Amarant: voordelen, voeding en gebruik

Amarant is een echt wondergraan dat grote gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Onderzoek naar amarant heeft aangetoond dat dit graan helpt het cholesterol- en bloedsuikerniveau onder controle te houden. Het heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen en helpt ook bij hoge bloeddruk! Laten we meer leren over de gezondheidsvoordelen van amarant en hoe we het in onze voeding kunnen opnemen.

Wat is amarant?

Amarant, een glutenvrije graanachtige plant, ook wel Rajgira genoemd, is een geweldige aanvulling op ons dieet. Het is ook een geweldige bron van vezels.

Zowel de bladeren als de zaden van amarant kunnen worden geconsumeerd, zegt ayurveda-expert dr. Rekha Radhamony.

Waarom moeten we amarant in onze voeding opnemen?

Als je je afvraagt ​​of het de moeite waard is om manieren en recepten te vinden om dit magische graan in je dieet op te nemen, lees dan verder!

“Amarant is een goede bron van eiwitten, calcium, zink, ijzer en vitamine A en C. Bovendien is het van nature glutenvrij. Amarant bevat ook veel vezels en antioxidanten. Lysine – het essentiële aminozuur in amarantbladeren helpt je energieniveau en calciumopname te verbeteren”, zegt Dr. Radhamonie.

Een studie gepubliceerd in de Journal of Food Science stelt dat consumptie van amarant het cholesterolgehalte in het plasma verlaagt, het immuunsysteem stimuleert, de antitumoractiviteit in het lichaam verhoogt, de bloedsuikerspiegel verlaagt en helpt bij hoge bloeddruk en bloedarmoede.

dr. Radhamony waarschuwt echter: “Gebruik amarant niet dagelijks, omdat overmatige consumptie kapha kan verhogen (wat kan leiden tot gewichtstoename, vochtretentie en vermoeidheid). Het kan het beste één of twee keer per week worden geconsumeerd.”

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

Amarant heeft een aantal geweldige gezondheidsvoordelen, zoals: B. verlaging van het glucose- en cholesterolgehalte in het lichaam. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

Welke gezondheidsvoordelen heeft amarant?

Welnu, de voordelen van amarant zijn talrijk, op voorwaarde dat het goed en in de juiste verhoudingen in onze voeding wordt opgenomen. dr. Radhamony somt de belangrijkste gezondheidsvoordelen van amarant op.

1. Amarant is goed voor botten

Amarant is een rijke en effectieve bron van calcium. Het opnemen van amarant in uw dieet zal u zeker helpen uw botten te versterken.

2. Houdt hartziekten weg

Het magnesium en fenolzuur in amarant helpen hartziekten te voorkomen en de hartspier te versterken. Het helpt ook bij het cholesterolgehalte, benadrukt deze studie gepubliceerd in het International Journal for Vitamin and Nutrition Needs. Er wordt gesteld dat amarant het cholesterolgehalte van het Very Low Density Lipoproteïne (VLDL) met 21-50% verlaagde.

3. Amarant helpt energie op te bouwen

We weten allemaal dat eiwitten een geweldig supplement voor het lichaam zijn en dat amarant een geweldig plantaardig eiwit is. Amarant helpt ook uw energieniveau te verbeteren. Het helpt ook bij het opbouwen van spieren en verhoogt de immuniteit, wat bijdraagt ​​aan het algehele welzijn van ons lichaam.

4. Helpt bij de spijsvertering

Omdat amarant glutenvrij is, is het een goede keuze voor mensen die last hebben van coeliakie of glutenintolerantie. Het kan ook helpen bij het afvallen, omdat het ook een geweldige bron van vezels is.

5. Ontstekingsremmende eigenschappen

De wortels van amarant hebben ontstekingsremmende eigenschappen en worden gebruikt om pijn en ontstekingen te verlichten. Een studie gepubliceerd in Molecular Nutrition and Food Research geeft aan dat verschillende ontstekingsmarkers dankzij amarant zijn verminderd.

6. Antioxidant van aard

De antioxidanten in amarant zijn goed voor ons algemeen welzijn. Er zijn veel natuurlijke manieren om de lever te reinigen en het consumeren van amarant is daar één van. Een studie gepubliceerd in Plant Foods for Human Nutrition zegt dat amarant een goede bron van fenolen is en de lever helpt beschermen tegen alcoholschade.

7. Helpt bij gezondheidsproblemen

In de Ayurveda wordt amarant voor verschillende doeleinden gebruikt, waaronder de behandeling van bloed- en luchtwegaandoeningen, diabetes, urineweginfecties, diarree, wonden, keelpijn, bloedzuivering, enz.

Een vrouw kookt amarant.
Amarant kan op verschillende manieren in uw dieet worden opgenomen. Met dank aan afbeelding: Freepik

Hoe kunt u amarant in uw dieet opnemen?

Het opnemen van amarant in onze voeding is een absolute must, omdat het tal van gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Hier zijn enkele snelle en interessante manieren om dit magische graan te eten dat Dr. stelde Radhamony voor.

1. Kook het als rijst

Kook en consumeer amarantkorrels zoals rijst of quinoa. Het kan een geweldige aanvulling zijn op uw eenvoudige dinerrecepten.

2. Laat het knallen

Pop-amarantkorrels voor het maken van popcorn. Dit zou een gezond en schuldvrij tussendoortje zijn!

Lees ook: Dit heerlijke recept voor amarantkoekjes is 100% glutenvrij!

3. Eet het als ontbijtgranen

Creëer een voedzame ontbijtgranen of pap door gekookte amarantkorrels toe te voegen met honing of melk.

4. Soep voor de dodelijke winter

Amarantsoep is ook een prima optie en de ideale keuze voor een winteravond, in welk deel van de wereld je ook bent.

5. Breng het op smaak

Bak de amarantbladeren in ghee en breng op smaak met zwarte peper en komijn als bijgerecht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *