Als u 75 minuten per week hardloopt, leeft u langer: leer

Het is geen geheim dat regelmatige lichaamsbeweging en een gezond dieet de levensduur van ieder mens kunnen verlengen. Mensen doen vaak mee aan ingewikkelde fitnessoefeningen en mooie Tabata- en Pilates-oefeningen. Maar soms kan de basis het beste werken. Terwijl het lopen van 10.000 stappen per dag al wordt verheerlijkt als fitnessdoel, wist u dat slechts 75 minuten wandelen per week de levensverwachting met 12 jaar kan verlengen? Een nieuwe studie heeft de voordelen van hardlopen gekoppeld aan langer leven.

Kan hardlopen de levensverwachting verlengen?

De studie werd gepubliceerd in het International Journal of Environmental Research and Public Health onderzocht de voordelen van hardlopen voor cellulaire gezondheid. Er zijn speciale onderzoeken uitgevoerd om telemeters en de structuren aan de uiteinden van chromosomen te bestuderen. Een algemene regel is dat hoe langer en talrijker de chromosomen zijn, hoe beter de gezondheid van uw cellen. Naarmate we ouder worden, nemen de lengte en het aantal van onze telomeren echter op natuurlijke wijze toe, maar lichaamsbeweging (hardlopen) kan de achteruitgang helpen vertragen.

Hardlopen kan jaren aan je leven toevoegen. Ren dus op weg naar een gelukkiger en gezonder leven. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

Deze recente studie suggereert dat 75 minuten hardlopen of joggen per week, vergeleken met helemaal niet hardlopen, kan resulteren in een “biologisch leeftijdsverschil van ongeveer 12 jaar in het voordeel van hardlopers.” De auteurs van het onderzoek voerden het onderzoek uit bij ruim 4.400 proefpersonen en vergeleken degenen die minstens 75 minuten per week hardliepen met degenen die minder dan 10 minuten per week hardliepen.
In de studie werd niet gekeken naar de werkelijke moraliteit, maar alleen naar cellulaire veroudering. Ze benadrukten echter dat een kortere telomeerlengte direct verband houdt met een verhoogde sterfte en een lager risico op chronische ziekten.

Wat zijn de voordelen van hardlopen voor een lang leven?

Health Shots nam contact op met Professor Dr. Ali Irani, specialist in fysiotherapie en sportgeneeskunde, om meer te weten te komen over de andere voordelen van hardlopen voor een lang leven.

1. Gewichtsbeheersing

Hardlopen kan calorieën verbranden en is daarom een ​​effectieve bondgenoot bij het behouden van een gezond gewicht. “Aangezien zwaarlijvigheid een bekende risicofactor is voor chronische ziekten, speelt hardlopen een cruciale rol bij de preventie.” Gewichtsbeheersing door hardlopen bevordert niet alleen de levensduur, maar ook het algemeen welzijn”, zegt de expert.

2. Behoud van de insulinegevoeligheid

Het behouden van de insulinegevoeligheid is van cruciaal belang voor het voorkomen en beheersen van diabetes, vooral naarmate we ouder worden. Hardlopen verhoogt de insulinegevoeligheid en zorgt ervoor dat het lichaam de bloedsuikerspiegel effectiever kan reguleren. Door een robuust glucosemetabolisme te bevorderen, fungeert hardlopen als een schild tegen diabetes, waardoor uw kansen op een langer leven toenemen.

Health Shots beveelt aan: 6 beste hardloopschoenen voor dames: topdeals onder Rs 2000

Voordelen van hardlopen voor een langer leven
Voeg jaren toe aan je leven met de voordelen van regelmatig hardlopen. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

3. Geestelijk welzijn

Geestelijk welzijn wordt vaak onderschat bij het nastreven van een lang leven. Hardlopen kan stress verminderen, angst verlichten en depressie bestrijden. De psychologische voordelen van hardlopen zijn nauw verbonden met het algehele welzijn en zijn cruciaal voor het nastreven van een langer en bevredigender leven.

4. Gezonde botten

dr. Ali Irani legt uit: “Gezonde botten zijn essentieel voor een actief en bevredigend leven, vooral naarmate we ouder worden. Gewichtdragende oefeningen zoals hardlopen helpen de botdichtheid te behouden en verminderen het risico op osteoporose en fracturen. Sterke botten zijn essentieel voor een actieve levensstijl op latere leeftijd.”

5. Een robuust immuunsysteem

Een sterk immuunsysteem is een ander geschenk van hardlopen. Regelmatig hardlopen kan de werking van het immuunsysteem verbeteren en uw bescherming tegen infecties en ziekten versterken. Deze extra beschermingslaag speelt een belangrijke rol bij het verlengen van uw levensduur.

Health Shots beveelt aan: Ontdek de beste hardloophorloges met GPS

6. Cognitieve voordelen

Hardlopen kan cognitieve voordelen bieden. Sommige onderzoeken suggereren dat hardlopen een positieve invloed heeft op de cognitieve functie en het risico op neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer kan verminderen. Deze cognitieve scherpte en behendigheid kunnen zorgen voor een vervullend leven tot op hoge leeftijd.”

Huidig ​​wetenschappelijk bewijs benadrukt de diepgaande voordelen van hardlopen voor een langer en gezonder leven. Of je nu een ervaren hardloper bent of je eerste stappen wilt zetten, hardlopen heeft de potentie om je niet alleen een lang leven te geven, maar ook een leven vol welzijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *