Calisthenics training: wat is het, voordelen, beste oefeningen

Als u op zoek bent naar een effectieve training voor het hele lichaam, kan gymnastiektraining een antwoord op uw gebeden zijn. Het gaat erom je lichaamsgewicht en zwaartekracht te gebruiken om de grenzen van je lichaam te verleggen. Trainingsprogramma’s met handstanden, push-ups, push-ups met één arm, pull-ups, pistol squats en de meest indrukwekkende zijtraining maken allemaal deel uit van een gymnastiekroutine. Eigenlijk is turnen ook een vorm van gymnastiektraining!

Wat is calisthenicstraining?

Calisthenics training vereist dat je je energie en je lichaam gebruikt. Dit zijn oefeningen waarbij alleen lichaamsgewicht wordt gebruikt, legt fitnesstrainer Poonam Bhatwara uit. “Calisthenicsoefeningen vergroten je kracht, vergroten je uithoudingsvermogen en flexibiliteit. De oefeningen zijn bewegingen waarbij grote spiergroepen worden gebruikt, zoals push-ups. Mensen voeren deze oefeningen meestal in een gematigd tempo uit”, zegt ze.

Calisthenics-training is ook een geweldige manier om vet te verbranden. “Bij deze vorm van trainen worden veel spieren gebruikt. Vet wordt dus verbrand. Het zijn oefeningen met meerdere gewrichten die spieren opbouwen”, voegt Bhatwara toe.

Het grootste voordeel is dat iedereen het kan! “Deze vorm van oefening vereist geen training en ongeacht of je al eerder hebt geoefend of niet, gymnastiekoefeningen zijn iets dat iedereen kan doen.” Zelfs factoren als leeftijd en geslacht doen er niet toe”, zegt Bhatwara

Er zijn veel soorten lichaamsgewicht-squats, zoals: B. Muursquats en gevangene-squats, die deel uitmaken van een gymnastiektrainingsprogramma. Met dank aan afbeelding: Pexels

Waar moet je op letten als je een gymnastiektraining doet?

 1. Begin met basisoefeningen

  Het is heel belangrijk op te merken dat vooruitgang tijd kost, vooral met dit trainingsprogramma. Sterker nog, je kunt de moeilijkheidsgraad van de oefeningen aanpassen om ze makkelijker of moeilijker te maken.

 2. Houd de hartslag in de gaten

  Volgens de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention moet uw hartslag tussen 64 en 76 procent van uw maximale hartslag liggen. Het is belangrijk om het ritme van uw hart in de gaten te houden.

 3. Rekken en opwarmen

  Als uw lichaam stijf is, kunt u tijdens of na gebruik pijn ervaren.

 4. Je moet niet overdrijven

  Begin langzaam en bouw geleidelijk aan je kracht en tolerantie op. Beginners kunnen drie tot vier keer per week trainen.

Is calisthenics trainen beter dan krachttraining in de sportschool?

Een calisthenics-trainingsprogramma is een van de beste als je flexibiliteit wilt en tegelijkertijd blessures wilt verminderen. Er is een onderzoek uitgevoerd door de Onderzoekseenheid Sport- en Bewegingswetenschappen van de Universiteit van Palermo, Italië, om de effectiviteit van gymnastiektraining te evalueren. In het onderzoek werden de deelnemers in twee groepen verdeeld, en terwijl de ene groep de gymnastiektraining voltooide, voltooide de andere groep een normaal oefenprogramma. Na acht weken ontdekten ze dat gymnastiektraining daadwerkelijk hielp bij het verbeteren van de houding, kracht en lichaamssamenstelling zonder dat er externe apparatuur nodig was.

Een vrouw doet fietscrunches
Crunches zijn een belangrijk onderdeel van gymnastiektraining. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

5 gymnastiekoefeningen voor uw conditie

 1. Squats met lichaamsgewicht

  Om de basissquat uit te voeren, begint u met uw voeten wijd en op schouderbreedte uit elkaar, buigt u uw knieën en begint u te gaan zitten. Hef uw armen voor u op. Zorg ervoor dat uw knieën niet draaien en dat uw rug recht blijft.

 2. Crunches

  Om crunches uit te voeren, moet je op je rug liggen. Buig uw knieën in een hoek van 90 graden en zorg ervoor dat uw voeten plat op de grond staan. Kruis je armen over je borst. Breng uw bovenlichaam omhoog door uw kernspieren richting uw knieën te bewegen. Stop en keer dan terug naar de oorspronkelijke positie.

  Lees ook: Vermijd deze fietscrunchfouten om buikvet te verminderen

 3. Opdrukken

  Om push-ups te doen, moet je met je gezicht naar beneden op de grond liggen. Houd vervolgens uw handen naast uw schouders, met de handpalmen naar beneden gericht. Strek je benen en zorg ervoor dat je tenen de grond raken. Begin nu tegen de vloer te duwen door uw armen te strekken en uw lichaam op te tillen. Buig vervolgens uw armen en onderlichaam naar de oorspronkelijke positie.

 4. planken

  Bij een plank moet je dezelfde houding aannemen als bij een pull-up. Plaats uw onderarmen op de grond. Houd vervolgens het lichaam in een rechte lijn door uw kernspieren aan te spannen.

 5. Uitvallen

  Om dit te doen moet je rechtop staan. Zet je rechtervoet naar voren en buig je knie in een rechte hoek. Strek uw been zodat uw linkerknie bijna de grond raakt. Gebruik nu de hiel van uw rechtervoet om u weer omhoog te duwen en in een staande positie te komen. Herhaal hetzelfde voor het volgende been.

  Voordat u gaat trainen, moet u een aantal warming-upoefeningen doen om uzelf voor te bereiden en het risico op spierverrekking of -blessures te verminderen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *