Hoe

8 manieren om gevoelige tanden te behandelen

Gevoelige tanden kunnen veel ongemak veroorzaken. Om gevoelige tanden te behandelen, moet u de juiste tandenborstel kiezen en zure voedingsmiddelen vermijden.

Het kan zijn dat u dagelijks niet veel aan uw gebit denkt. Uit gewoonte poets je ‘s ochtends en voordat je naar bed gaat je tanden. Maar als uw tanden pijn doen als u poetst, eet of een gekoeld drankje drinkt, beseft u dat u zich meer op de mondgezondheid moet concentreren. Als u gevoelige tanden heeft, kunnen eenvoudige activiteiten zoals het eten van een kopje ijs tijdelijke maar ernstige pijn in uw tanden veroorzaken. Lees verder om te leren hoe u gevoelige tanden kunt behandelen.

Wat is tandgevoeligheid?

Mensen krijgen gevoelige tanden wanneer het beschermende glazuur op het tandoppervlak wegslijt, waardoor het onderliggende dentine bloot komt te liggen, zegt tandarts en tandprotheticus Dr. Sacheev Nanda. Enkele van de symptomen zijn onder meer pijn of ongemak bij het nuttigen van warme, koude, zoete of zure voedingsmiddelen en dranken, en bij het poetsen of flossen van uw tanden.

Mensen met gevoelige tanden hebben moeite met het eten van warm of koud voedsel. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

Komen gevoelige tanden vaker voor bij oudere volwassenen?

Gevoelige tanden kunnen mensen van alle leeftijden treffen, maar het probleem komt vaker voor bij oudere volwassenen. Naarmate we ouder worden, kan het tandglazuur op natuurlijke wijze verslijten, waardoor de kans op gevoeligheid groter wordt, deelt de deskundige. Er kunnen echter op elke leeftijd verschillende factoren bijdragen aan de gevoeligheid.

Hier zijn enkele factoren:

lees ook

Laat acne op het voorhoofd verdwijnen met 6 door experts aanbevolen tips

  • Door geleidelijke slijtage van het tandglazuur komt dentine bloot te liggen, waardoor gevoeligheid ontstaat.
  • Terugtrekkend tandvlees kan tandwortels blootleggen die niet door tandglazuur worden beschermd, waardoor ze gevoelig worden.
  • Tandbederf kan zenuwen blootleggen en overgevoeligheid veroorzaken.
  • Het slijpen of op elkaar klemmen van uw tanden kan het tandglazuur beschadigen.
  • Zure voedingsmiddelen en dranken
  • Harde tandheelkundige producten
  • Bepaalde tandheelkundige ingrepen, zoals het bleken van tanden, kunnen tijdelijke gevoeligheid veroorzaken.

Welke mogelijkheden zijn er om gevoelige tanden te behandelen?

Hier zijn enkele manieren om gevoelige tanden te voorkomen en te behandelen:

1. Kies de juiste tandpasta

Gebruik tandpasta die speciaal is samengesteld voor gevoelige tanden en verbindingen bevat die de gevoeligheid in de loop van de tijd verminderen, zegt Dr. Nanda. Voor thuisgebruik kunt u tandpasta of mondwater met een hoog fluoridegehalte gebruiken, waarvan sommige ook zonder recept verkrijgbaar zijn. Zorg er echter voor dat u de richtlijnen van uw tandarts over de gebruiksfrequentie volgt.

Healthshots wellnessgemeenschap voor vrouwen

Healthshots Inner Circle
Een exclusieve wellnessgemeenschap voor vrouwen

WORD NU LID

2. Fluoridebehandelingen

Bij de tandarts kunt u professionele fluoridetoepassingen laten uitvoeren. Ze kunnen het tandglazuur versterken en de gevoeligheid verminderen. Tandartsen dienen tijdens tandartsbezoeken vaak hooggeconcentreerde fluoridegels, schuimen of vernissen toe om snel en efficiënt een geconcentreerde dosis fluoride aan de tanden af ​​te geven.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

3. Tandenborstel met zachte haren

Misschien heb je het gevoel dat een tandenborstel met zachte haren je tanden niet goed reinigt, maar dat is niet waar. Deze tandenborstels beschermen het tandvlees en het tandglazuur en voorkomen terugtrekking van het tandvlees en erosie van het tandglazuur als gevolg van overmatige druk. De zachtere borstelharen verminderen ook de kans op schade aan kwetsbaar tandvlees.

4. Vermijd zure voedingsmiddelen en dranken

Beperk de consumptie van zure stoffen die kunnen bijdragen aan erosie van het tandglazuur. Sommige voedingsmiddelen met een hoog zuurgehalte zijn bewerkte voedingsmiddelen met een hoog natriumgehalte en koolzuurhoudende dranken, waaronder frisdrank.

Vrouw met gevoelige tanden
Vermijd het eten van bepaalde voedingsmiddelen als u gevoelige tanden heeft. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

5. Gebitsbeschermer tegen bruxisme

Bruxisme is een aandoening waarbij u uw tanden knarst of op elkaar klemt terwijl u slaapt of onbewust terwijl u wakker bent. Als u uw tanden knarst, kan een op maat gemaakte gebitsbeschermer slijtage van het tandglazuur voorkomen. Wees ook voorzichtig met het op elkaar klemmen van uw tanden, vooral tijdens stressvolle tijden.

6. Goede mondhygiëne

De meeste gebitsproblemen komen voort uit slechte mondgewoonten. Zorg ervoor dat u poetst, flosst en regelmatig uw gebit laat controleren om tandbederf en tandvleesproblemen te voorkomen.

7. Spoeling met zout water

Spoel uw mond met een zoutwateroplossing die u gemakkelijk thuis kunt maken met zout en warm water. Het kan ontstekingen en gevoeligheid helpen verminderen, zegt de expert.

8. Olie trekken

Sommige mensen vinden dat olietrekken verlichting geeft bij tandgevoeligheid. Het kan helpen om een ​​kleine hoeveelheid kokos- of sesamolie gedurende ongeveer 15 tot 20 minuten in uw mond te smeren.

Het is echter belangrijk om een ​​tandarts te raadplegen voor een juiste diagnose en een geïndividualiseerd behandelplan op basis van de specifieke oorzaak van uw gevoeligheid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *