Aardbeien voor diabetes: is het gezond?

Zoet fruit wordt vaak vermeden in een diabetesdieet omdat ze de bloedsuikerspiegel kunnen verhogen. Maar hoe zit het met aardbeien? Zijn deze gezond voor diabetici?

Aardbeien kenmerken zich door een felrode kleur, een sappige textuur en een heerlijke zoetheid. Sterker nog, de aromatische geur maakt ze nog aantrekkelijker. Van cheesecake tot salades en smoothies: aardbeien versterken de smaak van vrijwel elk gerecht. Ze zijn rijk aan vitamine C, vezels en antioxidanten en zijn niet alleen heerlijk, maar ook voedzaam. Maar omdat ze zoet zijn, vermijden mensen met diabetes het eten van aardbeien. Maar volgens een voedingsdeskundige kunnen diabetici met mate van aardbeien genieten, wat voordelen biedt die verder onderzoek waard zijn. Lees verder en ontdek waarom aardbeien geen slecht idee zijn voor diabetes!

Zijn aardbeien gunstig voor diabetici?

Aardbeien hebben een zoetzure smaak. Omdat ze een uitstekende bron van vitamines en mineralen zijn, worden ze algemeen gewaardeerd vanwege hun smaak en voedingswaarde. Deze vezelrijke vrucht bevat weinig calorieën en is rijk aan voedingsstoffen zoals vitamine C en antioxidanten. Daarom worden aardbeien als gunstig beschouwd voor mensen met diabetes. Hier zijn 5 manieren waarop aardbeien kunnen helpen diabetes onder controle te houden:

1. Lage glycemische index (GI)

Ondanks hun natuurlijke zoetheid hebben aardbeien een lage glycemische index. Dit betekent dat ze pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel kunnen helpen voorkomen.

Aardbeien zitten boordevol gezondheidsvoordelen. Met dank aan afbeelding: Freepik

2. Rijk aan vezels

Aardbeien zijn rijk aan vezels, die de opname van suiker vertragen en de bloedsuikerspiegel verbeteren. Bovendien bevorderen vezels ook de spijsvertering en het verzadigingsgevoel, waardoor ze helpen bij de gewichtsbeheersing, een andere belangrijke factor bij de behandeling van diabetes.

lees ook

Is Ragi goed voor gewichtsverlies?  Hoe u vingergierst in uw dieet kunt opnemen

3. Antioxidanten

Een studie gepubliceerd in Food and Nutrition suggereert dat aardbeien vol antioxidanten zitten, zoals anthocyanen, die ontstekingsremmende, kankerbestrijdende en antimicrobiële eigenschappen kunnen hebben. “Het is bekend dat de ontstekingsremmende effecten van aardbeien de insulineresistentie verminderen”, zegt voedingsdeskundige Dr. Rohini Patil.

4. Gewichtsbeheersing

Obesitas is een belangrijke oorzaak van diabetes. Het eten van aardbeien kan helpen het gewicht onder controle te houden, omdat ze weinig calorieën bevatten en een hoog watergehalte hebben.

5. Bevordert de gezondheid van het hart

Diabetes verhoogt het risico op hartproblemen. Aardbeien kunnen de gezondheid van het hart ondersteunen door het ‘slechte’ LDL-cholesterolgehalte te verlagen, oxidatieve stress te verminderen en de bloedvatfunctie te verbeteren.

Al deze voordelen van het eten van aardbeien kunnen gunstig zijn voor mensen met diabetes.

Mag een diabetespatiënt aardbeien eten?

Ja, diabetici kunnen aardbeien consumeren als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet. Het is echter belangrijk om op de portiegrootte te letten. Omdat aardbeien koolhydraten bevatten, kan het eten van grote hoeveelheden de bloedsuikerspiegel doen stijgen.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

Vrouw eet aardbei
Probeer aardbeien om uw diabetes te verlichten. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

“Eén kopje gesneden aardbeien bevat ongeveer 11 gram koolhydraten, waarvan 2,9 gram vezels. Daarom kan een gematigde inname van aardbeien samen met andere voedingsmiddelen met een lage glycemische index diabetici helpen hun bloedsuikerspiegel effectief onder controle te houden”, suggereert Patil.

Hoe aardbeien consumeren om diabetes te behandelen?

Aardbeien kunnen deel uitmaken van uw uitgebalanceerde dieet, zelfs als u diabetes heeft. Hoe aardbeien correct te eten:

1. Als tussendoortje

Het eten van verse aardbeien is een van de gemakkelijkste manieren om van deze vrucht te genieten. Was ze grondig met zout of azijn en geniet ervan als tussendoortje.

Lees ook: Aardbeien kunnen een vleugje zoetheid toevoegen aan je seksleven!

2. Voeg toe aan recepten

Voor extra smaak en voedingswaarde kun je aardbeien ook verwerken in salades, yoghurt of havermout.

2. Combineer ze met eiwitten

“Het combineren van aardbeien met eiwitrijk of gezond vet voedsel kan de impact op de bloedsuikerspiegel helpen minimaliseren. Geniet bijvoorbeeld van aardbeien met een handje noten of zaden, of combineer ze met kwark of Griekse yoghurt voor een vullend en uitgebalanceerd tussendoortje”, adviseert Patil.

Als u van aardbeien geniet, vermijd dan het toevoegen van extra suiker of zoetstoffen en vermijd het combineren ervan met zoet fruit zoals mango’s. Het allerbelangrijkste: eet aardbeien met mate!

Meer tips voor de behandeling van diabetes:

  • Eet een gezond dieet dat rijk is aan groenten, fruit, magere eiwitten en volle granen, terwijl je de consumptie van suiker en geraffineerde koolhydraten beperkt.
  • Voeg voedingsmiddelen met een lage glycemische index toe aan uw normale dieet, omdat deze een geleidelijke en gestage stijging van de bloedsuikerspiegel veroorzaken in vergelijking met voedingsmiddelen met een hoge GI.
  • Beweeg regelmatig om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden en een gezond gewicht te behouden.
  • Drink de hele dag voldoende water om goed gehydrateerd te blijven.
  • Beoefen meditatie en yoga om uw stressniveaus te beheersen.
  • Volg de medicatie en het insulineregime dat door uw arts is voorgeschreven.
  • Controleer de bloedsuikerspiegel regelmatig en voer regelmatig controles uit om eventuele schommelingen op te sporen en te corrigeren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *