Aan-en-uit-relatie: 7 redenen waarom het giftig is

Een on-off-relatie kan giftig voor u zijn. Leer dus de vicieuze cirkel voor uw geestelijke gezondheid te doorbreken.

Een aan-en-uit-relatie, die jaren kan duren, is een soort relatie waarin twee mensen uit elkaar gaan en steeds weer bij elkaar komen. Het kan een paar weken of maanden duren voordat ze weer bij elkaar komen. Maar deze cyclische relaties zijn negatief en kunnen schadelijk zijn voor de geestelijke gezondheid. Mensen in zo’n relatie kunnen alles negatief ervaren. Van emotionele uitputting tot teleurstelling tot frustratie, er is niets positiefs aan een knipperlichtrelatie. Lees verder om erachter te komen waarom een ​​aan-en-uit-relatie giftig is.

Wat is een aan-en-uit-relatie?

Een langdurige relatie wordt gekenmerkt doordat een stel uit elkaar gaat en vervolgens weer bij elkaar komt, omdat ze verlangen naar de zekerheid van vertrouwdheid en intimiteit. Wanneer ze terugkeren, beseffen ze waarom ze überhaupt uit elkaar zijn gegaan en weer uit elkaar gaan. Dit wordt een cyclus waar veel paren moeilijk uit kunnen komen. Hoewel dit vluchtige relatiepatroon opwindend en voorspelbaar is, is het zeer stressvol en giftig, zegt relatiecoach en psychotherapeut Rohini Kesavan Rajeev.

Koppels gaan uit elkaar en komen weer bij elkaar in een knipperlichtrelatie. Met dank aan afbeelding: Freepik

Wat zijn de tekenen van een aan- en uitrelatie?

Om erachter te komen of u een knipperlichtrelatie heeft, volgen hier enkele signalen:

  • Jij en je partner gaan uit elkaar, maar blijven nooit helemaal weg, maken het binnen een paar maanden goed en komen weer bij elkaar, waarna de eerdere problemen in de relatie weer de kop opsteken, wat leidt tot een nieuwe breuk.
  • Paren in zulke ongezonde relaties staan ​​meestal op de rand van een crisis. Ze zijn gevoelig voor elkaars opmerkingen en acties en ervaren extreme stemmingswisselingen, vooral als ze samen zijn.
  • Paren voelen een extreem wantrouwen jegens elkaar.
  • Ongezonde communicatiepatronen.

Waarom is een aan-en-uit-relatie giftig?

Volgens een onderzoek uit 2009, gepubliceerd in Personal Relationships, rapporteren mensen in onregelmatige relaties vaker negatieve aspecten van hun relatie, zoals onzekerheid en communicatieproblemen. Dergelijke koppels bleken ook minder vaak positieve aspecten te rapporteren, zoals liefde en begrip van hun geliefde. Hier zijn enkele redenen waarom een ​​aan-en-uit-relatie giftig kan zijn:

1. Toegenomen twijfel aan zichzelf

Dergelijke cyclische relaties zijn negatief en kunnen uw geestelijke gezondheid schaden. Instabiliteit in uw meest intieme relatie kan leiden tot meer twijfel aan uzelf en intense emotionele uitbarstingen, die een negatieve invloed hebben op de geestelijke gezondheid.

lees ook

Heeft u vertrouwensproblemen?  Het kan zijn dat uw partner u “micro-vals speelt”!

2. Emotionele vermoeidheid

Paren in onregelmatige relaties hebben last van sterke twijfels, emotionele vermoeidheid, wisselvalligheid, teleurstelling, woede en frustratie, zegt de deskundige. Het is noodzakelijk dat paren een open dialoog aangaan om een ​​dieper begrip en empathie te ontwikkelen, waardoor de basis wordt gelegd voor een veerkrachtiger en bevredigender relatie.

Lees ook: 7 tekenen dat u een gezonde en bevredigende relatie heeft

3. Gewelddadige gevechten

Ruzies tussen mensen in een informele relatie kunnen vaak zowel beledigend als gewelddadig zijn. Daarom moet er grote zorg aan besteed worden om extreme patronen te herkennen en te vermijden.

Een man en een vrouw wijzen met de vingers naar elkaar
In ongezonde relaties hebben gevechten de neiging gewelddadig te worden. Met dank aan afbeelding: Freepik

4. Diepe onzekerheid

Een of beide partners kampt met verbintenisproblemen, die kunnen voortkomen uit onopgeloste conflicten in hechte relaties in het verleden. Het vermijden van toewijding kan leiden tot gevoelens van diepe onzekerheid bij partners.

5. Verontrustend

Langetermijnrelaties zijn onstabiel en stressvol voor degenen die er last van hebben. Ze kunnen bij partners een gevoel van angst creëren over andere toekomstige relaties.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

6. Ongezonde hechtingsstijl

Het is moeilijk om een ​​relatie te verbreken die steeds weer verbroken wordt omdat de partners te veel aan elkaar gehecht zijn. Deze ongezonde hechtingsstijl is op zichzelf giftig, zegt Rohini.

Lees ook: 10 veelbetekenende tekenen van hechtingsproblemen die u nooit mag negeren!

7. Verhoogt de kwetsbaarheid

Onderlinge relaties vergroten de kwetsbaarheid van een persoon en verminderen het vermogen om een ​​andere persoon volledig te vertrouwen. Kwetsbaarheid betekent niet zwakte en is de basis van authentieke verbinding en intimiteit. Maar in zulke relaties kan kwetsbaarheid misbruikt worden.

Hoe kun je deze cyclus doorbreken?

Het zoeken naar professionele hulp is cruciaal voor het beëindigen van een knipperlichtrelatie. Dit komt omdat dergelijke relaties vaak een vals gevoel van vertrouwdheid en veiligheid creëren (in een patroon van steeds weer uit), onderlinge afhankelijkheid en afhankelijkheid van elkaars onzekerheid. Je moet helderheid van gedachten krijgen en in ieder geval een vriend of familie, zo niet een therapeut, kunnen bereiken. Wees open en eerlijk tegen een vriend of therapeut over hoe u over deze relatie denkt. U moet zich concentreren op wat u werkelijk wilt van een intieme relatie en aan welke van deze behoeften uw huidige partner voldoet. Je kunt je gevoelens (schuldgevoel, woede, ongeloof, angst) verwerken en de moed hebben om de giftigheid in de relatie toe te geven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *