Bok Choy: wat is het, voeding, voordelen, recepten

De voordelen van paksoi zijn enorm, waaronder een betere botgezondheid en een sterkere immuniteit. Lees verder voor meer informatie

Of het nu gaat om de gezondheid van het hart, de gezondheid van de botten of een betere immuniteit, paksoi is een groene kruisbloemige groente waarvan de voordelen behoorlijk gezond zijn. Of het nu gaat om soepen, salades of roerbakgerechten, paksoi voegt niet alleen variatie en smaak toe, maar maakt het ook voedzaam. Maar verder is niets goed, en paksoi heeft ook een aantal nadelen die niet kunnen worden genegeerd. Als het niet met mate wordt ingenomen, kan een allergische reactie of maag-darmklachten optreden.

Health Shots kwam in contact met voedingsdeskundige Kejal Shah die ons alles vertelt over hoe paksoi gezond is, de voedingswaarde, de gezondheidsvoordelen en de bijwerkingen ervan.

Wat is paksoi?

Paksoi, ook wel paksoi genoemd, is een Chinese witte koolsoort die tot de kruisbloemigenfamilie behoort, waartoe ook spruitjes en broccoli behoren. “Bok choy komt oorspronkelijk uit China en is de meest gegeten brassica-groente in het land. Paksoi is een voedingsrijke groente die veel essentiële vitamines, mineralen, antioxidanten en andere belangrijke voedingsstoffen bevat”, zegt Shah.

Wat is het voedingsprofiel van paksoi?

Eén kopje (70 gram) geraspte paksoi heeft het volgende voedingsprofiel:

 • Calorieën: 9
 • Eiwit: 1 gram
 • Totaal vet: 0 gram
 • Totaal koolhydraten: 1,5 gram
 • Totaal suiker: 1 gram
 • Vezels: 1 gram
 • Calcium: 6% van de dagelijkse waarde (ADH)
 • IJzer: 3% van de ADH
 • Magnesium: 3% van de ADH
 • Fosfor: 2% van de ADH
 • Kalium: 4% van de ADH
 • Zink: 1% van de ADH
 • Mangaan: 5% van de ADH
 • Selenium: 1% van de ADH
 • Vitamine C: 35% van de ADH
 • Foliumzuur: 12% van de ADH
 • Vitamine A: 17% van de ADH
 • Vitamine K: 27% van de dagelijkse behoefte

Zoals gezegd is paksoi een goede bron van vitamine C en K en bevat het wat vezels, wat belangrijk is voor de spijsvertering en het risico op chronische ziekten vermindert. Het biedt ook verschillende mineralen en antioxidanten.

lees ook

Een vrouw eet een salade
Pak Choi kan rauw aan salades worden toegevoegd. Met dank aan afbeelding: Freepik

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van paksoi?

Het eten van paksoi kan tal van gezondheidsvoordelen bieden. Kijk naar haar!

1. Botgezondheid

Paksoi is rijk aan calcium, fosfor, ijzer, magnesium en vitamine K, die essentieel zijn voor het behoud van sterke, gezonde botten.

Lees ook: 5 andere voedingsstoffen voor botopbouw dan calcium

2. Hartgezondheid

Het bevat foliumzuur en vitamine B6, die helpen homocysteïne uit het bloed te verwijderen, waardoor mogelijk het risico op hartaandoeningen wordt verminderd. De groente bevat ook verbindingen die helpen de bloeddruk te reguleren, waardoor het risico op hartziekten wordt verminderd.

3. Ondersteuning van het immuunsysteem

Het seleniumgehalte van paksoi draagt ​​bij aan een gezond immuunsysteem en ondersteunt de afweer van het lichaam tegen schadelijke bacteriën en virussen.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

4. Eigenschappen tegen kanker

De antioxidanten en vitamine C in paksoi kunnen het risico op kanker helpen verminderen. Het bevat ook zwavelhoudende verbindingen die op verschillende manieren de menselijke gezondheid ten goede kunnen komen.

5. Gezondheid van de huid

Het is bekend dat de vitamine C in paksoi vrije radicalen bestrijdt en het risico op huidbeschadiging vermindert. De antioxiderende werking behandelt verschillende huidaandoeningen en bevordert de vorming van collageen, waardoor de algehele gezondheid en het uiterlijk van de huid worden verbeterd.

Welke bijwerkingen heeft paksoi?

Mogelijke bijwerkingen van het consumeren van paksoi zijn onder meer:

1. Maagdarmklachten

Het eten van grote hoeveelheden paksoi kan krampen en een opgeblazen gevoel veroorzaken, vooral als je niet gewend bent aan een vezelrijk dieet.

2. Schildklierfunctie

Bok choy bevat myrosinase, dat de jodiumabsorptie kan verstoren en de schildklierfunctie kan beïnvloeden. Koken deactiveert deze verbinding, dus een matige consumptie van gekookte paksoi is over het algemeen geen probleem.

3. Allergische reacties

Sommige mensen kunnen allergische reacties op paksoi ervaren omdat het eiwitten bevat die kunnen fungeren als voedselallergenen.

4. Geneesmiddelinteractie

Omdat paksoi rijk is aan vitamine K, moeten mensen die bloedverdunnende medicijnen gebruiken een arts raadplegen voordat ze het in hun dieet opnemen.

Het is belangrijk om paksoi met mate te consumeren en op de hoogte te zijn van deze mogelijke bijwerkingen, vooral als u bepaalde gezondheidsproblemen heeft of medicijnen gebruikt.

Een vrouw die haar kracht laat zien
Pak Choi is erg goed voor het verbeteren van de gezondheid van de botten. Met dank aan afbeelding: Freepik

Hoe verwerk je paksoi in je dieet?

Hier zijn verschillende manieren om paksoi in uw dieet op te nemen:

1. Eet het rauw in salades

Snijd rauwe paksoi in stukken en meng dit met andere verse groenten tot een salade.

2. Soepen

Voeg gehakte paksoi toe aan de hete en zure soep.

3. Roerbak

Roerbak paksoi met diverse groenten. Door zijn milde smaak en knapperige textuur is het een veelzijdige toevoeging aan roerbakgerechten.

4. Gegrild

Snij de baby paksoi doormidden, besprenkel met olijfolie en grill voor een heerlijk en voedzaam bijgerecht.

5. Aziatische gerechten

Verwerk paksoi in Aziatisch geïnspireerde gerechten zoals gebakken rijst, dumplings of als bijgerecht bij roerbakgerechten.

Deze bereidingswijzen maken het mogelijk om te genieten van de unieke smaak en voedingsvoordelen van paksoi in diverse gerechten, van salades tot hoofdgerechten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *