8 gezondheidsvoordelen van hoelahoepoefeningen

Hoelahoepoefeningen zijn een geweldige manier om calorieën te verbranden, de houding te verbeteren en je kern te versterken. Hier is een lijst met de beste hoelahoepoefeningen die u in uw fitnessroutine moet opnemen.

Lichaamsbeweging is een van de beste manieren om gezond en fit te blijven, maar niet alle lichaamsbeweging is leuk! Als je op zoek bent naar een oefenprogramma om gezond te blijven, probeer dan hoelahoepoefeningen. Van het verbranden van calorieën tot versterken tot het verlichten van stress, hoelahoepoefeningen kunnen u helpen gewicht te verliezen. Hoewel je hier in het begin misschien moeite mee hebt, kan het nuttig zijn om met een paar basisoefeningen te beginnen. Bovendien toveren deze oefeningen een glimlach op je gezicht! Dus waar wacht je op? Hier zijn enkele van de beste hoelahoepoefeningen en hun gezondheidsvoordelen.

8 gezondheidsvoordelen van hoelahoepoefeningen

Hoelahoepoefeningen bieden een verscheidenheid aan fysieke en mentale gezondheidsvoordelen. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen die u moet weten:

1. Verhoogt uw hartslag

Lichaamsbeweging is een gezonde manier om de gezondheid van uw hart onder controle te houden, en hoelahoepoefeningen kunnen u daarbij helpen. “Deze oefeningen versterken de hartspier, verbeteren de bloedcirculatie en vergroten na verloop van tijd de longcapaciteit”, zegt fitnesstrainer Yash Agarwal.

Hoelahoepoefeningen kunnen uw hart helpen beschermen. Met dank aan afbeelding: Freepik

2. Versterkt je kern

De ritmische beweging van de hoelahoep activeert de kernspieren, inclusief de buikspieren, schuine standen en onderrug. Dit kan leiden tot een betere stabiliteit en houding en helpen de kern te versterken.

Lees ook: Buiktraining voor mooie buikspieren! 5 oefeningen die u kunt opnemen in uw fitnessprogramma

lees ook

Hoe zijsprongen te maken, een plyometrische oefening voor gewichtsverlies en flexibiliteit

3. Verbrandt calorieën

Hoelahoepoefeningen zijn leuk en een effectieve manier om calorieën te verbranden en af ​​te vallen. Afhankelijk van de intensiteit van je training kun je tussen de 200 en 400 calorieën per uur verbranden.

4. Helpt bij coördinatie en evenwicht

Hoelahoepoefeningen vereisen coördinatie en evenwicht om de hoepel rond uw lichaam te laten draaien. Regelmatig oefenen kan deze vaardigheden helpen verbeteren, wat resulteert in een betere algehele mobiliteit en motorische controle.

5. Houdt stress weg

Hoelahoepoefeningen kunnen helpen stress en angst te verminderen door de afgifte van endorfines, de natuurlijke stemmingsverhogende chemicaliën van het lichaam, te bevorderen. De ritmische bewegingen en het meditatieve aspect van hoelahoepoefeningen kunnen ook een kalmerend effect op de geest hebben.

6. Verhoogt de flexibiliteit

Hoelahoepoefeningen omvatten een reeks bewegingen in de heupen, taille en armen die de flexibiliteit en mobiliteit helpen verbeteren en u kunnen helpen elke vorm van stijfheid te elimineren. Dit kan vooral gunstig zijn voor mensen die lange uren zitten of een sedentaire levensstijl leiden.

7. Leuk en creatief

Hula Hooping is een veelzijdige en speelse trainingsvorm die creativiteit en zelfexpressie mogelijk maakt. Je kunt experimenteren met verschillende bewegingen, trucs en routines om je training interessant en uitdagend te maken.

8. Lage impact

Hoelahoepoefeningen zijn oefeningen met weinig impact, wat betekent dat ze minimale druk uitoefenen op de gewrichten en geschikt zijn voor mensen van alle leeftijden en fitnessniveaus. U kunt ook eenvoudig de intensiteit van uw training wijzigen door de snelheid en duur van uw trainingssessie aan te passen.

De 6 beste hoelahoepoefeningen voor een totale lichaamstraining

Hoelahoepoefeningen zijn niet alleen leuk, ze versterken ook effectief de kernspieren, verbeteren de coördinatie en verbranden calorieën. Hier zijn zes hoelahoepoefeningen zoals uitgelegd door de expert.

1. Basis tailleband

 • Begin door de hoelahoep om je middel te plaatsen en ervoor te zorgen dat deze recht is.
 • Ga met je voeten op schouderbreedte uit elkaar staan ​​en buig je knieën lichtjes.
 • Draai uw heupen in een cirkelvormige beweging zodat de hoepel rond uw middel blijft draaien.
 • Concentreer u op het handhaven van een ritmische beweging en schakel uw kernspieren in om de hoepel omhoog te houden.
 • Probeer minimaal 5-10 minuten onafgebroken te oefenen om uw uithoudingsvermogen te verbeteren.

2. Hoelahoep-squats

 • Draai de hoelahoep om je middel.
 • Terwijl de hoepel draait, laat u uzelf in een gehurkte positie zakken door uw knieën te buigen en uw heupen naar achteren te duwen.
 • Zorg ervoor dat je knieën in lijn blijven met je tenen en dat je rug tijdens de hele beweging recht blijft.
 • Keer terug naar de startpositie terwijl u de borduurring draait.
 • Voer 10-15 herhalingen van hoelahoep-squats uit, waarbij u zich concentreert op de juiste vorm en gecontroleerde bewegingen.

Lees ook: Leer hoe u squats perfect kunt uitvoeren om letsel of rugpijn te voorkomen

3. Armbanden

 • Houd de hoelahoep met beide handen voor je vast, met de handpalmen naar buiten gericht.
 • Begin met het draaien van de hoepel rond uw armen door uw handen in cirkelvormige bewegingen te bewegen.
 • Houd uw ellebogen licht gebogen en houd een stabiel ritme aan, zodat de band gelijkmatig draait.
 • Verhoog geleidelijk de snelheid naarmate u zich meer op uw gemak voelt met de beweging.
 • Streef naar 1-2 minuten continu armhoepelen, afwisselend met de klok mee en tegen de klok in.

4. Hoelahoep-uitval

 • Begin met een eenvoudige hoelahoep-oefening.
 • Stap één voet naar voren in een uitvalpositie terwijl de band blijft draaien.
 • Laat uw lichaam zakken totdat uw voorste dij evenwijdig is aan de vloer, en zorg ervoor dat uw knie zich direct boven uw enkel bevindt.
 • Zet uw voorste voet af om terug te keren naar de startpositie terwijl u de rotatie van de band behoudt.
 • Wissel van been en voer 10-12 herhalingen aan elke kant uit, waarbij de nadruk ligt op stabiliteit en balans.

Lees ook: Probeer lunges, de gemakkelijkste oefening die je kunt doen voor sterke en strakke benen

5. Hoelahoep-armcirkels

 • Houd de hoelahoep voor je vast met beide handen evenwijdig aan de vloer.
 • Begin de borduurring met de klok mee te draaien door uw handen in een cirkelvormige beweging te draaien.
 • Vergroot geleidelijk de grootte van de cirkels terwijl u de controle over de band behoudt.
 • Schakel na een paar rotaties over naar cirkels tegen de klok in om beide armen gelijkmatig te bewerken.
 • Streef naar 1-2 minuten ononderbroken armcirkels, waarbij u zich concentreert op zachte en gecontroleerde bewegingen.

6. Hula Hoop Jumping Jacks

 • Draai eerst de hoelahoep om je middel.
 • Spring met je voeten uit elkaar en til tegelijkertijd je armen boven je hoofd, zodat de hoepel naar je borst kan bewegen.
 • Spring met je voeten weer tegen elkaar terwijl je je armen naar de zijkanten laat zakken, zodat de hoepel terugkeert naar je middel.
 • Ga door met het afwisselen van uw voeten uit elkaar en naar elkaar toe terwijl u uw armen op en neer beweegt.
 • Streef naar 10-15 herhalingen van hoelahoep-springers, waarbij de nadruk ligt op coördinatie en ritme.

Hoe kies je de beste hoelahoepring voor training?

Houd rekening met de volgende factoren voordat u een hoelahoepring koopt:

1. Gewicht: Fitness-hoelahoeps zijn er in verschillende gewichten. Beginners geven misschien de voorkeur aan een zwaardere band, omdat deze langzamer draait en het gemakkelijker maakt om bij te blijven. Meer gevorderde gebruikers kunnen kiezen voor lichtere banden voor een intensievere training.
2. Maat: Als algemene vuistregel geldt dat de hoepel ergens tussen uw middel en borst moet reiken als u staat. Grotere banden zijn over het algemeen gemakkelijker voor beginners, terwijl kleinere banden een grotere uitdaging vormen.
3. Materiaal: Fitness-hoelahoeps zijn meestal gemaakt van plastic of PVC-buizen. Sommige banden zijn opgevuld of hebben groeven voor extra ondersteuning en comfort.

Wie moet hoelahoepoefeningen vermijden?

Hoelahoepoefeningen kunnen voor veel mensen een leuke en effectieve manier zijn om de cardiovasculaire gezondheid, kernkracht en coördinatie te verbeteren. Het is echter mogelijk dat bepaalde mensen hoelahoepoefeningen moeten vermijden of aanpassen, waaronder:

1. Zwangere vrouwen

Hoewel zachte hoelahoepoefeningen veilig kunnen zijn tijdens de zwangerschap, moeten zwangere vrouwen hun arts raadplegen voordat ze aan een nieuw trainingsprogramma beginnen.

2. Mensen met rugklachten

Hoelahoepoefeningen kunnen de onderrug belasten. Degenen met bestaande rugklachten of blessures moeten voorzichtig te werk gaan of alternatieve oefeningen kiezen waarvan de kans kleiner is dat ze hun symptomen verergeren.

een vrouw met rugpijn
Mensen met rugklachten moeten hoelahoepoefeningen vermijden. Met dank aan afbeelding: Freepik

3. Mensen met evenwichtsproblemen

Hoelahoepoefeningen vereisen coördinatie en evenwicht, dus mensen met evenwichtsproblemen of problemen met het binnenoor kunnen het een uitdaging vinden of het risico lopen te vallen.

4. Mensen met bepaalde medische aandoeningen

Mensen met aandoeningen zoals hernia’s, bekkenbodemaandoeningen of ernstige osteoporose moeten mogelijk hoelahoeptraining vermijden of een arts raadplegen voordat ze beginnen.

5. Personen met recente operaties of verwondingen

Iedereen die herstelt van een operatie of te maken heeft met acute verwondingen, moet activiteiten zoals hoelahoepoefeningen vermijden totdat ze volledig genezen zijn en goedkeuring van hun arts hebben gekregen.

Over het algemeen bieden hoelahoepoefeningen een leuke en effectieve manier om de fysieke fitheid, het mentale welzijn en de algehele kwaliteit van leven te verbeteren. Of je nu je spieren wilt versterken, overtollige kilo’s wilt kwijtraken of gewoon plezier wilt hebben om fit te worden, het kan een waardevolle aanvulling zijn op je trainingsroutine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *