvlies mogelijk niet geschikt voor implantatie en groei van het embryo, wat kan leiden tot herhaalde miskramen.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

5. Symptomen van premenstrueel syndroom

Stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en gevoelige borsten zijn vaak meer uitgesproken bij vrouwen met een tekort aan progesteron, waardoor de premenstruele periode een aanzienlijke uitdaging is voor de getroffen vrouwen.

Wat veroorzaakt lage progesteronspiegels?

Anovulatie, of het uitblijven van een regelmatige ovulatie, is een belangrijke oorzaak van lage progesteronspiegels. Normaal gesproken veroorzaakt de ovulatie de afgifte van progesteron. Wanneer de ovulatie mislukt, wordt de productie van progesteron aanzienlijk verminderd, wat leidt tot hormonale onevenwichtigheden, merkt Dr. Garg. Hier zijn enkele andere veelvoorkomende oorzaken:

1. Polycysteus ovariumsyndroom (PCOS)

PCOS is een vrij veel voorkomende hormonale stoornis bij vrouwen in de reproductieve fase. Vrouwen met PCOS hebben vaak hogere niveaus van androgenen (mannelijke hormonen) en kunnen een onregelmatige of afwezige ovulatie hebben, wat resulteert in lage progesteronspiegels.

2. Stress

Of het nu gaat om emotionele of fysieke stress, chronische stress kan de afgifte van cortisol veroorzaken. Verhoogde cortisolspiegels kunnen de productie van progesteron onderdrukken en leiden tot hormonale onbalans.

Zwangere vrouw
Stress kan leiden tot hormonale onbalans. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

3. Overmatige lichaamsbeweging

Intensieve en langdurige fysieke activiteit, vooral onder fitnessliefhebbers, kan leiden tot een aandoening die bekend staat als hypothalamische amenorroe, waarbij de menstruatie stopt als gevolg van hormonale onevenwichtigheden, waaronder lage progesteronspiegels.

4. Aanzienlijk gewichtsverlies of gewichtstoename

Vetweefsel (vetcellen) speelt een rol bij de hormoonstofwisseling. Drastisch gewichtsverlies of gewichtstoename kan dit evenwicht verstoren en de productie van progesteron aantasten.

5. Schildklierziekten

Schildklierhormonen beïnvloeden de productie en regulering van reproductieve hormonen, waaronder progesteron. Aandoeningen zoals hypothyreoïdie (traag werkende schildklier) of hyperthyreoïdie (overactieve schildklier) kunnen dit evenwicht verstoren, wat mogelijk kan leiden tot lage progesteronspiegels.

Hoe u het progesteronniveau op natuurlijke wijze kunt verhogen

Er zijn enkele dingen die u kunt doen om de progesteronspiegel te verhogen.

1. Verminder stress

Stressbeheersingstechnieken zoals yoga, meditatie en ontspanningsoefeningen kunnen helpen het cortisolniveau in evenwicht te brengen en zo indirect de progesteronproductie te ondersteunen, zegt de expert.

2. Evenwichtige voeding

Een uitgebalanceerd dieet zorgt ervoor dat het lichaam wordt voorzien van de noodzakelijke voedingsstoffen voor de hormoonproductie. Voeg fruit, volle granen, groenten, gezonde vetten en magere eiwitten toe aan uw dieet. Bepaalde voedingsstoffen zoals vitamine C, vitamine B6 en zink zijn cruciaal voor de synthese van progesteron.

3. Zorg voor een gezond lichaamsgewicht

Het behouden van een gezond gewicht door middel van een dieet en lichaamsbeweging helpt overmatige oestrogeenproductie te voorkomen en ondersteunt indirect de progesteronspiegels.

4. Zorg voor voldoende slaap

Een goede nachtrust is essentieel voor de hormoonregulatie. Tijdens de diepe slaap produceert en geeft het lichaam hormonen af, waaronder progesteron. Een gebrek aan slaap verstoort dit proces en beïnvloedt de gehele hormonale balans.

5. Beperk cafeïne en alcohol

Overmatig cafeïne- en alcoholgebruik kan de bijnieren belasten en tot hormonale onevenwichtigheden leiden. Drink dus niet te veel koppen koffie of alcohol.

6. Beweeg regelmatig

Regelmatige, matige lichaamsbeweging ondersteunt het algehele hormonale evenwicht en helpt het lichaamsgewicht onder controle te houden. Overdrijf het alleen niet in de sportschool of thuis.

7. Beheer het insulineniveau

Insulineresistentie kan leiden tot hormonale onevenwichtigheden, waaronder lage progesteronspiegels. Een uitgebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging en het beheersen van de inname van koolhydraten kunnen helpen het insulineniveau te stabiliseren.

Hormoonniveaus en hun effecten op het lichaam zijn complex. Bij twijfel kunt u altijd contact opnemen met een arts.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *