8 gezondheidsvoordelen van kurkumamelk

Kurkuma ruikt misschien bitter, maar het gelige poeder kan door zijn vele eigenschappen van elke drank een superdrankje maken. Dit is de reden waarom je grootmoeder je altijd vroeg om kurkumamelk of gouden melk te drinken voordat je naar bed ging. Van het genezen van wonden tot het genezen van verkoudheid: kurkumamelk heeft altijd op de lijst met huismiddeltjes in elk huishouden gestaan. Als je je afvraagt ​​wat kurkumamelk zo gezond maakt, moet je weten dat kurkumamelk verschillende voordelen heeft.

Health Shots vroeg Bhakti Samant, hoofdvoedingsdeskundige bij het Kokilaben Dhirubhai Ambani Ziekenhuis, Mumbai, om inzicht te geven in de voordelen van kurkumamelk en de impact ervan op uw gezondheid.

Gezondheidsvoordelen van kurkumamelk

Kurkuma, afkomstig van de wortels van de Curcuma longa-plant, is een gele specerij die gezondheidsbevorderende eigenschappen heeft dankzij het actieve ingrediënt curcumine dat het bevat. In combinatie met melk worden de voordelen van kurkuma en melk versterkt, zegt de expert. Hier zijn enkele voedingsvoordelen van kurkumamelk:

1. Bevat ontstekingsremmende eigenschappen

Het drinken van kurkumamelk kan helpen problemen zoals artritis en inflammatoire darmziekten op afstand te houden. Het bevat ontstekingsremmende eigenschappen die ontstekingen in het lichaam helpen verminderen en het risico op dergelijke problemen verminderen. Uit een studie gepubliceerd in Alternative Medicine Review is gebleken dat het actieve ingrediënt curcumine in kurkuma ontstekingsremmende eigenschappen heeft die het risico op gewrichtspijn en ontstekingen in het lichaam helpen verminderen.

2. Rijk aan antioxidanten

Antioxidanten zijn moleculen die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen in het lichaam, die cellen kunnen beschadigen en kunnen bijdragen aan verschillende chronische ziekten. Curcumine in kurkuma is een krachtige antioxidant die de algehele gezondheid helpt behouden en het verouderingsproces vertraagt. Het vermindert ook het risico op kanker, hartziekten en andere soortgelijke ziekten.

3. Versterkt de immuniteit

Als u vaak ziek wordt, probeer dan kurkumamelk in uw dieet op te nemen. Het heeft immunomodulerende eigenschappen die het immuunsysteem ondersteunen en het vermogen van het lichaam om zichzelf te verdedigen tegen infecties en ziekten verbeteren, legt Samant uit.

Lees ook: 9 superfoods om je immuunsysteem onder controle te houden als het seizoen verandert

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

4. Verbetert de spijsvertering

Heeft u spijsverteringsproblemen zoals indigestie en een opgeblazen gevoel? Het drinken van kurkumamelk kan de symptomen helpen verlichten. De expert zegt dat kurkumamelk eigenschappen bevat die de galproductie in de lever stimuleren, waardoor een goede vetvertering wordt bevorderd.

5. Goed voor je hersenen

Het drinken van kurkumamelk kan zelfs de gezondheid van de hersenen ten goede komen. Samant zegt dat regelmatige consumptie hersenziekten en leeftijdsgebonden hersenfunctiestoornissen kan helpen vertragen of zelfs omkeren. Uit een studie gepubliceerd in het tijdschrift Neuropeptides is gebleken dat curcumine de niveaus van de van de hersenen afkomstige neurotrofe factor (BDNF) kan verhogen, een stof die de groei van hersencellen bevordert.

6. Helpt wondgenezing

Studies hebben aangetoond dat kurkuma antiseptische, ontstekingsremmende, antimicrobiële en antiallergische eigenschappen heeft die de wondgenezing bevorderen. Het versnelt het genezingsproces en ondersteunt de wondgenezing. Het helpt ook bij het bestrijden van verschillende infecties, waaronder bacteriële en virale infecties.

7. Verbetert de gezondheid van het hart

Wist u dat hartziekten wereldwijd een van de belangrijkste doodsoorzaken zijn? Het belangrijkste ingrediënt in deze drank – kurkuma – kan ook het risico op hartziekten helpen verminderen. Uit een overzicht van fundamenteel onderzoek in de cardiologie is gebleken dat curcumine de functie van de bekleding van bloedvaten verbetert, de zogenaamde endotheliale functie, wat van cruciaal belang is voor het behoud van een gezond hart. Het drinken van kurkumamelk kan ook helpen risicofactoren zoals cholesterol en bloeddruk, die tot hartziekten leiden, te verminderen.

Lees ook: 5 voedingsmiddelen die het risico op een hartaanval kunnen voorkomen

8. Vermindert het risico op angst en depressie

Omdat het drinken van kurkumamelk de gezondheid van de hersenen bevordert, kan het ook je geestelijke gezondheid helpen verbeteren. De deskundige zegt dat curcumine een antidepressieve werking heeft en de symptomen van depressie en angst kan helpen verlichten.

Hoe maak je kurkumamelk?

De voedingsdeskundige onthult een eenvoudig recept om kurkumamelk gemakkelijk te bereiden:

  • Verwarm een ​​kopje melk of niet-zuivelmelk in een pan.
  • Voeg een halve theelepel of een theelepel kurkumapoeder of een klein stukje verse kurkumawortel toe aan de melk.
  • Voeg een snufje zwarte peper toe. Het bevat een stof genaamd piperine, die de opname van curcumine kan verbeteren, legt ze uit.
  • Laat het mengsel een paar minuten koken en roer goed.
  • Zeef de melk om eventuele resterende kurkumadeeltjes te verwijderen.

Let op: Het curcuminegehalte in kurkuma kan sterk variëren, afhankelijk van factoren zoals de bron van de kurkuma en de manier waarop deze wordt verwerkt. Gemiddeld bevat kurkuma ongeveer 2-5 procent curcumine in gewicht. Om ongeveer 100 mg curcumine uit kurkuma in het lichaam op te nemen, zou je ongeveer 2.000 tot 5.000 milligram (2 tot 5 gram) kurkuma moeten consumeren.

Onthoud dit

Hoewel u van dit rustgevende en voedzame drankje kunt genieten als onderdeel van uw dagelijkse routine, zegt de expert dat het geen vervanging is voor medische behandeling wanneer dat nodig is. U moet uw arts raadplegen voordat u het in uw dieet opneemt of als u speciale gezondheidsproblemen heeft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *