7 mythen over staar die u niet meer moet geloven

Cataract is een van de meest voorkomende oogziekten, vooral bij oudere volwassenen. Ze komen voor wanneer de ooglens vertroebelt, wat een wazig zicht veroorzaakt en, indien onbehandeld, mogelijk kan leiden tot verlies van het gezichtsvermogen. Ondanks dat ze vaak voorkomen, bestaan ​​er nog steeds veel mythen en misvattingen over staar, waardoor verwarring en onnodige angst ontstaan. We zullen enkele veelvoorkomende mythen over staar ontkrachten en feiten aandragen om u te helpen deze aandoening beter te begrijpen.

Mythen over staar

Hier zijn 7 cataract-mythen vol feiten:

Mythe 1: Staar komt alleen voor bij oudere mensen

Feit: Hoewel cataract vooral ouderen treft, is het belangrijk op te merken dat cataract zich op elke leeftijd kan ontwikkelen. Jongere mensen kunnen ook staar ontwikkelen als gevolg van genetische factoren, trauma, bepaalde medicijnen of onderliggende medische aandoeningen. Daarom zijn regelmatige oogonderzoeken essentieel voor vroege detectie, ongeacht de leeftijd.

Cataract kan bij iedereen voorkomen. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

Mythe 2: Als we vroeg opereren, kan staar terugkeren

Feit: Cataract is een progressieve ziekte van lenstroebeling die wordt verwijderd door middel van een cataractoperatie en wordt vervangen door een kunstlens (IOL). Zodra de operatie is voltooid, kan cataract niet meer optreden. In zeer zeldzame gevallen kunnen IOL’s PCO-vorming veroorzaken, wat het gezichtsvermogen kan beïnvloeden. Dit kan echter worden verholpen met een OPD-geleide behandeling. Daarom kan de patiënt na een cataractoperatie geen nieuwe cataract ontwikkelen, ongeacht of de operatie eerder of later is uitgevoerd.

Mythe 3: Cataract kan zich van het ene oog naar het andere verspreiden

Feit: Staar verspreidt zich niet van het ene oog naar het andere. Een persoon kan echter onafhankelijk van elkaar staar in beide ogen ontwikkelen. Bovendien kan het beloop van cataract van oog tot oog variëren, waardoor een individuele behandeling nodig is.

Mythe 4: Oogdruppels kunnen staar oplossen of voorkomen

Feit: Het is belangrijk om duidelijk te maken dat oogdruppels of medicijnen cataract niet kunnen oplossen of voorkomen. Hoewel bepaalde veranderingen in levensstijl, zoals het beschermen van de ogen tegen ultraviolette (UV) straling en het handhaven van een gezond dieet, de vorming van cataract kunnen vertragen of de progressie ervan kunnen vertragen, blijft een operatie de enige effectieve behandeling van cataract.

oogdruppel
Oogdruppels kunnen cataract niet behandelen of voorkomen. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

Mythe 5: Cataractchirurgie is een riskante procedure en moet worden uitgesteld tot het absoluut noodzakelijk is

Feit: Cataractchirurgie is wereldwijd een van de meest uitgevoerde en veiligste chirurgische ingrepen. Tijdens de operatie wordt de vertroebelde lens verwijderd en vervolgens vervangen door een kunstmatige intraoculaire lens (IOL). Complicaties zijn uiterst zeldzaam en de voordelen van een verbeterd gezichtsvermogen en een betere levenskwaliteit wegen ruimschoots op tegen de minimale risico’s die aan de procedure zijn verbonden. Het is raadzaam om een ​​oogarts te raadplegen om op basis van individuele omstandigheden het optimale tijdstip voor een cataractoperatie te bepalen.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

Mythe 6: Cataract kan op natuurlijke wijze worden verholpen met alternatieve remedies

Feit: Het is belangrijk om te benadrukken dat ondanks de beweringen van bepaalde alternatieve geneeswijzen, er geen wetenschappelijk bewijs is dat ze cataract kunnen omkeren of genezen. Cataract is een progressieve aandoening die de helderheid van de natuurlijke lens aantast, en een operatie is momenteel de enige haalbare optie om het gezichtsvermogen effectief te herstellen.

Droge ogen-syndroom
Cataract kan niet thuis worden behandeld. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

Mythe 7: Cataract kan worden voorkomen

Hoewel cataract niet volledig kan worden vermeden, kunnen bepaalde levensstijlkeuzes het risico helpen verminderen of het begin ervan uitstellen. Het dragen van een bril met UV-bescherming, het eten van een gezond dieet dat rijk is aan antioxidanten, stoppen met roken en het behandelen van onderliggende medische aandoeningen zoals diabetes kunnen een grote bijdrage leveren aan het behoud van een goede ooggezondheid en mogelijk het risico op het ontwikkelen van staar verminderen.

Vergeet niet dat regelmatige oogonderzoeken, een gezonde levensstijl en tijdige behandeling door gekwalificeerde professionals cruciale stappen zijn om staar effectief te behandelen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *