7 oorzaken van slijm in de keel

Verkoudheid veroorzaakt vaak slijm in de keel. Maar blijft u slijm krijgen? Zo ja, lees dan 7 oorzaken van slijm en hoe ermee om te gaan.

Tijdens de moesson- en winterseizoenen komen luchtwegaandoeningen zoals slijm en slijm vaak voor als gevolg van koud en droog weer. Als u echter overmatige slijmproductie opmerkt, kan dit zeer irriterend en ongemakkelijk zijn. Overmatige slijmproductie kan overmatig hoesten, irritatie veroorzaken en zelfs de ademhaling beïnvloeden. Hoewel verkoudheid en hoesten de belangrijkste oorzaken zijn, kunnen ook andere factoren bijdragen aan deze aandoening. Deze omvatten allergieën, sinusinfecties, roken, luchtvervuiling, bepaalde medicijnen en voedingsfactoren. Het begrijpen van de onderliggende oorzaken van slijm is van cruciaal belang voor het effectief behandelen en beheersen van overmatige slijmproductie.

Oorzaken van slijm in de keel

Volgens de arts dr. P. Venkat Krishnan het hoestprobleem neemt toe vanwege vele redenen, waaronder infecties, roken, uitdroging en allergieën. Hierdoor ontstaat er slijm in de keel, wat kan leiden tot hoesten. Hier zijn 7 oorzaken van slijm:

1. Luchtweginfecties

Luchtweginfecties zoals verkoudheid, griep, bronchitis en longontsteking behoren tot de meest voorkomende oorzaken van overmatig slijm. Wanneer het lichaam de aanwezigheid van ziekteverwekkers zoals virussen of bacteriën in de luchtwegen detecteert, reageert het door de slijmproductie te verhogen om deze indringers op te vangen en te verdrijven.

2. Allergieën

Allergische reacties op deeltjes in de lucht, zoals pollen, huisstofmijt, dierenhaar of schimmels, kunnen een ontstekingsreactie in de neusholtes en sinussen veroorzaken. Deze ontsteking stimuleert de slijmvliezen om meer slijm te produceren als onderdeel van de poging van het lichaam om de allergenen weg te spoelen. Daarom kunnen mensen met allergieën last krijgen van verstopte neus, loopneus en postnasale infusie, die allemaal bijdragen aan een verhoogde slijmproductie.

Seizoensgebonden allergieën kunnen slijm en slijm veroorzaken. Afbeelding met dank aan Adobe Stock

3. Postnasaal infuus

Postnasale infusie treedt op wanneer overtollig slijm zich achter in de keel en neusholtes ophoopt, vaak als gevolg van aandoeningen zoals allergieën, sinusitis of rhinitis. Dit overtollige slijm kan de keel irriteren en hoesten, keelschrapen en een brok in de keel veroorzaken.

lees ook

Beste tandpoeders: 5 beste opties om de mondgezondheid te verbeteren

4. Roken

Roken, inclusief sigaretten, sigaren of e-sigaretten, kan de luchtwegen irriteren en de natuurlijke afweermechanismen ervan aantasten. De chemicaliën in tabaksrook irriteren de slijmvliezen en zorgen ervoor dat ze meer slijm produceren als beschermende reactie. Chronisch roken kan de gevoeligheid voor luchtweginfecties vergroten.

5. Gastro-oesofageale refluxziekte (GORZ)

GORZ is een spijsverteringsstoornis die wordt gekenmerkt door het terugstromen van maagzuur naar de slokdarm, wat symptomen veroorzaakt zoals brandend maagzuur en pijn op de borst. In sommige gevallen kan deze reflux de bovenste luchtwegen bereiken, de slijmvliezen irriteren en overmatige slijmproductie veroorzaken. Chronische GORZ-gerelateerde ontstekingen kunnen leiden tot aandoeningen zoals laryngofaryngeale reflux (LPR), waarbij de slijmproductie in de keel toeneemt.

6. Uitdroging

Voldoende vochtinname is essentieel voor het behouden van de juiste viscositeit van het slijm. Wanneer het lichaam uitgedroogd is, kan slijm dikker en plakkeriger worden, waardoor het moeilijker wordt om ziekteverwekkers en irriterende stoffen te elimineren. Bovendien kan uitdroging de functie van de slijmvliezen beïnvloeden en hun vermogen om voldoende slijm te produceren verminderen. Het drinken van voldoende vocht gedurende de dag kan helpen een gezonde slijmproductie en -consistentie te behouden.

7. Droog weer

De neus bevochtigt en verwarmt de ingeademde lucht, waardoor vocht uit het neusslijmvlies verdampt. Bij droog en koud weer raakt het neusslijmvlies geïrriteerd en ontstoken en produceert het meer slijm.

Vrouw hoest
Hoesten kan worden verlicht met eenvoudige huismiddeltjes. Afbeelding met dank aan Adobe Stock

7 tips om slijm in de keel kwijt te raken

  • Veel water drinken helpt het slijm te verdunnen en maakt het gemakkelijker om te plassen.
  • Gebruik een luchtbevochtiger voor vochtige lucht, die geïrriteerd weefsel in de keel kan verzachten en slijm kan helpen losmaken.
  • Gorgelen met zout water kan ontstekingen helpen verlichten en slijm afbreken.
  • Vermijd rook, verontreinigende stoffen en andere irriterende stoffen die de slijmproductie kunnen verhogen.
  • Zelfzorggeneesmiddelen zoals neusdecongestiva of slijmoplossende middelen kunnen helpen slijm uit de keel te verwijderen.
  • Regelmatig uw handen wassen en nauw contact met zieke mensen vermijden, kan de verspreiding van infecties die tot overmatig slijm leiden, voorkomen.
  • Als u met uw hoofd iets omhoog slaapt, kunt u voorkomen dat zich ‘s nachts slijm in uw keel ophoopt, waardoor het ongemak afneemt.

Als het slijmprobleem niet verbetert, raadpleeg dan onmiddellijk uw arts!

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *