Chronische bronchitis: tekenen, oorzaken en behandeling

Chronische bronchitis is een aandoening waarbij de patiënt gedurende een periode van twee jaar gedurende ten minste drie maanden bronchitissymptomen ervaart.

Heeft u last van aanhoudende hoest met overmatige slijmproductie, piepende ademhaling, piepende ademhaling en kortademigheid? Dit alles kan worden beschouwd als het belangrijkste symptoom van chronische bronchitis, vooral als het langer dan drie maanden aanhoudt. U kunt ook last hebben van frequente luchtweginfecties, zoals griep of verkoudheid.

Indien onbehandeld kan chronische bronchitis zelfs nog ernstiger symptomen veroorzaken, zoals gewichtsverlies, gezwollen enkels, gezwollen voeten en benen en zwakte in de onderste spieren. Daarom is het belangrijk om chronische bronchitis zo snel mogelijk te diagnosticeren en te behandelen. Srivatsa Lokeshwaran, specialist in interventionele longziekten en longtransplantaties, vertelt ons alles wat er te weten valt over deze ziekte.

Wat is chronische bronchitis?

Als u gedurende twee opeenvolgende jaren minstens drie maanden per jaar hoest en slijm produceert, is de kans groot dat u chronische bronchitis heeft. “Bronchitis betekent zwelling of ontsteking van de luchtwegen. In de meeste gevallen treedt chronische bronchitis op als gevolg van een langdurige rookgewoonte. Andere oorzaken kunnen langdurig astma zijn”, zegt Dr. Lokeshwaran.

Roken is de meest voorkomende oorzaak van chronische bronchitis. Met dank aan afbeelding: Freepik

Wat is het verschil tussen acute en chronische bronchitis?

Acute bronchitis treedt op wanneer de ontsteking van de luchtwegen zeer kort aanhoudt en wordt veroorzaakt door een infectie zoals virale griep of als gevolg van allergische zwellingen, verontreinigende of irriterende stoffen. Dit is van korte duur en meestal omkeerbaar. Chronische bronchitis is een terugkerende ziekte.

Symptomen van chronische bronchitis

Symptomen van bronchitis zijn onder meer de volgende.

lees ook

Alles over de ischemische herseninfarct die Mithun Chakraborty trof
  • Hoest
  • Slijmproductie, die geel of wit kan zijn
  • Kortademigheid die verergert bij inspanning
  • Hijgen
  • vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • hartkloppingen
  • In vergevorderde gevallen zwellen de benen op en worden ze blauw als gevolg van een laag zuurstofniveau.

Lees ook: Bronchitis tijdens de zwangerschap: ontdek of het uw baby kan schaden

Oorzaken van chronische bronchitis

Chronische bronchitis wordt veroorzaakt door irriterende stoffen die de longen kunnen beschadigen of het ademhalingssysteem kunnen aantasten. De meest voorkomende oorzaak van bronchitis is een langdurige rookgewoonte. “De chemicaliën die vrijkomen bij het roken zorgen ervoor dat de ademhalingsbuizen opzwellen. De normale haarachtige structuren op de beademingsslangen worden traag en de afscheidingen hopen zich op”, zegt Dr. Lokeshwaran. De klieren in de luchtwegen beginnen overmatig te functioneren en produceren meer afscheidingen. De spieren rond de beademingsslang worden groter en trekken samen, waardoor de beademingsslangen verstopt raken.

Andere oorzaken kunnen overmatige blootstelling aan luchtvervuiling, chemische dampen of stof zijn.

Hoe diagnosticeer je chronische bronchitis?

Chronische bronchitis is in de eerste plaats een klinische diagnose op basis van symptomen en tekenen. “We laten patiënten een gedetailleerde longfunctietest ondergaan om inzicht te krijgen in het kaliber van de luchtwegen en ook of zuurstof vrijelijk in de distale luchtruimten stroomt. Uw inspanningstolerantie kan worden gemeten door middel van tests zoals de 6 minuten looptest. Beeldvormingstechnieken zoals CT-scans kunnen ons een beter inzicht geven in gebieden met longschade en andere daarmee samenhangende kenmerken”, zegt Dr. Lokeshwaran. Soms heeft stress op de longen ook invloed op het hart en vereist een evaluatie van het hart met behulp van een ECG of echocardiografie.

Een vrouw traint
Lichamelijke activiteit is een effectieve manier om chronische bronchitis te behandelen. Met dank aan afbeelding: Freepik

Hoe chronische bronchitis behandelen?

Behandeling voor chronische bronchitis omvat meestal:

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

1. Bronchusverwijders

Dit is een soort medicijn dat het ademen vergemakkelijkt. Het ontspant de longen, verwijdt de luchtwegen en verlicht congestie in de luchtwegen.

2. Antibiotica

Antibiotica kunnen zeer nuttig zijn als het probleem wordt veroorzaakt door een infectie. Dit is handig als een bacteriële infectie de oorzaak is.

3. Glucocorticosteroïden

Dit is een ontstekingsremmende therapie. Dit helpt de ontstekingen in de beademingsslangen te verminderen en is ook een geweldige therapie voor astma.

4. Ontstekingsremmende medicijnen

Ontstekingsremmende medicijnen zoals fosfodiësterase-4-remmers kunnen ook helpen bij de behandeling van chronische bronchitis. Dit helpt bij de symptomen van chronische bronchitis.

5. Mucolytica

Deze kunnen worden gebruikt om slijm te verdunnen. Deze medicijnen helpen slijm af te breken, zodat het effectief uit uw longen kan worden verwijderd.

6. Zuurstof

Zuurstof kan worden gebruikt om het zuurstofniveau op peil te houden. Dit is zeer nuttig bij chronische bronchitis, vooral wanneer het zuurstofgebrek laag is vanwege de lage longreserves.

7. Lichamelijke revalidatie

Lichamelijke activiteit en lichaamsbeweging spelen een cruciale rol bij het herstellen van normale prestaties van de patiënt.

8. Veranderingen in levensstijl

Stoppen met roken is de eerste en belangrijkste verandering in levensstijl die moet worden doorgevoerd. Vermijd passief roken. Eet goed, want het versterkt ook je immuniteit.

Lees ook: Heeft u last van bronchitis? 5 huismiddeltjes om de symptomen te verlichten

Hoe leef je met chronische bronchitis?

Het kan enige tijd duren voordat chronische bronchitis verdwijnt. Hier zijn enkele manieren om ermee om te gaan. “Maak kennis met een longarts die gespecialiseerd is in de holistische behandeling van uw probleem en neem regelmatig medicijnen”, zegt Dr. Lokeshwaran. Laat ook regelmatig uw longcapaciteit controleren en neem deel aan een revalidatieprogramma om de fysieke prestaties te verbeteren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *