Afzettingen op de hoofdhuid: oorzaken en manieren om met talg om te gaan

Als we aan de gezondheid van het haar denken, concentreren we ons vaak op onze haarlokken. Als het haar te droog of dof aanvoelt, zoeken we naar producten die het weer leven inblazen. Sommigen maken zelfs de fout om oliën en andere haarverzorgingsproducten alleen op de lokken aan te brengen. Maar als je volumineus en gezond haar wilt, moet je ook voor je hoofdhuid zorgen. Hoofdhuid- of talgophoping op de hoofdhuid is een van de tekenen dat uw roosprobleem mogelijk verergert. Zorg ervoor dat u afzettingen op de hoofdhuid vermijdt.

Wat is een hoofdhuid- of talgafzetting?

Ophoping van talg op de hoofdhuid is een aandoening waarbij de talgklieren in de hoofdhuid te veel talg produceren, legt Dr. Aleena Rehman, chirurg en esthetisch arts gespecialiseerd in haarrestauratie en niet-chirurgische behandelingen. Het is een olieachtige substantie die je haar en hoofdhuid smeert en beschermt. Als er te veel talg wordt geproduceerd, kan dit zich ophopen op de hoofdhuid en de poriën verstoppen.

Vermijd ophoping van talg op de hoofdhuid. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

Wat zijn de oorzaken van roos op de hoofdhuid?

Soms kunnen genetische factoren bijdragen aan de neiging van het lichaam om meer talg te produceren. Andere oorzaken van talgafzettingen zijn:

1. Hormonale veranderingen

We ervaren hormonale schommelingen tijdens de puberteit of in verschillende levensfasen. Deze veranderingen of hormonale verstoringen kunnen leiden tot een verhoogde talgproductie.

2. Verkeerde huidverzorgingsroutine

Het gebruik van agressieve of uitdrogende huidverzorgingsproducten kan de natuurlijke oliën van de huid ontdoen, wat leidt tot een overproductie van talg als beschermend mechanisme.

Ongeacht de oorzaak moet de vorming van talg op de hoofdhuid worden gestopt. Als dit niet wordt aangevinkt, kan dit tot verschillende problemen leiden.

• Het teveel aan talg kan de haarzakjes verstoppen en leiden tot de ontwikkeling van acne, roos en jeuk op de hoofdhuid.
• Het kan ook een omgeving creëren waarin gistschimmels zich buitensporig kunnen vermenigvuldigen, wat kan leiden tot aandoeningen zoals seborroïsch eczeem of schimmelinfecties.
• De opeenhoping van talg kan ervoor zorgen dat het haar er dof en plat uitziet.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

Hoe zich te ontdoen van afzettingen op de hoofdhuid?

Als je geen haarproblemen wilt hebben, doe dan het volgende:

1. Was je haar regelmatig

Door je haar regelmatig te wassen, kun je overtollig talg en andere ophopingen van de hoofdhuid verwijderen. Het is echter belangrijk om te voorkomen dat je je haar te vaak wast, omdat dit de hoofdhuid kan uitdrogen en de talgproductie kan stimuleren.

2. Gebruik een zuiverende shampoo

Een zuiverende shampoo kan hardnekkige talgophoping van de hoofdhuid helpen verwijderen. Het is belangrijk om spaarzaam gebruik te maken van een zuiverende shampoo, omdat uw haar hierdoor droger kan aanvoelen dan normaal.

De hoofdhuid van een vrouw
Gebruik een zuiverende shampoo om overtollig talg te verwijderen. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

3. Exfolieer je hoofdhuid

Door je hoofdhuid te exfoliëren met een hoofdhuidborstel of zachte scrub kun je dode huidcellen verwijderen, zegt Dr. Rehman.

4. Gebruik een lichte conditioner

Vermijd het gebruik van sterke conditioners, omdat deze de poriën kunnen verstoppen en kunnen bijdragen aan de opbouw van talg. Gebruik in plaats daarvan een lichte conditioner die speciaal is ontworpen voor vet haar, adviseert Dr. Rehman.

5. Vermijd hittestyling

Warmtestyling kan het haar en de hoofdhuid beschadigen en ook de talgproductie stimuleren. Er zijn momenten waarop je de behoefte voelt om je haar met hitte te stylen, maar zorg ervoor dat je eerst een hittebeschermende spray gebruikt.

6. Eet gezond

Een gezond dieet kan helpen bij het reguleren van de hormoonspiegels en het verminderen van de talgproductie. Eet veel fruit, groenten en volle granen en beperk bewerkte voedingsmiddelen, suiker en ongezonde vetten.

7. Beheer stress

Stress kan de aanmaak van hormonen veroorzaken die tot talgproductie kunnen leiden. Vind gezonde manieren om met stress om te gaan door te sporten, yoga te doen of te mediteren.

Als u last heeft van overmatige talgophoping of haaruitval, raadpleeg dan een haarspecialist.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *