Hoe

7 manieren om van een opgeblazen gevoel tijdens de zwangerschap af te komen

Ochtendmisselijkheid, huidveranderingen, gezwollen voeten en vingers zijn slechts enkele van de problemen waar zwangere vrouwen last van hebben. Er zijn anderen die ook last hebben van oprispingen, maagpijn, gasvorming of een opgeblazen gevoel. Dat komt omdat zwangerschap de spijsvertering kan vertragen en een opgeblazen gevoel kan veroorzaken. Het is allemaal natuurlijk, maar gasproblemen kunnen ongemak veroorzaken. Wij vertellen u hoe u van een opgeblazen gevoel tijdens de zwangerschap af kunt komen.

Oorzaken van een opgeblazen gevoel tijdens de zwangerschap

Gasproblemen, ook bekend als gasvormige uitzetting, kunnen ongemak veroorzaken bij zwangere vrouwen, zegt dr. Pundalik Sonawane, verloskundige en gynaecoloog en professor en afdelingshoofd aan het KJSomaiya Medical College Mumbai. Hoewel deze problemen vaak voorkomen, kan het nuttig zijn om de oorzaken ervan te kennen.

Een opgeblazen gevoel tijdens de zwangerschap komt vaak voor. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

1. Hormonale schommelingen

Tijdens de zwangerschap treden er aanzienlijke hormonale veranderingen op, waarvan progesteron de belangrijkste is. Deze hormonen ontspannen de gladde spieren van het maag-darmkanaal, waardoor de opname van voedsel door het spijsverteringskanaal wordt vertraagd, wat resulteert in gasvorming.

2. Baarmoederdilatatie

Naarmate de baby groeit, zorgt de vergroting van de baarmoeder voor druk op de maag en darmen. Dit kan een vertraagde spijsvertering veroorzaken en tot een opgeblazen gevoel en een opgeblazen gevoel leiden.

3. Constipatie

Hormonale veranderingen en de druk van de groeiende baarmoeder kunnen constipatie veroorzaken, wat kan leiden tot een opgeblazen gevoel en een opgeblazen gevoel, vertelt de expert aan Health Shots.

4. Verandering in dieet

Zwangerschap leidt vaak tot veranderingen in het voedingspatroon, waaronder een verhoogde consumptie van vezelrijk voedsel, wat tot een opgeblazen gevoel kan leiden. Van sommige voedingsmiddelen, zoals bonen, kool en koolzuurhoudende dranken, is ook bekend dat ze een opgeblazen gevoel veroorzaken.

5. Ingeslikte lucht

Zwangere vrouwen kunnen onbedoeld meer lucht inslikken tijdens het eten of drinken, wat gasvorming en een opgeblazen gevoel kan veroorzaken.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

6. Ontspanning van de spijsverteringsspieren

Hormonen die de baarmoederspieren ontspannen, kunnen ook de spieren in het spijsverteringskanaal ontspannen, wat mogelijk tot een opgeblazen gevoel kan leiden.

7. Prenatale vitamines

IJzersupplementen, die vaak tijdens de zwangerschap worden voorgeschreven, kunnen soms als bijwerking constipatie en een opgeblazen gevoel veroorzaken.

Tips om een ​​opgeblazen gevoel tijdens de zwangerschap te elimineren

Om het ongemak veroorzaakt door een opgeblazen gevoel tijdens de zwangerschap te verminderen, kunt u het volgende doen:

1. Verandering in dieet

Eet kleinere en frequentere maaltijden om overbelasting van het spijsverteringsstelsel te voorkomen. Vermijd voedingsmiddelen waarvan bekend is dat ze een opgeblazen gevoel veroorzaken. Verminder uw inname van vet en gefrituurd voedsel, wat kan leiden tot een langzame spijsvertering. Stop niet helemaal met het eten van vezelrijk voedsel. Verhoog de vezelinname geleidelijk om constipatie te voorkomen, maar doe dit met mate.

Zwangere vrouw
Zorg voor een gezond dieet tijdens de zwangerschap. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

2. Hydratatie

Zwanger of niet, het is altijd goed om gehydrateerd te blijven. Drink de hele dag veel water om constipatie te voorkomen en de spijsvertering te bevorderen, adviseert Dr. Sonawane.

3. Kauw voedsel grondig

Wanneer u eet, doe het rustiger aan, kauw uw voedsel grondig en geniet van de smaak om de hoeveelheid lucht die u tijdens het eten inslikt te verminderen.

4. Lichamelijke activiteit

Doe oefeningen met weinig impact, zoals aanbevolen door uw arts. Activiteiten zoals wandelen en zwangerschapsyoga kunnen een gezonde spijsvertering helpen bevorderen.

5. Probiotica

Het is bekend dat probiotica de darmen gezond houden. Regelmatige consumptie van probiotica kan gezonde darmbacteriën bevorderen en de spijsvertering ondersteunen, zegt de deskundige.

6. Positionering

Ga niet direct na het eten liggen. Probeer ook verschillende lichaamshoudingen, zoals: B. Ondersteun uw bovenlichaam tijdens het slapen met kussens om de druk op uw spijsverteringsorganen te verminderen.

7. Stressverlichting

Stress heeft op veel manieren invloed op uw lichaam, ook op uw maag. Oefen ontspanningstechnieken zoals diepe ademhaling of zwangerschapsyoga om met stress om te gaan, die uw spijsvertering kan beïnvloeden.

U kunt ook bij uw arts navragen of er medicijnen of supplementen zijn die gasvorming of een opgeblazen gevoel kunnen veroorzaken. U moet ook uw arts raadplegen voordat u maagzuurremmers of winderigheidsverlichtende medicijnen gebruikt, omdat sommige mogelijk niet geschikt zijn tijdens de zwangerschap.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *