Hoe

8 manieren om wonden sneller te genezen

Hoe vaak heeft u tijdens het koken een lichte brandwond opgelopen of uw knieën geschaafd tijdens een buitenactiviteit? Het antwoord zou waarschijnlijk “te veel” zijn! Voor elk klein letsel dat de huid aantast, zoals een snee, schaafwond of brandwond, hoeft u zich niet naar het ziekenhuis te haasten. Het is waar dat dergelijke verwondingen uw drukke leven kunnen verstoren en de zaken kunnen vertragen. Maar als u of iemand in uw gezin een lichte verwonding heeft opgelopen, wilt u weten hoe u wonden thuis snel kunt genezen.

Tips om wonden sneller te genezen

Wonden genezen niet op magische wijze, maar je kunt enkele van deze principes volgen om wonden te helpen genezen.

Behandel een kleine huidwond of huidverbranding thuis. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

1. Focus op eiwitinname

Eiwit is niet alleen voor mensen met gewichtsverliesdoelen. Ze worden niet voor niets beschouwd als de bouwstenen van het leven. Je moet elke dag eiwitten consumeren, zodat je lichaam voldoende macronutriënten krijgt om sterk weefsel op te bouwen, zegt Dr. Nidhi Khandelwal, algemeen chirurg bij het Jaslok Hospital en Research Center Mumbai. Je eiwitrijke dieet kan dus bestaan ​​uit kip, eieren, groene bladgroenten, tofu en bonen.

2. Sla geen fruit over

Fruit is een geweldige bron van micronutriënten zoals mineralen en vitamines. Deze zorgen ervoor dat alle lichaamsprocessen soepel verlopen. Seizoensfruit is meestal een goede keuze omdat het alle belangrijke voedingsstoffen bevat die op dat moment nodig zijn. Anders zijn fruit zoals appels, papaja’s en citrusvruchten geschikt.

3. Drink veel water

Water is het belangrijkste ingrediënt, dus drink het niet voordat je dorst hebt. Blijf goed gehydrateerd, vooral als het warm en vochtig is. Dit zal helpen om onnodige gifstoffen weg te spoelen.

4. Verminder stress

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, maar een kalme geest bevordert de genezing. Maak je geen zorgen dat een wond niet geneest, maar concentreer je op positief blijven en geloven dat alles snel goed zal komen.

5. Kalm

Slaap elke nacht 7 tot 8 uur en ga op een redelijke tijd naar bed. Je lichaam heeft rust nodig om te herstellen en opnieuw op te bouwen, wat op zijn beurt de wondgenezing bevordert.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

6. Controleer de suikerinname

Als u diabetes heeft, zorg er dan voor dat uw bloedsuikerspiegel goed onder controle is met medicijnen. Een hoge bloedsuikerspiegel verhoogt de kans op infecties, wat de wondgenezing belemmert, vertelt de deskundige aan Health Shots. Niet-diabetici moeten er ook voor zorgen dat ze de inname van suiker in hun dieet beperken, zodat de wond sneller geneest.

7. Vermijd roken en drinken

Schadelijke gewoonten zoals roken en alcoholgebruik belemmeren de wondgenezing. Blijf er dus uit de buurt om een ​​snellere wondgenezing te garanderen, zegt Dr. Khandelwal.

8. Aloë Vera

Aloë vera bevat vitamines en mineralen en bevat ook glucomannan. Het is een stof die kan helpen bij celregeneratie. Deze stof is een eiwit dat de wondgenezing kan helpen. Een onderzoek uit 2019, gepubliceerd in de Amerikaanse National Library of Medicine, toonde aan dat aloë vera effectief kan zijn bij wondgenezing bij kleine brandwonden. Het enige wat u hoeft te doen is aloë vera-gel op de wond aanbrengen.

Aloë vera
Aloë Vera helpt kleine wonden te genezen. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

Open wonden kunnen erg moeilijk te behandelen zijn. Zorg er daarom naast het volgen van deze tips voor dat het gebied schoon en droog blijft. Omdat overmatig vocht in wezen een voedingsbodem is voor bacteriële infecties. Controleer regelmatig op vochtafscheiding, gele of groene verkleuring of plotselinge bloeding. Houd de wond zoveel mogelijk bedekt om blootstelling aan het milieu te verminderen.

Als u echter botbreuken, ernstige bloedingen, pusafscheiding of koorts heeft, dient u medische hulp in te roepen. Zelfs als de wond langer dan een week niet geneest, is het zinvoller om naar een arts te gaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *