7 voordelen van het eten van Makhana geroosterd in Ghee

Makhanas, ook wel vossennoten genoemd, staan ​​bekend om hun voedingswaarde. Hoewel ze vaak op een vastenmaaltijd lijken, hebben mensen zich pas onlangs gerealiseerd dat ze de ideale snack kunnen maken die op verschillende manieren gekruid kan worden voor afwisseling. Een van deze methoden is het roosteren van makhanas met ghee, een culinaire traditie die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Ghee voegt niet alleen een heerlijke knapperige en boterachtige essentie toe aan Makhanas, maar biedt ook de gezondheidsvoordelen van ghee. Het is een prachtige manier om zowel van smaak als van welzijn te genieten.

Health Shots sprak met Komal Malik, senior voedingsdeskundige bij het Asian Hospital Faridabad, om te weten waarom we allemaal geroosterde makhanas in ghee zouden moeten consumeren. Malik zegt: “Het eten van makhana geroosterd in ghee is een van de gemakkelijkste en lekkerste manieren om de vruchten ervan te plukken en tegelijkertijd je smaakpapillen te verzadigen.”

Wat maakt Makhana tot een gezond tussendoortje?

Makhana is inderdaad een gezonde snackoptie. Deze knapperige, gepofte zaden bevatten weinig calorieën en vet, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor iedereen die op zoek is naar een schuldvrij tussendoortje. Bovendien zijn ze glutenvrij en dus geschikt voor mensen met een glutenintolerantie. Malik zegt: “Makhana is rijk aan eiwitten, vezels en essentiële voedingsstoffen, waaronder ijzer, calcium, koolhydraten, magnesium, kalium en fosfor. Hun hoge vezelgehalte kan de verzadiging bevorderen en de spijsvertering bevorderen. Bovendien zijn ze een goede bron van antioxidanten zoals flavonoïden, die kunnen helpen bij het bestrijden van oxidatieve stress en ontstekingen in het lichaam.”

Geroosterde Makhana is gemakkelijk te bereiden en bovendien gezond! Afbeelding met dank aan: Shutterstock

Deze vullende, heerlijke en voedzame snack zonder schuldgevoel kan nog voedzamer zijn in combinatie met ghee.

Waarom zou je geroosterde makhana in ghee eten?

Het lijdt geen twijfel dat ghee-geroosterde makhana een fantastische en gezonde snackkeuze is. Het lage vet- en hoge eiwitgehalte maken het een ideale optie voor iedereen die een gezonde levensstijl wil behouden en tegelijkertijd een paar extra kilo’s wil verliezen. Hier zijn 7 voordelen van geroosterde makhana in ghee:

1. Verbetert de smaak: Door makhana in ghee te roosteren, krijgt het een rijke, boterachtige smaak. Je kunt het ook bestrooien met een snufje zout en peper om de smaak te versterken.

2. Voedingsrijke snacks: Ghee is een bron van gezonde vetten en bevat belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine A, D, E en K. Wanneer Makhana geroosterd wordt in ghee, verhoogt het de voedingswaarde van de zaden en zorgt het voor een uitgebalanceerd en voedzaam tussendoortje.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

Lees ook: Beperk je verlangen naar 16.00 uur met deze caloriearme Makhana Bhel

3. Verbetert de spijsvertering: Ghee bevat boterzuur, dat de spijsvertering bevordert. Wanneer Makhana in ghee wordt geroosterd, wordt het gemakkelijker verteerbaar. Dit is vooral goed voor mensen met een gevoelig spijsverteringsstelsel.

4. Controleert de eetlust: Makhana bevat weinig calorieën en veel vezels. Wanneer het in ghee wordt geroosterd, wordt het een vullende en vullende snack die de eetlust onder controle kan houden, waardoor het een uitstekende keuze is voor iedereen die zijn gewicht onder controle wil houden.

5. Verhoogt de energie: Ghee levert energie en wanneer Makhana erin wordt geroosterd, is de snack een uitstekende keuze voor snelle en langdurige energie. En daarom wordt het tijdens de vasten vaak als tussendoortje gegeten.

geroosterde makhana
Makhana zit boordevol essentiële voedingsstoffen! Afbeelding met dank aan: Shutterstock

6. Rijk aan antioxidanten: Ghee staat bekend om zijn antioxiderende eigenschappen en kan, in combinatie met Makhana, het lichaam helpen beschermen tegen vrije radicalen en oxidatieve stress.

7. Ontgift de lever: Afgezien van deze voordelen helpt het consumeren van geroosterde makhana in ghee ook bij het handhaven van het cholesterolgehalte vanwege het lage natriumgehalte.

Malik zegt: “Behalve ghee kan makhana worden geroosterd met aromatische kruiden zoals komijn, zwarte peper en zout. Dit geeft meer diepte aan de smaak en maakt het een aantrekkelijker en smaakvoller tussendoortje.”

Lees ook: Gooi je er te veel vossennoten in? Ken de bijwerkingen van Makhana

Nu je weet dat het consumeren van ghee geroosterde makhana talloze gezondheidsvoordelen heeft, is het tijd om ghee geroosterde makhana te proberen!\

Hoe rooster je makhana?

Stap 1: Je hebt makhana (vossennoten), ghee en kruiden zoals zout, peper of kruiden nodig.
Stap 2: Neem een ​​pan of kadai, voeg een eetlepel of twee ghee toe en laat het smelten op laag tot middelhoog vuur.
Stap 3: Zodra de ghee is gesmolten, voeg je de makhana toe aan de pan. Roer ze voortdurend om ze gelijkmatig met ghee te bedekken.
Stap 4: Rooster ze tot ze beginnen op te zwellen en knapperig worden. Dit proces kan ongeveer 5-10 minuten duren.
Stap 5: Strooi na het braden wat zout of chaat masala erover. Je kunt ook peper of kruiden toevoegen. Meng goed om een ​​gelijkmatige coating te verkrijgen.
Stap 6: Haal de geroosterde makhana uit de pan en laat hem afkoelen voordat je hem in een luchtdichte verpakking bewaart.

geroosterde makhana
Je kunt makhanas ook in de magnetron roosteren! Afbeelding met dank aan: Shutterstock

Om makhanas in de magnetron te braden, neem je wat makhanas, voeg ghee toe, meng goed en plaats het in een magnetronbestendige kom. Zet het nu 30 seconden in de magnetron om het op te warmen. Na 30 seconden nogmaals grondig roeren en nogmaals 30 seconden laten staan. Ga hiermee door totdat de makhanas knapperig, geroosterd en lichtbruin zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *