Baby met een laag geboortegewicht: 10 tips om aan te komen

Gewichtstoename bij baby’s met een laag geboortegewicht is een belangrijke zorg voor zowel ouders als zorgverleners. Baby’s met een laag geboortegewicht (LBW), die bij de geboorte doorgaans minder dan 2500 gram of 2,5 kg wegen, worden geconfronteerd met verhoogde gezondheidscomplicaties en ontwikkelingsproblemen. Hoewel hun groeitraject langzamer kan zijn, zijn er verschillende effectieve methoden om hun gezonde gewichtstoename en algehele ontwikkeling te ondersteunen.

Hoe het gewicht van een baby met een laag geboortegewicht verhogen?

In India wordt bijna 20 procent van de pasgeborenen geboren met een laag geboortegewicht (LBW). De caloriebehoefte van een LBW-pasgeborene kan hoger zijn dan die van een baby met een geschikte zwangerschapsduur (AGA) (een baby met een gezond gewicht), omdat deze specifieke groei- en ontwikkelingsbehoeften heeft. Er zijn veel strategieën om dit probleem aan te pakken, waaronder specifieke veranderingen in het voedingspatroon en specifieke zorgpraktijken.

Hier zijn 10 tips om de gewichtstoename bij baby’s met een laag geboortegewicht te vergroten:

1. Exclusieve borstvoeding

Dit is de gouden standaard voor het voeden van zuigelingen, inclusief kinderen met LBW. Moedermelk is rijk aan voedingsstoffen en antilichamen die een gezonde gewichtstoename bij zuigelingen kunnen ondersteunen. Moedermelk levert alle essentiële voedingsstoffen die nodig zijn voor de groei en ontwikkeling van de baby. Daarom moeten moeders worden aangemoedigd en ondersteund om zo lang mogelijk borstvoeding te geven.

Concentreer u op het geven van borstvoeding aan uw laaggeboren baby. Afbeelding met dank aan Adobe

2. Verrijking van moedermelk

Versterkers vormen een optimale aanvulling op borstvoeding door extra calorieën, eiwitten en essentiële voedingsstoffen toe te voegen. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is de algemene term ‘verrijking van moedermelk’ een verkeerde benaming, omdat deze wordt gemaakt van rundermelk en geen bestanddelen van moedermelk bevat.

Lees ook: Borstvoeding geven aan uw premature baby: de do’s en don’ts

3. Regelmatig voeren

Verhoog de frequentie van voedingen. Vanwege hun kleinere maagcapaciteit zijn baby’s met een laag lichaamsgewicht mogelijk niet in staat een grote hoeveelheid in één keer te voeden. Door ze in kleinere hoeveelheden, maar vaker te voeren, kunnen ze aankomen.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

4. Huid-op-huidcontact

Stimuleer regelmatig huid-op-huidcontact tussen de baby en de ouder of verzorger. Het is aangetoond dat deze praktijk, ook wel kangoeroezorg genoemd, de gewichtstoename en de algehele gezondheid verbetert. Het helpt de borstvoeding voor zowel moeder als kind te bevorderen, geeft zowel emotionele als fysieke warmte aan de baby en ondersteunt daardoor de gewichtstoename.

Huid-op-huidcontact
Kangaroo Mother Care is een levensreddende formule! Afbeelding met dank aan: Shutterstock

5. Caloriesupplementatie

Calorieën zijn essentieel voor de groei, en voor baby’s die niet genoeg kunnen aankomen door uitsluitend borstvoeding te geven, kunnen artsen ook producten aanbevelen die de calorie-inname van de baby verhogen.

6. Nauwlettend toezicht

Regelmatige controles om de gewichtstoename, groei en ontwikkeling te beoordelen, kunnen de voortgang helpen volgen. Als een van deze permanent ontbreekt, moet medisch advies worden ingewonnen.

7. Formules op basis van gehydrolyseerde eiwitten

Zuigelingenvoeding op basis van gehydrolyseerde eiwitten worden vaak door kinderartsen aanbevolen voor zuigelingen die moeite hebben met het verteren van rundermelkeiwitten. Hoewel ze ook op basis van rundermelk zijn, ondergaan ze een verdere verwerking om een ​​betere verteerbaarheid te garanderen en zo te helpen bij de gewichtstoename.

8. Vraag advies aan een voedingsdeskundige

Soms kan het kind moeite hebben met eten vanwege bepaalde onderliggende problemen met de moeder of de baby. In dergelijke gevallen kan het nuttig zijn om samen te werken met een gekwalificeerde lactatiekundige of voedingstherapeut.

Tips voor borstvoeding
Bescherm uw kind met moedermelk! Afbeelding met dank aan: Shutterstock

9. Vermijd infecties

LBW-baby’s zijn gevoeliger voor infecties, wat de gewichtstoename kan belemmeren. Belangrijke voorzorgsmaatregelen zijn onder meer het handhaven van een schone en steriele omgeving, het handhaven van goede hygiëne en het beperken van contact met zieke personen.

10. Doelen voor geleidelijke gewichtstoename

Hoewel een snelle gewichtstoename het doel lijkt te zijn, is een geleidelijke en gestage gewichtstoename gezonder voor LBW-zuigelingen. Het stellen van realistische doelen in overleg met zorgverleners zorgt ervoor dat de groei van de baby consistent en passend is.

Baby’s met een laag geboortegewicht (LBW) hebben gespecialiseerde zorg en zorgvuldige voedingsmonitoring nodig. Elk van de bovenstaande tips, van borstvoeding tot het gebruik van moedermelkversterkers en meer, kan op verschillende manieren een gezonde gewichtstoename bevorderen. Het is belangrijk om te onthouden dat de weg die elk kind aflegt naar een gezonde gewichtstoename afhankelijk is van een aantal factoren, waaronder de algehele gezondheid van de baby, de zwangerschapsduur en zijn individuele voedingsbehoeften. Om te beslissen wat de beste handelwijze voor uw kind is, is overleg met gezondheidswerkers essentieel. Raadpleeg daarom altijd een gekwalificeerde zorgverlener voor diagnose, behandeling en eventuele medische problemen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *