Brandende voeten: oorzaken en hoe ermee om te gaan

Zich zwak en moe voelen, wonden die niet snel genezen, vaak moeten plassen en gewichtsverlies zonder inspanning zijn slechts enkele van de symptomen waarmee diabetici zich kunnen identificeren. Sommigen voelen zelfs een branderig gevoel in hun voeten. Maar als u last heeft van brandende voeten, betekent dat dan alleen dat u diabetes heeft? Het blijkt dat diabetes niet de enige oorzaak is van brandende voeten.

Brandende voeten zijn een aandoening die veel voorkomt in de neurologische praktijk, zegt dr. Mirza Masoom Abbas, consultant – Neurologie, Manipal Hospital, Yeshwanthpur, Bengaluru.

Oorzaken van brandende voeten

Brandende voeten worden veroorzaakt door schade aan de kleine sensorische zenuwvezels die pijn- en temperatuursensaties naar de hersenen overbrengen. Hier zijn enkele oorzaken:

1. Diabetes

Het is de meest voorkomende oorzaak van brandende voeten, zegt de deskundige. Diabetes kan zenuwbeschadiging door het hele lichaam veroorzaken, omdat een hoge bloedsuikerspiegel na verloop van tijd de zenuwen beschadigt.

Brandende voeten kunnen vele oorzaken hebben. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

2. Hypothyreoïdie

Een traag werkende schildklier is een gezondheidstoestand die voetproblemen veroorzaakt. Het verandert de balans van hormonen in uw lichaam en kan symptomen veroorzaken, waaronder zenuwbeschadiging.

3. Infecties

Verschillende infecties zoals het humaan immunodeficiëntievirus (HIV), de ziekte van Lyme en syfilis kunnen zenuwbeschadiging veroorzaken, wat kan leiden tot brandende voeten.

4. Vitamine B12-tekort

Vitamine B12-tekort komt vaak voor bij mensen die een strikt vegetarisch dieet volgen en kan leiden tot brandende voeten, zegt dr. Abbas. Maar ook een teveel aan vitamine B1 en vitamine B6 kan leiden tot brandende voeten.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

5. Auto-immuunziekten

Bij auto-immuunziekten zoals systemische lupus erythematosus en het syndroom van Sjögren beschadigt het immuunsysteem van het lichaam de eigen organen zoals de huid, gewrichten en zenuwen.

6. Overtollig alcohol

Te veel alcohol en blootstelling aan gifstoffen zoals arseen in vervuild water kunnen een branderig gevoel in uw voeten veroorzaken.

7. Nierziekte

Zodra uw nieren niet meer goed functioneren, beginnen zich gifstoffen in uw bloed op te hopen. Symptomen zijn onder meer een brandende voet, die pijnlijk kan zijn.

8. Voetschimmel

Dit type schimmelinfectie resulteert in een droge, schilferige huid. Het kan ook zijn dat uw voetzolen witachtig worden en dat u last krijgt van brandende voeten.

Het evalueren en corrigeren van de onderliggende oorzaak blijft een belangrijke eerste stap.
Brandende voeten verdwijnen meestal binnen een paar weken als de onderliggende aandoening is verdwenen. Ook vitaminepreparaten kunnen verlichting bieden, evenals orale therapie met gabapentine, tricyclische antidepressiva en lokale toepassing van capsaïcine, zegt de deskundige. Als u diabetes of overmatig alcoholgebruik heeft, is het belangrijk om de symptomen onder controle te krijgen en ervoor te zorgen dat de zenuwen niet verder beschadigd raken.

Dompel de voeten in water
Brandende voeten weken in koud water kan verlichting bieden. Afbeelding met dank aan Adobe Stock

Huismiddeltjes voor brandende voeten

Wanneer u last heeft van brandende voeten, voelen uw voeten niet alleen warm aan, maar voelt u ook een scherpe pijn. Je hebt het gevoel dat iemand je met naalden steekt. Om wat verlichting te krijgen, kunt u deze huismiddeltjes proberen, maar raadpleeg eerst uw arts.

• Week uw brandende voeten een paar minuten in koud water.
• Week uw voeten in water met Epsom-zout, dat vaak wordt gebruikt om gezondheidsproblemen, waaronder spierpijn, te verlichten.
• Masseer uw voeten omdat dit de bloedstroom en bloedsomloop verbetert, maar oefen niet veel druk uit.
• Beweeg regelmatig, omdat dit de bloedcirculatie kan helpen verbeteren en meer zuurstof naar uw voeten kan brengen.

Het branderige gevoel in uw voeten kan mild of ernstig zijn, maar wacht niet tot het uw leven verstoort.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *