9 oorzaken van zwarte vlekken op de lippen

Zwarte vlekken op je lippen kunnen vele oorzaken hebben. Hier vindt u de oorzaken van het probleem en wat u kunt doen om er vanaf te komen.

Net als onze huid en haar hebben ook onze lippen verzorging en aandacht nodig. De huid van onze lippen is dun vergeleken met de huid van ons lichaam en heeft niet eens zweetklieren. Dit betekent dat onze lippen gevoelig zijn voor uitdroging en barsten. Bovendien ontdekken sommige mensen zelfs zwarte of donkere vlekken op hun lippen. Je denkt misschien dat het door pigmentatie komt, maar dat is niet de enige oorzaak. Laten we eens kijken naar de mogelijke redenen voor donkere vlekken op de lippen en hoe u deze kunt verwijderen.

9 mogelijke oorzaken van donkere vlekken op de lippen

Zwarte vlekken op de lippen kunnen vele oorzaken hebben. Er is niets om je zorgen over te maken, maar als de vorm of grootte van de donkere vlek in zeldzame gevallen verandert, kan dit een teken zijn van oraal melanoom. Daarom moet u, voordat u een thuisbehandeling probeert, met uw arts overleggen om de juiste diagnose te stellen. Hier zijn enkele mogelijke oorzaken van donkere vlekken op de lippen:

1. Oraal melanoom

Huidkanker, of oraal melanoom, is een gevaarlijke vorm van kanker en verschijnt meestal als een kleine zwarte of bruine vlek die van kleur, vorm of grootte verandert.

Houd uw lipverzorging in de gaten. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

2. Hyperpigmentatie

Het kan overal voorkomen, ook op de lippen. Er zijn verschillende redenen voor hyperpigmentatie, zoals hormonale veranderingen in het lichaam als gevolg van zwangerschap, wonden, insectenbeten, puistjes, agressieve huidverzorgingsproducten, enz. Om het risico op hyperpigmentatie te verminderen, kunt u een lippenbalsem met zonnebrandcrème dragen. Bovendien kan een dermatoloog azelaïnezuur, tretinoïne, kojinezuur en hydrochinon voorschrijven om donkere vlekken op de lip lichter te maken.

lees ook

Beste handcrèmes voor de winter: 5 tips om je huid te verzorgen

3. Allergische reacties op producten

Zwarte vlekken op de lippen kunnen ook het gevolg zijn van een allergische reactie op een nieuw product dat u mogelijk gebruikt. Deze aandoening wordt ook allergische contactcheilitis of gepigmenteerde contactcheilitis genoemd. De oorzaak kan tandpasta, mondwater, haarverf, geurstoffen, lippenstift, lippenbalsem, smaakstoffen en zelfs nikkel in groene thee zijn.

4. Angiokeratoom van Fordyce

Deze vlekken, meestal veroorzaakt door verwijding van de haarvaten van de huid, zijn meestal donkerrood, zwart, roodachtig blauw of paars. Ze kunnen ook op andere delen van de huid voorkomen. Als ze niet worden behandeld, krijgen ze een wratachtig uiterlijk en kunnen ze af en toe leiden tot bloedingen, trombose, pijn en/of ontsteking.

Healthshots wellnessgemeenschap voor vrouwen

Healthshots Inner Circle Een exclusieve wellnessgemeenschap voor vrouwen

WORD NU LID

5. Hemochromatose of te veel ijzer

Wanneer het lichaam te veel ijzer begint op te slaan en te absorberen, leidt dit tot problemen zoals zwarte vlekken op de huid, vermoeidheid, leverproblemen en pijn. Om de hoeveelheid ijzer in het lichaam te verminderen, zal de arts medicijnen voorschrijven en u vragen te stoppen met het gebruik van ijzersupplementen.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

Lees ook: Mijn moeder zegt dat koffie een onmisbaar huismiddeltje is tegen gesprongen lippen

6. Uitdroging

Als u uitgedroogd bent, zullen de eerste tekenen van uitdroging op uw huid en lippen verschijnen. Droge en gesprongen lippen leiden tot de impuls om ze te likken, te plukken of te bijten, wat leidt tot post-inflammatoire hyperpigmentatie en zwarte en donkere vlekken.

Gebarsten lippen
Uitdroging kan je lippen droog maken! Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

7. Zonnevlekken

Deze vlekken, ook bekend als actinische keratose, worden veroorzaakt door blootstelling aan de zon en schade door UV-straling. Hiervoor kunnen behandelingen nodig zijn zoals invriezen of chemische peelings onder professioneel toezicht.

8. Gebrek aan vitamine B12

Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot een verdonkering van de huid. Het kan ook duiden op bloedarmoede en andere symptomen zoals aften, prikkelbaarheid, rode tong, pijnlijke tong, gele tint van de huid, enz. De behandeling bestaat uit het nemen van multivitaminen en het eten van voedsel dat rijk is aan vitamines. Bij ernstige tekortkomingen kunnen wekelijkse injecties worden aanbevolen.

9. Roken

Roken veroorzaakt donkere vlekken op de lippen. De oplossing is om te stoppen met roken en uw huid de tijd te geven om te genezen.

10. Medicatie

Bepaalde medicijnen, waaronder antimalariamiddelen, analgetica, antimicrobiële middelen, enz., kunnen pigmentatie veroorzaken. Vraag uw arts om advies hierover.

11. Hormonale stoornissen

Een onbalans in de schildklier of andere hormonen kan leiden tot zwarte vlekken op de huid en vereist een gerichte behandeling om de hormoonspiegels te herstellen.

12. Melanotische macula

Dit is een vorm van goedaardige hyperpigmentatie die het gevolg is van overmatige melanineproductie en die vaak wordt behandeld met passende medische maatregelen en bescherming tegen de zon.

Pigmentatie rond de mond
Pigmentatie kan ook donkere vlekken op de lippen veroorzaken. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

13. Laugier-Hunziker-syndroom

Deze aandoening is meestal onschadelijk en reageert goed op lasertherapie zonder dat uitgebreide medische interventie nodig is.

14. Peutz-Jeghers-syndroom

Deze oorzaak van zwarte vlekken op de lippen wordt vaak geassocieerd met maagkanker. De vlekken kunnen verschijnen op de ogen, neus, handen, mond of vingers. Ze kunnen kwaadaardig worden als ze niet op tijd worden behandeld. Regelmatige bloedonderzoeken op gebieden met een risico op kanker, het verwijderen van bloedingsvlekken en de behandeling van maagtumoren zijn gebruikelijke behandelingsopties.

7 tips om donkere vlekken op je lippen te bestrijden:

1. Breng een lippenbalsem met SPF aan om de lippen te beschermen tegen schadelijke UV-stralen, die donkere vlekken kunnen verergeren en pigmentatieproblemen kunnen veroorzaken.
2. Houd de lippen goed gehydrateerd door veel water te drinken en vochtinbrengende lippenbalsems of crèmes te gebruiken.
3. Exfolieer de lippen regelmatig zachtjes om dode huidcellen te verwijderen en de celvernieuwing te bevorderen. Hierdoor kunnen donkere vlekken na verloop van tijd vervagen.
4. Zoek naar lipbehandelingen met ingrediënten als niacinamide, vitamine C, kojinezuur of zoethoutextract, die bekend staan ​​om hun huidverlichtende eigenschappen. Gebruik deze behandelingen consequent om donkere vlekken direct aan te pakken.
5. Eet een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan vitamines en antioxidanten om de algehele gezondheid van uw huid te ondersteunen, inclusief de gevoelige huid van uw lippen.
6. Roken kan de lippen donkerder maken en bestaande donkere vlekken verergeren. Stoppen met roken of het vermijden van blootstelling aan tabaksrook kan verdere pigmentatieproblemen helpen voorkomen.
7. Als ondanks huismiddeltjes de donkere vlekken aanhouden, raadpleeg dan een dermatoloog voor een betere behandeling.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *