Bètacaroteen: voordelen, inname en bijwerkingen

Groenten zijn er in verschillende vormen, maten en kleuren: groen, geel, rood, blauw, paars, wit en meer. Ze hebben ons allemaal iets te bieden op het gebied van gezondheid. Over het algemeen is het kleurrijke dieet goed voor ons lichaam. Daarom zeggen mensen: “Eet de regenboog.” Groenten zoals spinazie, wortelen, tomaten en broccoli hebben zelfs de naam ‘superfoods’ verdiend. Wat deze superfoods gemeen hebben is bètacaroteen. Lees verder voor meer informatie over de voordelen van bètacaroteen!

Wat is bèta-caroteen?

Bètacaroteen is een natuurlijk pigment en antioxidant dat behoort tot een groep verbindingen die bekend staat als carotenoïden, legt Ekta Singhwal, voedingsdeskundige, Ujala Cygnus Group of Hospitals, Moradabad, Uttar Pradesh uit. Het wordt aangetroffen in oranje, gele, rode en soms groene groenten en fruit. Ons lichaam zet het om in vitamine A, wat essentieel is voor onze gezondheid.

Bètacaroteen heeft veel voordelen. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

Wat zijn de voordelen van bètacaroteen?

Bètacaroteen kan op veel manieren gunstig zijn voor de gezondheid.

1. Visiegezondheid

Bètacaroteen is cruciaal voor het behoud van een goed gezichtsvermogen, omdat het wordt omgezet in vitamine A, wat essentieel is voor het goed functioneren van het netvlies.

2. Antioxidantbescherming

Bètacaroteen werkt als een antioxidant en helpt schadelijke vrije radicalen in het lichaam te neutraliseren, wat het risico op chronische ziekten kan verminderen, inclusief ziekten die verband houden met het hart, zegt de expert.

3. Ondersteuning van het immuunsysteem

Bètacaroteen draagt ​​bij aan een sterk immuunsysteem, dat nodig is om de afweer van het lichaam tegen infecties en ziekten te versterken.

4. Cognitieve functie

Voor een studie uit 2023, gepubliceerd in het tijdschrift Brain Sciences, onderzochten wetenschappers de rol van bètacaroteen in de cognitieve functie, alleen of in combinatie met verschillende voedingsingrediënten. Een combinatie van bèta-caroteen met voedingsstoffen met sterkere antioxiderende eigenschappen zoals vitamine C en E en zink bleek een impact te hebben op cognitieve functies, waaronder leren, taal, geheugen en meer.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

5. Gezondheid van de huid

Hoewel zonnebrandcrème een must is in uw huidverzorgingsroutine, kan bètacaroteen ook beschermen tegen UV-schade en het risico op zonnebrand verminderen. Het kan uw huid ook van binnenuit een gezonde glans geven, iets waar we allemaal naar verlangen.

Pompoen stukjes
Pompoen is rijk aan bètacaroteen. Afbeelding: Shutterstock

Wat is de aanbevolen dagelijkse dosis bètacaroteen?

De aanbevolen dagelijkse inname van bètacaroteen varieert, maar een typische richtlijn is ongeveer 3.000 tot 6.000 microgram voor volwassenen. Overmatige inname van bèta-caroteen, meestal via supplementen, kan leiden tot een aandoening die carotenemie wordt genoemd en waardoor de huid geelachtig oranje kleurt. Dit wordt echter niet als schadelijk beschouwd.

Hoe zit het met bètacaroteensupplementen? Bètacaroteensupplementen worden over het algemeen als veilig beschouwd als ze in de aanbevolen doseringen worden ingenomen. Hooggedoseerde voedingssupplementen moeten echter door rokers worden vermeden, omdat ze het risico op longkanker kunnen vergroten, zegt de deskundige. Sommige medicijnen of ingrediënten in producten die u voor medische doeleinden gebruikt, kunnen worden beïnvloed als u bètacaroteensupplementen gebruikt.

1. Minerale olie

Het wordt voornamelijk gebruikt om constipatie te behandelen, maar het kan ook het bètacaroteengehalte verlagen.

2. Statines

Als u bètacaroteen met vitamine E en C en selenium inneemt, kan de werkzaamheid van simvastatine en niacine verminderd zijn.

3. Medicijnen om het cholesterolgehalte onder controle te houden

Colestipol is een van de cholesterolverlagende medicijnen die het gehalte aan bèta-caroteen in de voeding aanzienlijk kunnen verlagen.

Voor de zekerheid moet u dus voorzichtig zijn bij het innemen van de supplementen. Als je geen toevlucht wilt nemen tot de supplementenroute, kies dan voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan bètacaroteen. De lijst bevat groenten en fruit zoals wortelen, zoete aardappelen, pompoen, spinazie, boerenkool, mango’s, abrikozen en broccoli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *