Hoe

9 manieren om met voedselintoleranties om te gaan

Heeft u ooit moeten braken nadat u iets had gegeten of gedronken? Of hoorde u uw maag grommen van ongemak als u iets ongewoons at? Mogelijk heeft u in de loop van een paar uur zelfs bepaalde bijwerkingen op uw huid opgemerkt. Dit zijn allemaal tekenen van voedselintolerantie en omwille van uw gezondheid moet u weten hoe u met voedselintolerantie moet omgaan!

Wat is voedselintolerantie?

Voedselintolerantie is de moeilijkheid die ons lichaam heeft bij het verteren van bepaalde voedingscomponenten, wat tot verschillende bijwerkingen kan leiden. Mogelijk kunt u de symptomen van voedselintolerantie herkennen binnen een paar uur na het eten van voedsel dat uw lichaam niet kan verdragen. Lees verder voor meer informatie over de symptomen en hoe u met voedselintoleranties kunt omgaan.

Volgens een onderzoek uit 2009, gepubliceerd in Deutsches Ärzteblatt, zou ongeveer 20 procent van de wereldbevolking last kunnen hebben van voedselintolerantie.

Veel mensen hebben last van lactose-intolerantie. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

Wat is het verschil tussen voedselintolerantie en voedselallergie?

Mensen verwarren voedselintoleranties vaak met voedselallergieën, voornamelijk vanwege een gebrek aan informatie. Hoewel voedselintolerantie een niet-immunologische reactie van het spijsverteringsstelsel is, zijn voedselallergieën reacties van het immuunsysteem die ernstig of levensbedreigend kunnen zijn, zegt voedingsdeskundige Shweta Gupta. Allergieën veroorzaken de afgifte van histamine, wat leidt tot onmiddellijke symptomen zoals netelroos of anafylaxie, terwijl intoleranties doorgaans resulteren in vertraagde spijsverteringsproblemen. Hoewel allergieën ernstige symptomen kunnen veroorzaken, veroorzaken allergieën minder ernstige symptomen.

Wat zijn de tekenen van voedselintolerantie?

De meest voorkomende voedselintoleranties zijn lactose, gluten, fructose en additieven zoals sulfieten. Intolerantie voor lactose, het belangrijkste koolhydraat in melk en zuivelproducten, komt zeer vaak voor. Volgens een onderzoek uit 2015, gepubliceerd in Nutrients, treft het ongeveer tweederde van de volwassen wereldbevolking. Sommige mensen hebben mogelijk ook een intolerantie voor bepaalde chemicaliën in voedsel, zoals histamine of tyramine.

Hier zijn enkele tekenen van voedselintolerantie:

  • Winderigheid
  • gas
  • Diarree
  • constipatie
  • Buikkrampen
  • misselijkheid

In tegenstelling tot allergieën, zoals roodheid over het hele lichaam of een specifiek deel van het lichaam, verschijnen de symptomen mogelijk niet onmiddellijk, waardoor het moeilijk wordt om het specifieke voedsel te identificeren dat de intolerantie veroorzaakt.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

Hoe ga ik om met voedselintoleranties?

Voedselintoleranties zijn misschien niet zo ernstig als voedselallergieën, maar ze kunnen een negatieve invloed hebben op uw levenskwaliteit. Daarom moet u weten wat voedselintoleranties zijn en wat u eraan kunt doen.

1. Identificeer triggervoedsel

Houd een voedingsdagboek bij waarin u specifieke voedingsmiddelen of ingrediënten kunt vermelden die symptomen van voedselintolerantie veroorzaken, vertelt de expert aan Health Shots.

2. Eliminatiedieet

Verwijder tijdelijk verdacht voedsel gedurende een bepaalde periode totdat de symptomen verdwijnen. Voer deze voedingsmiddelen vervolgens één voor één opnieuw in, waarbij u de symptomen in de gaten houdt. Dit helpt bepalen welk voedsel of ingrediënt verantwoordelijk is voor de symptomen.

3. Raadpleeg een voedingsdeskundige

In plaats van alles zelf te willen doen, kunt u professioneel advies inwinnen bij een gekwalificeerde voedingsdeskundige, die een voedingsplan op maat kan opstellen.

Vrouw zegt nee tegen melk
Lees de etiketten voordat u voedsel koopt. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

4. Lees voedseletiketten

Wees op uw hoede voor ingrediëntenlijsten, dus lees de voedseletiketten zorgvuldig en vermijd mogelijke triggers bij het boodschappen doen.

5. Enzympreparaten

Overweeg het nemen van supplementen om de spijsvertering te ondersteunen, zoals: Bijvoorbeeld lactase bij lactose-intolerantie, maar integreer dit pas in uw dagelijkse routine na overleg met een voedingsdeskundige.

6. Probiotica

Je kunt je darmgezondheid verbeteren met probiotica, wat kan helpen bij een betere spijsvertering, zegt Gupta.

7. Hydratatie

Het drinken van een goede hoeveelheid water is goed voor de algehele gezondheid, inclusief de gezondheid van uw darmen. Het kan de spijsvertering bevorderen en uitdroging veroorzaakt door diarree voorkomen.

8. Maaltijdplanning

Let op wat u eet en plan uw maaltijden om ervoor te zorgen dat u een evenwichtig en voedzaam dieet volgt, terwijl u triggerfood vermijdt.

9. Stress

Ontdek uw voedselintoleranties of allergieën alleen via gekwalificeerd personeel en niet via sociale media, wat een trigger kan zijn voor stress, wat een potentiële factor is in de ontwikkeling van intoleranties, zegt de expert.

U kunt ook lid worden van steungroepen voor emotionele steun en praktisch advies over het omgaan met voedselintoleranties.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *