Cat-Cow Pose: 8 gezondheidsvoordelen van Marjariasana

Yoga is een holistische praktijk die bestaat uit verschillende yoga-asana’s die op verschillende manieren nuttig zijn. Een van de beste yoga-asana’s die je lichaam ontspant, is de kat-koe-houding. Het is een samensmelting van twee houdingen: Cat Pose (Marjaryasana) en Cow Pose (Bitilasana). Wanneer je ze samen beoefent, helpen deze houdingen je lichaam te strekken en fungeren ze als een warming-up om je voor te bereiden op andere activiteiten. Deze yogahouding, in het Hindi Chakravakasana genoemd, omvat het in- en uitademen van de adem, waardoor het een van de eenvoudigste en meest effectieve yoga-asana’s is. Maar dat is niet de enige reden waarom je deze asana zou moeten doen. Er zijn veel gezondheidsvoordelen van de kat-koe-pose die je moet kennen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van de kat-koe-houding?

Marjariasana, ook bekend als Cat-Cow Pose, is een basisyogahouding waarbij je ritmisch afwisselt tussen twee posities om de flexibiliteit van de wervelkolom en het algehele welzijn te bevorderen. Het is een eenvoudige maar effectieve yogareeks die de flexibiliteit en de gezondheid van de wervelkolom bevordert, legt yoga-expert Himalayan Siddha Akshar uit.

Probeer deze yogahoudingen om je bevroren schouder te verlichten. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

1. Verbetert de flexibiliteit

Het regelmatig uitvoeren van de Cat-Cow Pose bevordert de flexibiliteit en mobiliteit over de gehele lengte van de rug door de wervelkolom zachtjes te buigen en te strekken.

2. Betere houding

Als je op zoek bent naar manieren om je houding te verbeteren, dan is deze yoga asana iets voor jou. De doorlopende en afwisselende boog en kromming van de rug helpt de houding te verbeteren door de spieren te versterken die uw wervelkolom ondersteunen.

3. Verlicht stress

Ervaar je de laatste tijd stress? De kat-koe-houding omvat ritmische ademhaling en zachte bewegingen die kunnen helpen stress te verlichten en de geest te kalmeren.

4. Verbetert de coördinatie

Deze houding bevordert de coördinatie van ademhaling en beweging, waardoor mindfulness en lichaamsbewustzijn worden bevorderd.

5. Stimuleert de buikorganen

De zachte compressie en ontspanning van de buikstreek in Cat-Cow Pose kan de organen stimuleren en masseren, waardoor de spijsvertering wordt bevorderd.

6. Opwarmen

Het is een uitstekende asana voor het opwarmen van de wervelkolom die je kunt doen vóór intensievere yogahoudingen of fysieke activiteiten.

7. Verlicht rugpijn

Heeft u last van ernstige rugpijn? Nou, deze pose kan helpen. Regelmatige beoefening van de kat-koe-houding kan milde rugpijn helpen verlichten door de flexibiliteit te bevorderen en de spanning in de wervelkolomspieren te verlichten.

Yoga tegen rugpijn
Regelmatige kat-koe-houding kan u helpen van rugpijn af te komen. Met dank aan afbeelding: Freepik

8. Brengt het zenuwstelsel in evenwicht

De gecontroleerde ademhaling en bewuste beweging in deze houding dragen bij aan het evenwicht
Het autonome zenuwstelsel bevordert een gevoel van ontspanning, zegt Akshar.

Hoe de kat-koe-houding correct uitvoeren?

Nu je de voordelen van de kat-koe-pose kent, laten we je stap voor stap van een expert zien hoe je de kat-koe-pose correct kunt uitvoeren:

Stap 1: Begin in een tafelbladpositie met uw polsen direct onder uw schouders en uw knieën onder uw heupen.
Stap 2: Adem in terwijl je je rug buigt en je buik op de mat laat zakken.
Stap 3: Hef uw hoofd en staartbeen naar het plafond, waardoor een zachte ronding in uw wervelkolom ontstaat. Zorg ervoor dat uw schouders weg zijn van uw oren en dat uw blik naar voren gericht is.
Stap 4: Steek nu je kin in je borst en buig je ruggengraat terwijl je uitademt. Gebruik uw buikspieren en trek uw navel naar uw wervelkolom toe. Voel de rek langs je rug en tussen je schouderbladen.
Stap 5: Ga door met bewegen tussen Koe- en Kat-houding in één vloeiende beweging.
Stap 6: Herhaal de reeks gedurende ongeveer 10-15 ademhalingscycli of zoals gewenst.

Of je nu wilt ontspannen of je ruggengraat gezond en flexibel wilt houden, probeer de kat-koe-houding in je yogaroutine op te nemen. Het is belangrijk om je te concentreren op soepele, gecontroleerde bewegingen en je ademhaling te synchroniseren om de vruchten van deze yogapose te plukken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *