Crème: Waarom is het niet gezond en een gezonde vervanger?

Hoewel het compact en romig is en waarschijnlijk de smaak van bijna alles onmiddellijk kan verbeteren, is zware room misschien niet de beste optie voor uw recepten. Room wordt in bijna alles gebruikt, van soepen tot desserts en hoofdgerechten, en is niet bijzonder gezonder. Als u op zoek bent naar een heerlijke vervanger voor room, bieden wij u enkele gezonde alternatieven.

Wat is room en waarom is het ongezond?

Het hoge vetgehalte van dierlijke melk wordt zware slagroom genoemd. Wanneer we de melk pasteuriseren en afkoelen, scheidt de vetlaag aan de bovenkant zich af, die vervolgens wordt geëxtraheerd, gepasteuriseerd en gehomogeniseerd door hoge hitte en druk toe te passen om het eindproduct als slagroom te verkrijgen.

Voedingsdeskundige Garima Goyal legt uit dat room eigenlijk niet zo licht verteerbaar is en dat het toevoegen van roomvervangers aan je dieet de beste keuze is. Ze zegt: Omdat het voornamelijk uit vet bestaat, bevat het ook veel calorieën (36 procent melkvet). Dit kan leiden tot gewichtstoename als er grote hoeveelheden worden geconsumeerd.”

Crème kan een allergische reactie veroorzaken bij mensen met lactose-intolerantie. Ze voegt eraan toe: “De consumptie van vetrijke zuivelproducten is in verband gebracht met verschillende vormen van kanker, zoals borstkanker, prostaatkanker, enz. Het hoge vetgehalte in room kan de darmen van gevoelige personen ontregelen en diarree, winderigheid, enz. veroorzaken.”

Hoeveel is te veel als het om crème gaat?

Alles met mate is prima, maar overdrijf het niet! Goyal zegt: “Het is prima om room te gebruiken bij je kopje koffie of als desserttopping, zolang je maar op de portiegrootte let. Regelmatige consumptie en grote hoeveelheden worden echter absoluut niet aanbevolen vanwege het hoge gehalte aan verzadigde vetzuren en het hoge caloriegehalte.”

Kokoscrème is een gezonde en heerlijke vervanger voor room. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

Gezonde vervanger voor room

Er zijn veel vervangers voor slagroom die net zo fijn kunnen worden opgeklopt als slagroom en die net zo lekker zijn!

1. Kokoscrème

Omdat het een zuivelvrij alternatief is, is het een uitstekende keuze voor mensen met een lactose-intolerantie. De natuurlijke zoetheid van kokosmelk zorgt ervoor dat het toevoegen van kokosroom aan elk dessert beter smaakt.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

2. Cashewroom

Week de cashewnoten 1-2 uur in warm water om ze zacht te maken. Giet vervolgens het water af en pureer de cashewnoten tot een romig eindproduct. U kunt melk toevoegen om de gewenste consistentie te bereiken. Als u echter een zuivelvrije consistentie wilt, kies dan voor zuivelvrije alternatieven zoals havermelk of amandelmelk.

Een vrouw kookt met room en melk
Het gebruik van te veel room tijdens het koken kan gewichtstoename veroorzaken. Met dank aan afbeelding: Freepik

3. Uiencrème

Begin door de uien in een voorverwarmde oven te plaatsen en ze ongeveer 45 minuten op 400 graden Fahrenheit te roosteren. Zodra de uien zacht aanvoelen, haalt u ze eruit en mengt u ze in een blender. Voeg naar smaak citroensap, zout en olie toe. Doe vervolgens de uiencrème in een kom en gebruik deze in hartige recepten om een ​​gezonde, vegan touch aan je gerechten te geven!

Lees ook: Een recept voor champignonsoep van 15 minuten zonder room om de winteravonden op te warmen

Hier zijn enkele alternatieven die niet kunnen worden opgeklopt!

4. Half en half en boter

Neem 1/8 kopje gesmolten boter en 7/8 kopje half. Half en half is eigenlijk een mix van room en melk die slechts een derde vet bevat in vergelijking met zware room. Daarom blijkt deze vervanger relatief weinig calorieën en vet te bevatten, maar qua consistentie vrijwel vergelijkbaar.

5. Melk en boter

Als je niet veel room wilt kloppen, maar de room alleen wilt gebruiken om te koken of bakken, kun je zeker een mengsel van melk en boter proberen, namelijk 3/4 kopje melk en 1/4 kopje gesmolten boter.

6. Griekse yoghurt en melk

Neem gelijke delen Griekse yoghurt en melk. Hoewel de room die u ontvangt niet kan worden opgeklopt, kan deze gemakkelijk worden toegevoegd aan soepen, sauzen of gebak. Wees voorzichtig als u deze vervanger in soepen gebruikt: vermijd stremmen en zet het vuur uit terwijl u het toevoegt. Aardbeien-Griekse Yoghurt-recept is een must om te proberen!

7. Sojamelk en olijfolie

Om dit te doen, neem je 2/3 kopje sojamelk en om meer vet aan de sojamelk toe te voegen voor de smaak, neem je 1/3 kopje olijfolie. Je kunt het gebruiken om te koken of bakken, maar niet om te kloppen.

8. Melk en maizena

Neem een ​​kopje melk en twee eetlepels maizena en roer het mengsel zodat het maizena de melk dikker maakt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *